Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Lekári žiadajú rodičov , aby si nechávali mliečne zuby svojich detí: Až si prečítate dôvod, pochopíte prečo

reklama:
Lekári žiadajú rodičov , aby si nechávali mliečne zuby svojich detí: Až si prečítate dôvod, pochopíte prečo

Každý si iste pamätá, že ako dieťa mal svoje detské zuby, ktoré mu postupne vypadávali. Väčšina z nás potom čakala na zúbkovú vílu, ktorá nám za zúbky priniesla nejakú odmenu pod vankúš alebo na iné miesto. Ako malí sme verili, že príde skutočná zúbková víla, ale skutočnosť bola taká, že to vždy boli iba len naši rodičia. Vzali nám naše vypadnuté zúbky a schovali ich do kalíška alebo krabičky. Dnes sa ukazuje, že robili veľmi dobre. Po prvé nám zachovávali spomienky na naše zúbky a za druhé sa také zúbky môžu veľmi dobre hodiť v budúcnosti. Dnes si povieme prečo.

Zachráni aj životy

Veľa rodičov je zvyknutá uchovávať detské zuby svojich malých detí. Iste všetci viete, že sa jedná o mliečne zuby, ktoré deťom vyrastú ako prvé a akonáhle vypadnú, narastú nové, trvalé. Dospelí, resp. rodičia, sa všeobecne snažia svoje deti v prípade vypadnutia mliečneho zuba upokojovať tým, že im ponúkajú nejakú odmenu. Všeobecne sa tomu hovorí zúbková víla a v rôznych krajinách má rôzne podoby. Niekde dávajú mince, niekde drobné hračky a niekde nejakú malú sladkosť. Mliečny zub má však omnoho väčšiu hodnotu . Podľa niektorých zdrojov môžu takéto mliečne zuby aj zachrániť život.

Zotrú slzy a pohladí

Keď malé deti nechávajú svoje zúbky pod vankúšom, väčšinou potom miesto nich niečo nájdu. Tento zvyk sa deje v mnohých krajinách po dlhé generácie. Zvyk pomáha deťom lepšie prekonať bolestivú záležitosť, ktorou výpadnutie zúbka určite je. Možno už si to ani neuvedomujeme, ale deti to môže veľmi bolieť. Darček im teda pomôže zotrieť slzy a pohladí ich po duši. Zároveň im tiež pomôže v zachovaní dôležitosti zubnej hygieny, ktorá je nesmierne dôležitá. Prečo je však dobré zachovať vypadnuté zuby detí?

Vracajú zubom život

Ak budete ako rodičia uchovávať mliečne zúbky svojich detí, môžete pomôcť k zachovaniu neporušených kmeňových buniek. Výskumy v Číne dokazujú, že detské zúbky môžu pomôcť obnoviť poškodené cievy a opraviť oslabené zubné tkanivo. Dôvodom je skutočnosť, že detské zuby obsahujú neporušené kmeňové bunky, ktoré sú neustále schopné obnovovať a nahrádzať iné kmeňové bunky. Vďaka tejto metóde sa môže mnohým pacientom vrátiť späť do zubov život.

Terapeutické pomôcky

Ďalšou výhodou zachovania detských zúbkov je skutočnosť, že môžu chrániť orgány a predchádzať mnohým chorobám. Detské zúbky je tak možné používať pre rôzne terapeutické účely, alebo bunky v týchto zúbkoch sú veľmi podobné tým, ktoré sa nachádzajú v pupočnej šnúre. Z toho dôvodu je možné použiť ich na boj proti mnohým patologickým stavom, napr. zubné problémy, oprava nervových tkanív alebo degeneratívnych porúch. Tu je však nutné vybrať zúbky ešte pred ich samovoľným vypadnutím.

Úložné banky

V niektorých krajinách je však používanie kmeňových buniek stále zakázané, však Švajčiarsko k tomu pristupuje lepšie. Zakladá banky na uchovanie kmeňových buniek, z ktorých už veľa pochádza práve z detských zúbkov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 14. júna 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.