Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Osýpky. Hrozba, ktorú zlomí očkovanie

reklama:
Osýpky. Hrozba, ktorú zlomí očkovanie

Patrí k celosvetovému zdravotnému problému a v krajinách s nízkou zaočkovanosťou majú aj fatálne následky. Pred vysoko infekčným ochorením ochráni jedine očkovanie. Hovoríme o osýpkach, detskej chorobe, ktorá sa nevyhýba ani dospelým.

Osýpky spôsobuje vírus, ktorý sa usadzuje v nose a nosohltane a prenáša sa kvapôčkovou infekciou iba medzi ľuďmi. Inkubačná doba tohto vysoko nákazlivého ochorenia od nakazenia do prvých prejavov sa pohybuje medzi 8 až 14 dňami (v tomto období je chorý pre svoje okolie najviac nákazlivý) a ďalšie 2 týždne do výsevu typickej vyrážky. Infekčnosť začína 4 dni pred nástupom vyrážky a 4 dni po jej nástupe. Niekedy lekári na sliznici úst odhalia typické škvrnky bielej alebo šedej veľkosti zrnka so začervenaným okrajom. Najčastejšie osýpkami ochorejú deti do 5 rokov veku, ale nevyhýbajú sa ani dospelým okolo 20 rokov a vyššie.

Vysoké horúčky, zápal spojiviek

Choroba sa najskôr prihlási nádchou, extrémne vysokou horúčkou okolo 40 stupňov, ktorá pretrváva aj dva dni, suchým kašľom, vodnatým výtokom z nosa, začervenanými očami či zápalom spojiviek, nechutenstvom a bolesťami svalov ako pri bežnej viróze. Potom sa objaví typická vyrážka, červené husto vysiate škvrnky, ktoré v celej ploche postupujú od tváre a krku na ramená a chrbát, hrudník a dole po tele. Zlievajú sa do veľkých plôch.

Očkovanie. Jediná účinná ochrana

Liečba osýpok neexistuje, jedinou ochranou a prevenciou je očkovanie. To je povinné, napriek tomu je mnoho ľudí neočkovaných aj preto sa objavujú v posledných rokoch ohniská nákazy, ktoré sa blížia k epidémiám, napríklad v roku 2019.

Liečba. Miernenie príznakov, pokoj a izolácia

Pri vysokej horúčke podávajte chorému paracetamol, dbajte na dostatočné množstvo tekutín, zvýšte príjem vitamínu A a chráňte namáhané oči pred prudkým svetlom. Pacient by mal byť v pokoji, ideálne v ztemnenej, dobre vetranej miestnosti so zvlhčovaným vzduchom. Komplikáciami osýpok môžu byť infekcie ucha, zápal pľúc, bronchitída a laryngitída. Deti chorobu znášajú oveľa lepšie a zostáva im doživotná imunita. Horšie sú na tom dospelí, tí majú priebeh choroby závažnejší a mali by byť hospitalizovaní na infekčnom oddelení. Najzávažnejšia je nákaza u tehotných žien, ktorým môže vírus poškodiť nenarodené dieťa. Následky bývajú fatálne, strata sluchu, mentálne postihnutie či srdcové chyby. Preto je pri kontakte s chorým dôležitá úplná izolácia a vyšetrenie, či vo vašom tele nekoluje ochorenie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 12. novembra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.