Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Používate aj vy vlhčené obrúsky? Pozor! Pre deti to môže byť nebezpečné

reklama:
Používate  aj vy vlhčené obrúsky? Pozor! Pre deti to môže byť nebezpečné

Každý rodič dobre vie, ako ľahko sa deti zašpinia. Preto väčšina z nás siaha po vlhčených obrúskoch, aby sme dieťaťu očistili tvár a ruky. Obrúsky často používame napríklad aj pri prebaľovaní.

Bohužiaľ, nie každý vie, aké nebezpečenstvo predstavuje používanie vlhčených obrúskov. Pediatrička a dermatologička Dr. Mary Wu Čchangová identifikovala počas výskumov veľmi znepokojujúce skutočnosti. Obrúsky totiž môžu spôsobiť na jemnej detskej pokožke alergickú reakciu. Zistilo sa to pri jednej z pacientok, 8-ročné dievčatko, ktorej sa podávali antibiotiká a steroidné lieky. Začervenanie kože sa jej vďaka liekom zakaždým zmiernilo, neustále sa však vracalo. Vtedy doktorka zistila, že pretrvávajúce problémy spôsobila alergická reakcia na jednu zložku, ktorá bola obsiahnutá práve vo vlhčených obrúskoch.

Ide o konzervačnú látku Methylisothiazolinon. Podozrenie, že práve táto látka spôsobuje alergickú reakciu, potvrdili aj testy. Dr. Čchangová sa svojich pacientov rozhodla testovať, či majú vyrážku spôsobenú užívaním vlhčených obrúskov. Do 18 mesiacov bola táto reakcia potvrdená u 5 pacientov. Najbezpečnejšie je sa vždy uistiť, čo všetko je obsiahnuté vo výrobkoch určených pre tých najmenších.

Konzervačné látky obsiahnuté vo vlhčených obrúskoch môžu spôsobiť vážny zápal pokožky dieťaťa. Aby toho nebolo málo, príčiny týchto zmien je ťažké rozpoznať.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 23. apríla 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.