Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Učiteľka sa vo svojom hodnotení jedného zo žiakov veľmi pomýlila. Keď sa dozvedela pravdu, nemohla sa sebou žiť

reklama:
Učiteľka sa vo svojom hodnotení jedného zo žiakov veľmi pomýlila. Keď sa dozvedela pravdu, nemohla sa sebou žiť
Foto: www.gettyimages.com

Učitelia to majú veľmi ťažké. Musia nielen vzdelávať a vychovávať, ale musí svojich žiakov tiež posudzovať. Mnoho z nich dá len na prvý dojem, čo môže byť problém. Učiteľka z nášho príbehu to len potvrdzuje. Aj ona dala na prvý dojem a teraz veľmi ľutuje toho, aký názor si na jedného zo svojich žiakov urobila. Bol totiž zlý.

Príbeh žiaka Teddyho

Pani Thomsonová bola učiteľkou v piatom ročníku. Práve tá mala vo svojej triede žiaka Teddyho, ktorý na prvý pohľad vyzeral inak ako ostatní. Bol zanedbaný, chodil špinavý a o výučbu neprejavoval nijak veľký záujem. V tej chvíli ho hneď odsúdila a hovorila si, že sa jedná o problémového študenta, s ktorým budú veľké problémy.

Nazrela do starších hodnotení

Jedného dňa sa k pani učiteľke Thomsonovej dostali záznamy žiakov z minulých rokov. Bolo jasné, že sa zamerala práve na Teddyho. V tej chvíli bola v šoku. V prvej triede bol hodnotený ako skvelý, bystrý a usmievavý žiak, ktorý mal veľký záujem o výučbu. To isté v triede druhej. V tretej sa už začali objavovať prvé problémy, ktoré gradovali v triede štvrtej. V tú chvíľu učiteľka začala rozmýšľať nad tým, čo sa so žiakom stalo. A zrazu tiež zistila, že jej prvý dojem je úplne iný.

Vďaka darčeku sa o neho začala viac zaujímať

Blížili sa tiež Vianoce, a tak žiaci svojej učiteľke priniesli rôzne darčeky. A Teddy nebol výnimkou. Jeho darček však bol zabalený v starom šedivom papieri. Keď darček učiteľka rozbalila, bol tam poloprázdny parfum. Žiaci sa začali smiať a pani učiteľka nevedela, čo si o tom má myslieť. Teddy zostal po vyučovaní posledný v triede a povedal jej, že je to parfum jeho mamičky. Dal jej ho preto, že na iný darček nemá peniaze a hlavne preto, že chce, aby voňala ako jeho mamička. Tú má rovnako veľmi rád ako pani učiteľku. Tá sa opäť zahanbila, pretože odsúdila milého chlapca, ktorý k nej má úctu a rešpekt.

Začala sa mu venovať

Aby svoju chybu odčinila, začala sa mu venovať. Aj keď niekedy zanedbávala iných žiakov, bol to jasný posun. Teddy sa začal o výučbu viac zaujímať a zo zlého žiaka sa stával premiant triedy. Stačilo sa mu len venovať a podporovať ho. Školu následne opúšťal ako nadpriemerný žiak a pani Thomsonová vedela, že je to len vďaka nej. A že tak odčinil svoju chybu založenú na prvom dojme.

Listy ju dojímali

Teddy zostal so svojou učiteľkou v kontakte a pravidelne jej posielal listy o tom, ako sa mu darí. Tá následne zistila, že bez problémov vyštudoval strednú školu, rovnako ako zvládol aj školu vysokú. A keď sa v jednom liste podpísal ako Theodore F. Stallard, Mudr tak jej bolo jasné, že zo žiaka, ktorému nedávala nádej sa stal úspešný človek, ktorý dokázal prekonat väčšinu svojich rovesníkov.

Už nikdy nesúdila podľa prvého dojmu

Vďaka tomu, čo v nej zanechal Teddy nebola nikdy rovnaká. Už nikdy nedávala na prvý dojem a snažila sa odhaliť vnútro svojich žiakov. Práve vďaka Teddymu dostala veľkú životnú lekciu. Čo keby si neprečítala historické záznamy a odsúdila ho ako problémového žiaka? Ako by nakoniec dopadol?

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 23. decembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.