Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zo samovyšetrenia pŕs by sa mal stať pravidelný rituál

reklama:
Zo samovyšetrenia pŕs by sa mal stať pravidelný rituál

Prsia, ktoré nám narástli v 13 rokoch, nie sú tie, ktoré máme práve teraz. Naše prsia sa menia, s vekom, prírastkom hmotnosti, chudnutím, tehotenstvom alebo dojčením. Tak ako si každý deň čistíme zuby, mali by sme pravidelnú starostlivosť dopriať aj svojim prsiam. Pravidelné samovyšetrenie je podľa lekárov dôležité hlavne preto, že vďaka nemu často predídeme rakovine.

Podľa lekárov by sa malo samovyšetrenie pŕs stať pravidelnou rutinou. A to najlepšie každý večer po sprchovaní. Na vyšetrenie pŕs sú pritom dôležité nielen ruky, ale aj náš zrak. Preto je najlepšie stáť priamo pred zrkadlom. Keď sa na svoje prsia takto zameriame opakovane, zapamätáme si ich presnú štruktúru.

Žena každý mesiac prechádza rôznymi fázami menštruačného cyklu. Preto by ste mali presne vedieť, aké sú vaše prsia počas menštruácie, tesne po nej, dva týždne po nej a tesne pred ňou. Zakaždým sú iné a majú inú štruktúru, ktorú by ste sa mali vďaka pravidelnému samovyšetreniu naučiť poznávať. Budete vedieť, čo je normálne, a pokiaľ sa vyskytne nejaká anomália, bude to pre vás výstraha, že je niečo v neporiadku,“ vysvetľuje lekárka Sangeetha Kolluriová z onkologického oddelenia Texaskej nemocnice.

Tak ako si čistíme zuby, holíme nohy, umývame vlasy alebo sa staráme o pokožku svojej tváre, nemali by sme podľa onkológov podceňovať práve aj starostlivosť o naše prsia. Pokiaľ vďaka pravidelnej starostlivosti budeme poznať ich presnú štruktúru, ktorá sa mení v priebehu menštruačného cyklu, môžeme predísť potenciálnym problémom, ako je hlavne rakovina prsníka.

"Vy by ste mali byť odborníčkou svojho tela. A keď poznáte dobre aj svoje prsia a pravidelne ich kontrolujete, zistíte prípadne pri nahmataní nežiaduceho útvaru veľmi rýchlo a dobre, že je niečo v neporiadku," pokračuje doktorka Kolluriová.

Ako by malo samovyšetrenie prsníka prebiehať? Vyzlečte sa do pol tela a postavte sa pred zrkadlo. Tvar svojich pŕs v zrkadle pozorujte ako v pripaženej pozícii, tak v pozícii so zdvihnutými rukami. Následne si svoje prsia dôkladne prehmatajte vodorovným a potom zvislým kĺzavým pohybom. Prsia si môžete prehmatať aj krúživými pohybmi, ktoré povediete zvonku zospodu až smerom k bradavke. Pri samovyšetrení nezabudnite prehmatať aj podpazušie.

Akonáhle sa do samovyšetrenia dostanete, bude to pre vás iba niekoľkominútová záležitosť. Vďaka pravidelnému samovyšetreniu zistíte aj prípadnú zmenu vo svojich prsiach. V tom prípade navštívte svojho lekára, pretože tieto zmeny môžu znamenať zdravotný problém,“ upozorňuje doktroka Kolluriová.

Táto lekárka hovorí, že nie každá zmena alebo útvar môžu rovno znamenať rakovinu prsníka. Na presnú diagnózu sú tu špecializovaní lekári. A pozor, podľa jej slov nikdy nedajte na to, čo hovorí doktor Google a internetové diskusie, len by ste sa zbytočne vystresovali!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 23. novembra 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.