Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

10 potravín, ktoré nikdy nedávajte do mikrovlnky. Pri čísle 8 hrozí silná otrava

reklama:
10 potravín, ktoré nikdy nedávajte do mikrovlnky. Pri čísle 8 hrozí silná otrava

Tento skvelý vynález pomáha gazdinkám na celom svete už 75 rokov. Za ten čas prešla mikrovlnka ohromnými zmenami. Prvý model by sa vám do kuchyne nevošiel, bol skoro 2 metre vysoký a vážil 400 kíl. Stál okolo 3 000 dolárov. Dnes sú mikrovlnky oveľa menšie, ľahšie, lacnejšie aj výkonnejšie a niektoré domácnosti si život bez nej nevedia predstaviť. Niektoré jedlá by ste však v mikrovlnke ohrievať nikdy nemali. Viete, ktoré to sú?

1. Zmrznuté mäso

Chcete si uľahčiť prácu a urýchliť čakanie na rozmrazovanie mäsa? Dať ho do mikrovlnky sa môže zdať ako skvelý nápad, ale taký krok môže byť veľmi nebezpečný. Tenké časti mäsa sa začnú po chvíli v mikrovlnke variť, ale hrubšie časti zostanú zmrznuté. Nerovnomerné ohriatie mäsa tvorí ideálnu pôdu pre šírenie škodlivých baktérií. Navyše mäso bude aj po následnom tepelnom spracovaní tuhé, čo nechce nikto z nás. Najbezpečnejším spôsobom, ako mäso rozmraziť, je nechať ho pár hodín vo vlažnej vode dobre zabalené v igelitovom sáčku.

2. Listová zelenina

Ohrievanie listovej zeleniny môže byť poriadne nebezpečné. Táto zelenina totiž obsahuje dusičnany, ktoré sú za normálnych okolností pre nás prospešné a zdravé. No po ohriatí v mikrovlnnej rúre sa môžu premeniť na dusíkaté látky nitrozamíny, ktoré sú podľa štúdií karcinogénne.

3. Červená repa, špenát a zeler

Pri ohrievaní týchto druhov zeleniny v mikrovlnke hrozí to isté ako pri listovom šaláte. Aj tu môžu vzniknúť nebezpečné karcinogénne látky nitrozamíny. Ak vaše jedlo obsahuje červenú repu, špenát alebo zeler, zohrejte ho radšej na sporáku.

4. Vajíčko natvrdo

Varenie vajíčka v mikrovlnke vám proces neurýchli a navyše hrozí katastrofa. Ohrievaním vajíčka v mikrovlnke sa vnútri začne tvoriť para, ktorá nemá kam unikať. Výsledkom je explózia potraviny v mikrovlnke, vo vašej ruke, na tanieri alebo dokonca vo vašich ústach. Aby ste predišli popáleniu, vajíčka vcelku radšej nikdy nevarte v mikrovlnke.

5. Materské mlieko

Odkladanie materského mlieka v mrazničke pre neskoršie použitie sa zdá ako veľmi dobrý nápad. A to aj je. Ak sa ho následne nesnažíte ohriať v mikrovlnnej rúre. Riskujete, že sa mlieko neohreje rovnomerne, čiže sa v ňom môžu vytvoriť miesta, ktoré budú príliš horúce a vaše bábätko si ľahko popáli ústa aj krk. Navyše ak mlieko ohrievate v plastovej fľaši, uvoľňujú sa do neho nebezpečné karcinogény. Ideálne je preto ohriať ho v hrnci alebo v horúcej vode.

6. Huby

Pri hubách buďte špeciálne opatrní. Pri ohrievaní húb sa mení zloženie bielkovín, ktoré obsahujú, čo potom môže viesť k nepríjemným zažívacím problémom. Ak vám zostanú hríby odvčera, radšej ich zjedzte studené. Ideálne je, ak od ich spracovania neubehlo viac ako 24 hodín. Tieto pravidlá platia aj pre huby napríklad v polievke alebo v rizote.

7. Chilli papričky

Dať chilli papričky do mikrovlnky je extrémne nebezpečný nápad. Chilli papričkám dodáva ich štipľavú chuť látka kapsaicín, ktorá sa po ohriatí v mikrovlnke uvoľní do ovzdušia. Chemikália je tak silná, že po otvorení mikrovlnky vám hrozí podráždenie očí i krku, kašeľ a problémy s dýchaním. Dá sa to prirovnať k slzné=mu spreju, ktorý sa vyrába práve z kapsaicínu.

8. Ryža

Z ryže ohriatej v mikrovlnke sa môžete otráviť! Ako uvádza Food Standarts Agency, v ryži sa nachádzajú baktérie bacillus cereus. Teplo túto baktériu zabíja, ale rovnako môže spôsobiť uvoľnenie toxických výtrusov. Baktérie sa tak podľa zistení v International Journal of Food Microbiology môžu stať rezistentné voči teplu. Niekoľko štúdií tvrdia, že akonáhle ryžu vytiahneme z mikrovlnky a ponecháme pri izbovej teplote, spóry, ktoré obsahuje, sa môžu začať množiť a spôsobiť otravu jedlom.

9. Kuracie mäso

Pri ohrievaní kuracieho mäsa v mikrovlnke hrozí salmonelóza. Je to preto, že ohrev v mikrovlnnej rúre nie vždy dokáže zabiť všetky baktérie, pretože mikrovlnkové žiarenie ovplyvňuje mäso zvonku a nie zvnútra. Niektoré tak dokážu prežiť aj opätovný ohrev. Mikrovlnky tiež neohrievajú jedlo rovnomerne, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť, že baktérie, ako je salmonela, ohrev prežijú.

10. Hrozno

Ohriatím čerstvého hrozna nedostanete hrozienka. Môžete si však privodiť popáleniny. Čerstvé hrozno má pod šupkou veľa vody, ktorá sa pri ohrievaní, rovnako ako u vajíčok, premení na paru. Keďže nemá kam unikať, hrozí výbuch. Navyše hrozno je plné cukru, ktorý môže začať fajčiť a horieť. Čerstvé hrozno preto rozhodne do mikrovlnky nepatrí.

+ Plastové misky, kovové a zdobený riad

Okrem potravín je nebezpečné dávať do mikrovlnky aj ďalšie predmety. Do mikrovlnky nepatria nekvalitné plastové misky. Mnoho plastov obsahuje chemikáliu bisfenol A (BPA), ktorá je podobná estrogénu. Chemikálie sa pri ohrievaní nekvalitných plastov uvoľňujú do vášho jedla a môžu spôsobiť hormonálnu nerovnováhu, rakovinu alebo neplodnosť. Pri ohrievaní plastov sa môžu uvoľňovať ďalšie nebezpečné látky, ako sú ftaláty, ktoré môžu zapríčiniť zvýšenie krvného tlaku. Podobne to platí aj pre polystyrén, ktorý pri zahriatí uvoľňuje škodlivý dioxon, ktorý preniká do jedla a zvyšuje riziko rakoviny. Riziko nastáva aj pri ohrievaní kovového riadu, príborov alebo alobalu. Kov totiž odráža mikrovlnné žiarenie a môže nastať iskrenie. Do mikrovlnky sa neodporúča dávať ani zdobený riad. Hlavne staršie ozdobné taniere a šálky často obsahujú kovy, pri ktorých hrozí iskrenie. Ideálne je jedlo ohrievať v mikrovlnke na obyčajných porcelánových tanieroch bez ornamentov. Použiť možno aj plastové misky z polypropylénu. Táto látka je odolná proti vysokým teplotám, takže aj keď ide o plast, riziko nehrozí. Do mikrovlnky môžete dať aj sklenené riady, ale len ak je z varného skla, inak praskne.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 17. decembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.