Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

17. týždeň tehotenstva: Uchovajte si spomienky na sladké očakávanie

reklama:
17. týždeň tehotenstva: Uchovajte si spomienky na sladké očakávanie

Dni ubiehajú a pred vami je už 17. týždeň tehotenstva (17 tt), počnúc ktorým vstupujete do 5. lunárneho mesiaca. Moment, kedy si budete môcť chytiť do náručia vaše bábätko, sa tak nezadržateľne blíži. Ostáva vydržať už len 23 týždňov.

Článok je veľmi podrobný, ak sa zaujímate o špecifickú sekciu, môžete preskočiť na:

Vývoj bábätka

Čo sa deje s vašim telom

Uchovajte si spomienky na tehotenstvo

Aké vyšetrenia vás čakajú

Tipy pre budúce mamičky

Stále sa nachádzate v období druhého trimestra, ktorý je popisovaný ako ten najpríjemnejší zo všetkých troch. Väčšina nežiaducich stavov už odznela a vy sa začínate cítiť výborne. Bruško sa vám pomaly začína zaguľacovať, a tak je načase začať si vytvárať spomienky na toto jedinečné obdobie.

Foto: Pixabay

Ako sa vyvíja bábätko

Dieťatko je veľké asi ako vaša dlaň, alebo väčšia cibuľa. V období 17. týždňa meria v priemere 13 centimetrov a hmotnosťou dosahuje asi 140 gramov. Srdiečko bábätka bije rýchlosťou 140 až 150 úderov za minútu, čiže približne dvakrát tak viac, ako to vaše.

Drobček stále viac silnie, dokáže už narovnať hlávku a vystrieť krk. Pôsobí však ešte stále veľmi krehučko, pretože nemá žiadny telesný tuk. Ten sa práve v tomto období začína formovať a bude sa naďalej hromadiť na drobnom telíčku až do konca tehotenstva.

Viečka bábätka sú ešte zatvorené, no očká ukryté pod nimi už dokážu vnímať svetlo a robia malé pohyby zo strany na stranu. V 17. týždni už oči kryjú mihalnice a nad nimi sa pomaličky začína črtať i obočie. Vývoj uší tiež napreduje – v tomto období už vaše dieťa dokáže počuť váš hlas keď rozprávate, alebo si spievate v sprche.

Zábava v brušku

Keby ste mali možnosť nazrieť do bruška, videli by ste, že vaše bábätko robí rôzne grimasy. Taktiež zoviera pästičky, chytá sa pupočnej šnúry, kope nožičkami. Jeho pohyby už možno v 17. týždni aj pociťujete. Ak nie, vôbec nevadí. Najmä prvorodičky zvyknú hmýrenie drobčeka zaznamenať až keď odznie 20., či dokonca 22. týždeň tehotenstva.

Aj reflexy drobčeka sú čoraz vyvinutejšie. Zlepšuje si schopnosti sania či prehĺtania, ktoré bude potrebovať bezprostredne po príchode na svet. V skutočnosti sa v tomto období zdokonaľuje väčšina reflexov potrebných na prežitie.

Unikátne odtlačky

Isteže, zázrak, ktorý nosíte pod srdcom, je už teraz pre vás jedinečným, no v procese vývoja sa odohráva ešte niečo, čo ho robí unikátnym. V priebehu nasledujúcich dní sa na vankúšikoch jeho prstov budú vytvárať vzorce, aké nebude mať nik iný na svete. Áno, odtlačky prstov sa formujú práve v tomto období.

Čo sa deje s vašim telom?

Nachádzate sa v druhom trimestri, čo znamená, že prvé príznaky tehotenstva, ako je ranná nevoľnosť či závrate, už máte pravdepodobne za sebou. S čoraz vyšším štádiom gravidity vás však môžu potrápiť nové ťažkosti. Medzi také patrí napríklad bolesť chrbta či prsníkov, krvácanie z nosa, pálenie záhy, kŕče a opuchy nôh, tvorba strií a iné.

Foto: Pixabay

V 17. týždni tehotenstva už mnohé budúce mamičky nedokážu ukryť svoje sladké tajomstvo. Maternica sa čím ďalej tým viac rozťahuje, a to sa, samozrejme, odzrkadľuje aj na vašom zaobľujúcom sa brušku.

Je prirodzené, že môžete mať strach z priberania v tehotenstve. Pamätajte však, že každá žena je iná a získava i stráca na hmotnosti svojím vlastným tempom. Dodržiavajte zásady zdravej životosprávy a, najmä, neporovnávajte sa s ostatnými! Užívajte si ten krásny pocit, že vo vás rastie nový život.

Nepríjemné dotyky

Teraz, keď začína byť tehotenstvo na vás vidieť, je pravdepodobné, že priatelia, spolupracovníci a dokonca aj cudzí ľudia môžu cítiť nutkanie dotknúť sa vášho bruška. Ak vám to nevadí, je to v poriadku. Ak by vám to však malo byť nepríjemne, upozornite na to. Je to vaše telo a ostatní musia rešpektovať, že si neželáte ich dotyky.

Uchovajte svoje spomienky na tehotenstvo!

Tehotenstvo je jedinečným obdobím v živote každej ženy – je vzrušujúce, vyčerpávajúce i radostné zároveň. Mix emócií a množstva nových pocitov je niečo, na čo budete v budúcnosti iste s láskou spomínať. Skúste byť preto kreatívna a nájdite svoj vlastný spôsob, ako uchovať tento čarovný a ničím nenapodobiteľný čas… ako na to?

  • vyjadrite svoje pocity a myšlienky písaním
  • vytvorte si krásne spomienkové predmety
  • dajte sa profesionálne nafotiť
  • zdielajte svoju cestu k bábätku cez internet

V nasledujúcich riadkoch vám poradíme, čo všetko vám v budúcnosti môže pripomínať sladké obdobie očakávania.

Rada píšete?

Začnite si viesť denník. Emócie vás nepochybne sprevádzajú v tehotenstve na každom kroku a zaznamenať ich na papier môže byť dobrá terapia pre vašu psychiku. Navyše tým vytvoríte vzácnu spomienkovú knihu, ku ktorej sa budete môcť vracať, napríklad až vaše dieťatko pôjde prvý deň do školy. Uvidíte, ako si budete pri čítaní užívať príjemný návrat do tohto bláznivého a vzrušujúceho obdobia. A až raz bude vaša ratolesť veľká, určite si tento denník tiež s chuťou prečíta.

Foto: Pixabay

Vyjadrujete svoje myšlienky a pocity radšej vizuálne?

Vytvorte obrázkový a výstrižkový album. Pre šikovné mamičky je to skvelý spôsob, ako zdokumentovať obdobie tehotenstva. Všetko, čo budete potrebovať, nakúpite v ktoromkoľvek papiernictve. S lepidlom, nožničkami a pečiatkami á la 4. trieda si užijete veľa zábavy a, navyše, budete mať krásnu spomienku, nad ktorou sa rozplynie nejedna vaša návšteva.

Ste umelecká duša?

Urobte si odliatok svojho bruška. Je to senzačný a zábavný spôsob, ako si pripomenúť obdobie, keď ste ešte nosili svoje bábätko pod srdcom. Špeciálne súpravy majú jednoduchý návod a samotné odlievanie bruška môže byť originálnym programom vašej dámskej jazdy s kamarátkami. Výrobok si následne môžete aj farebne dotvoriť a umiestniť do rámu ako obraz.

Rada (sa) fotografujete?

Zdokumentujte svoje tehotenstvo jedinečnými zábermi. Vyfoťte svoje bruško každý mesiac od počatia až po narodenie bábätka a spätne budete môcť obdivovať, ako krásne vám rástlo! V budúcnosti sa k obrázkom iste budete s nadšením vracať, bez ohľadu na to, ako neatraktívne ste sa cítili, keď ste sa fotili. Túto službu ponúka veľa profesionálnych fotografov, ale krásne zábery si môžete urobiť jednoducho aj sama doma.

Ste zberateľský typ?

Vytvorte spomienkovú škatuľu. Je to skvelé miesto na schovávanie pokladov, ktoré proste nemôžete vyhodiť, a nenáročný spôsob, ako navždy uchovať spomienky vášho stále sa meniaceho života. Spočiatku to môžu byť napríklad snímky z ultrazvuku či fotografie vášho rastúceho bruška a až sa bábätko narodí, môžete pridať pásik s menom, ktorý mal drobček na ruke v pôrodnici, prvý vypadnutý zúbok alebo pramienok vlasov z prvého strihania.

Extra tip pre moderné mamičky

Vytvorte svoj tehotenský blog alebo rodinnú webovú stránku. Môžete tu zachytiť svoj každodenný život pomocou obrázkov, komentárov či odkazov a informovať tak svojich blízkych, ako sa Vaše tehotenstvo zdarne vyvíja a drobček rastie.

Foto: Pixabay

Aké vyšetrenia vás čakajú

Od vašej poslednej menštruácie uplynulo už 17. týždňov, a tak máte nejakú tú návštevu gynekológa už za sebou. Do 22 tt by ste sa v jeho ambulancii mali ukázať aspoň raz za mesiac, potom sa intenzita vašich stretnutí bude postupne zhusťovať.

Medzi 16 tt a 20 tt je ten správny čas podstúpiť vyšetrenie krvi, nazývané Tripple test. Veľký strašiak budúcich mamičiek je zameraný na odhalenie potenciálnych vývojových chýb plodu, ako je napríklad Downov syndróm či rázštep nervovej trubice.

Avšak pozor! Ak aj Tripple test odhalí nejaké riziká spojené s vašim tehotenstvom, neznamená to automaticky, že vaše bábätko bude postihnuté. Ak chcete mať istotu, môžete absolvovať odber plodovej vody, známy aj pod názvom amniocentéza. Tá dokáže potvrdiť, alebo aj vyvrátiť možné genetické poškodenia plodu.

Tipy pre budúce mamičky

  1. Vyberte sa s kamarátkami na nákupy pohodlného tehotenského oblečenia
  2. Dodržiavajte správnu životosprávu
  3. Dajte zbohom cigaretám
  4. Aj kofeín v tehotenstve užívajte len v obmedzenom množstve
  5. Doprajte si dostatok odpočinku, relaxujte
  6. Nevyhýbajte sa pohybu

autor článku: Michaela D.,Ukulele

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 16. apríla 2019

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.