Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

20. týždeň tehotenstva: Gratulujeme, ste presne v polovici

reklama:
20. týždeň tehotenstva: Gratulujeme, ste presne v polovici

Práve sa vám naskytol veľký dôvod na radosť, 20. týždeň tehotenstva (20 tt) totiž znamená, že ste presne v polovici cesty k vytúženému bábätku. Do pôrodu tak ostáva už len ďalších 20 týždňov.

Článok je veľmi podrobný, ak sa zaujímate o špecifickú sekciu, môžete preskočiť na:

Vvoj bábätka

Prvé kopnutie

Pohlavie bábätka

Tehotenstvo a partnerský život

Dôležitosť spánku

Aké vyšetrenia vás čakajú

Tipy pre budúce mamičky

Dieťatko, ktoré nosíte pod srdcom, má už za sebou veľké vývojové pokroky, no ešte stále ho čaká dlhá cesta. Ak ste doteraz nezistili pohlavie svojho drobčeka, možno sa ho dozviete práve v tomto týždni. Takisto sa pravdepodobne dočkáte jedného z najočakávanejších momentov tehotenstva – prvého kopnutia.

Ako sa vyvíja bábätko

Je to priam neuveriteľné, ale život, ktorý začal vo vás vznikať pred 20 týždňami, má už v tomto období veľkosť banánu. Jeho dĺžka dosahuje 16,5 centimetra a hmotnosť predstavuje približne 280 gramov.

Bábätko sa zdokonaľuje po každej stránke. Napreduje vývoj mozgu i celkového nervového systému, silnie svalstvo. Zlepšujú sa zmysly. Drobček začína spávať a prebúdzať sa v pravidelnejších cykloch. Podobne ako novorodenec, počas dňa prechádza fázami bdenia, oddychovania i spánku.

Už kope!

Aj vy ste nedočkaním bez seba, kedy konečne budete po všetkých ranných nevoľnostiach, zažívacích problémoch a ďalších nepríjemnostiach odmenená prvými pohybmi svojho bábätka? Nebojte sa, ono to príde, a už možno čoskoro! Prvý raz cítiť, ako sa dieťatko hýbe, bude jedným z najviac vzrušujúcich zážitkov celého tehotenstva.

Vo všeobecnosti ženy začínajú vnímať život pod svojim srdcom v období od 16. do 22. týždňa. Najmä u prvorodičiek to však býva aj neskôr. Väčšina mamičiek, ktoré čakajú svoje premiérové bábätko, necíti pohyby skôr, než v 19 tt. Táto jedinečná skúsenosť býva popisovaná rôznymi spôsobmi:

  • ako mávanie motýlích krídel,
  • ako šteklenie zvnútra,
  • ako stúpajúce bublinky
  • ako (menej poetické) pohyby čriev

Od momentu, kedy zaznamenáte prvý kop, sa pravdepodobne často pristihnete, že pri každom ďalšom pohybu sa aspoň trocha usmejete. Pravdou ale je, že dieťatko sa v skutočnosti pohybuje oveľa častejšie a ani saltá a kotrmelce nebývajú výnimkou. V nasledujúcich týždňoch sa motýlie trepotanie môže zmeniť až na špičkové karatistické výkony. V treťom trimestri môžete dokonca pozorovať zmeny tvaru vášho bruška, keď bábätko mení svoju polohu.

Chlapček, či dievčatko?

To najsladšie tajomstvo celého tehotenstva môžete odhaliť už tento týždeň! Pohlavie dieťatka je dávno dané, avšak v 20. týždni je už veľmi dobre rozoznateľné aj na ultrazvuku.

Niektoré mamičky nepodľahnú svojej zvedavosti a dokonalé prekvapenie si vychutnajú až s prvým plačom svojho bábätka. Ak však patríte medzi tie, ktoré horia nedočkavosťou, lekár vám určite rád prezradí, akej farby môžete nakupovať výbavičku. Teda, samozrejme, v prípade, že je drobček dobre natočený.

Foto: Pixabay

Zistenie pohlavia dieťatka dá vášmu tehotenstvu nový rozmer. Teraz prichádza čas, kedy sa môžete vybrať do obchodov a obzrieť si, čo by sa vašej princezničke, alebo malému princovi, hodilo. Aj okruh prípustných mien pre vaše bábätko môžete konečne zredukovať na polovicu.

Čo sa deje s vašim telom?

Až po 28. týždeň tehotenstva budete prechádzať obdobím druhého trimestra, čo znamená, že na prvé príznaky, ako je ranná nevoľnosť či závrate, ste už pravdepodobne dávno zabudli. V tomto štádiu môžete vplyvom narastajúcej hmotnosti cítiť iné zdravotné ťažkosti, napríklad bolesti v chrbte či nohách, ktoré zvyknú aj opúchať. Stupňovať sa môže i pálenie záhy a na rozťahujúcej sa pokožke bruška či pŕs sa zvyknú objaviť strie.

Ste v pokročilejšom štádiu gravidity, a tak sa niet čo čudovať, že už to je na vás vidieť. Maternica sa rozťahuje, aby sa prispôsobila rýchlo rastúcemu dieťatku, a odzrkadľuje sa to aj na vašom zovňajšku. Ak vás trápia obavy z priberania v tehotenstve, hoďte ich za hlavu. Miesto toho dodržiavajte zásady zdravej životosprávy a myslite najmä na zdravie vášho dieťatka.

Foto: Pixabay

Výbornou správou je, že vaše telo môže reagovať na druhý stav aj veľmi pozitívne. Všimli ste si, že vaše nechty zosilneli a vlasy rastú akosi rýchlejšie ako obyčajne? Poďakujte za tieto príjemné zmeny vášmu druhému stavu a hormónom, zásluhou ktorých telo prijíma viac živín do nechtových i vlasových buniek.

Tehotenstvo a partnerský život

Tehotenstvo môže podrobiť vzájomné vzťahy zaťažkávacej skúške, pretože emócie a nálady budúcej mamičky sa menia rovnako rýchlo ako obvod jej pása. A to sa týka nielen partnerských vzťahov, ale i tých ostatných.

Úlohou muža je stáť po boku svojej milovanej polovičky, byť jej oporou. Mal by jej dopriať pocit, že je stále tou najatraktívnejšou ženou, hoci ona sama sa necíti byť práve veľmi sexi. Čas spoločne strávený s partnerom je pre psychiku tehotnej ženy veľmi upokojujúci. Držanie za ruky, objatie, bozky – všetky dotyky prehlbujú intimitu. Je preukázané, že keď žena drží svojho muža za ruku, jej napätie a stres sa zmierňuje, čo je dobré nielen pre vás, ale aj pre vaše bábätko.

Foto: Pixabay

Dôležitý je zdravý spánok

Pohodlný a zdravý spánok je pre nastávajúcu mamičku veľmi dôležitý. Teraz, viac ako inokedy, sa preto snažte ponoriť do ríše snov aspoň na 8 hodín denne. Keď sa bábätko narodí, spánkový deficit už budete doháňať len veľmi ťažko.

Kľúčové je nájsť si čo najprijateľnejšiu polohu. Z pochopiteľných dôvodov nie je ležanie na bruchu dobrý nápad ani napriek tomu, že vám to spočiatku môže vyhovovať. Určite sa tejto polohe vyhnite po piatom mesiaci tehotenstva, hoci pre väčšinu žien je značne nepohodlná už oveľa skôr.

Spanie na chrbte tiež nie je riešením, experti neodporúčajú túto polohu už po 16. týždni. V ľahu na chrbte totiž zväčšujúca sa maternica tlačí na dolnú dutú žilu (vena cava), ktorá privádza krv zo spodnej časti tela späť do srdca. V dôsledku toho vám môže kolísať krvný tlak, zhoršujú sa podmienky pre činnosť ľadvín a hrozí i riziko vzniku hemoroidov, kŕčových žíl či opuchov.

Vo výnimočných prípadoch môže spanie na chrbte tiež obmedziť prísun kyslíka a živín k bábätku. Ale žiadne obavy, väčšinou vás sprievodné javy nízkeho krvného tlaku – nevoľnosť, sťažené dýchanie, závraty a studený pot – prebudia dlho predtým, než by mohlo byť dieťatko ohrozené. Navyše príroda zariadila ešte druhú obrannú líniu: akonáhle sa bábätko cíti nepohodlne, začne kopať a prebudí mamičku, ktorá potom určite zmení polohu.

Najlepšia poloha na spanie

V akej polohe teda môžete najlepšie vychutnávať posilňujúci spánok? Najbezpečnejšie je ležať na boku – ideálne na ľavej strane, čo umožňuje maximálny prietok krvi vašim telom. Pre väčšie pohodlie si podložte hornú nohu vankúšom. A ak sa prebudíte v „zlej” polohe, jednoducho sa prevaľte späť a môžete snívať o čase, kedy tieto manévre už nebudú potrebné.

Aké vyšetrenia vás čakajú

Medzi 20. a 22. týždňom tehotenstva, je načase absolvovať druhý povinný ultrazvuk. Vyšetrenie, nazývané aj morfológia, je bezplatné a gynekológ počas neho podrobnejšie preskúma, ako sa darí bábätku. Skenovaním takmer celého jeho telíčka – vrátane mozgu, chrbtice a srdiečka – sa ubezpečí, že všetko sa vyvíja správne.

Foto: Pixabay

Medzi 16. a 20. týždňom tehotenstva je vhodné podstúpiť aj vyšetrenie krvi, nazývané Tripple test. Veľký strašiak budúcich mamičiek je zameraný na odhalenie potenciálnych vývojových chýb plodu, ako je napríklad Downov syndróm či rázštep nervovej trubice.

Avšak pozor! Ak aj Tripple test odhalí nejaké riziká spojené s vašim tehotenstvom, neznamená to automaticky, že vaše bábätko bude postihnuté. Ak chcete mať istotu, môžete absolvovať odber plodovej vody, známy aj pod názvom amniocentéza. Tá dokáže potvrdiť, alebo aj vyvrátiť možné genetické poškodenia plodu.

Tipy pre budúce mamičky

  1. Poproste lekára, aby vám prezradil pohlavie dieťatka.
  2. V kalendári si môžete značiť mená, ktoré sa vám páčia.
  3. Dodržiavajte správnu životosprávu, pravidelne sa hýbte.
  4. Nezanedbávajte zdravý spánok.
  5. Nájdite si čas na svojho partnera i sama na seba.

autor článku: Michaela D.,Ukulele

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 29. apríla 2019

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.