Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

23. týždeň tehotenstva: Pomóc, čo na seba?

reklama:
23. týždeň tehotenstva: Pomóc, čo na seba?

Čas plynie ako o preteky a vy máte pred sebou 23. týždeň tehotenstva (23 tt). Znamená to, že do pôrodu ich ostáva už iba 17.

Túžite vedieť, ako sa má bábätko vo vašom brušku, aké pokroky urobilo a čo vás čaká v nasledujúcom období? Odhaľte s nami odpovede na otázky, ktoré sa vám denno-denne preháňajú mysľou.

Článok je veľmi podrobný, ak sa zaujímate o špecifickú sekciu, môžete preskočiť na:

Vývoj bábätka

Čo sa deje s vašim telom

Ako sa obliekať

Zabezpečte si pohodlie

Aké vyšetrenia vás čakajú

Tipy pre budúce mamičky

Momentálne sa vaše tehotenstvo nachádza v druhom trimestri, ktorý potrvá až do 27 tt. Čo všetko to znamená pre vás a vášho drobčeka?

Ako sa vyvíja bábätko

Detičky v tomto štádiu tehotenstva merajú okolo 29 centimetrov, vážia v priemere 540 gramov a veľkosťou pripomínajú grepfruit.

Týždeň číslo 23 tiež označuje začiatok vážneho nárastu hmotnosti. Vaše zlatíčko by malo počas nasledujúcich štyroch týždňov zdvojnásobiť svoju váhu, čo môžete pocítiť aj sama na sebe.

Hoci drobček, spokojne ukrytý pod vašim srdcom, pomaly nadobúda rysy reálneho novorodenca, jeho pokožka je ešte veľmi zvráskavená a akoby ovísala. Je to spôsobené tým, že koža bábätka rastie omnoho rýchlejšie, ako sa stíha ukladať tuk. Avšak už čoskoro sa začnú tieto pomery vyrovnávať a v čase, keď sa dieťatko narodí, bude už pekné, bacuľaté.

Vnímajte pohyby

Počiatočné „trepotanie motýlích krídel” vo vašom brušku sa postupne mení na citeľné kopance a buchnáty. Počas nasledujúcich niekoľkých týždňov budú naberať na intenzite i pravidelnosti. Čím bude bábätko väčšie, tým viac budete cítiť, ako vo vás doslova tancuje.

Možno ste si už všimli, že v pohyboch vášho drobca sa objavuje určitý typ vzoru. Keď sa dostanete do režimu odpočinku, dieťatko často začína byť aktívne, a, naopak, vo chvíľach, kedy budete zaneprázdnená chodiť hore-dolu po miestnosti, ono bude pokojne spať ukolísané vašimi pohybmi. Takisto môžete postrehnúť v brušku drobné trhnutia, ktoré poukazujú na to, že dieťatku sa čká.

https://youtube.com/watch?v=a582MmvGN8k

Pohyby bábätka sú dobrým znamením, že všetko je v poriadku. Ak spozorujete akúkoľvek zmenu v jeho aktivite, alebo nebodaj jej úplné vymiznutie, okamžite to riešte s lekárom.

Čo sa deje s vašim telom?

Áno, priberáte na váhe. A áno, pravdepodobne budete potrebovať o niečo viac času, než Heidi Klumová, aby vaše krivky vyzerali znovu rovnako ako pred vstupom do druhého stavu. Avšak navyšovanie hmotnosti v tehotenstve nie je žiadna neobvyklá vec. Bez tukových zásob sa zdravý vývoj nového života jednoducho nezaobíde. Potrebujete ich vy aj vaše bábätko.

Ide o úplne prirodzený proces tvorby energetických rezerv. Tie sú dôležité nielen pre súčasné obdobie tehotenstva, ale aj pre to popôrodné, keď sa vám začne tvoriť mlieko. Myslite na to, že väčšina tých „príšerných” záhybov nie je nič iné, než voda, ktorú vaše telo zadržuje. Dobrou správou je, že zmiznú čoskoro po pôrode.

Foto: Pixabay

Ak sa na vás lepia neželané kilá predsa len o čosi rýchlejšie, ako by ste si predstavovali, poraďte sa s lekárom o možnej stratégii. Určite neskúšajte v období tehotenstva žiadne diéty. Po tom, ako sa váš drobček narodí, budete mať dosť času na sebe zapracovať.

Ak ste s cvičeniami už začali, neprestávajte, no ani to nepreháňajte. Existujú výborné aktivity pre budúce mamičky, vďaka ktorým budete mať zhadzovanie kilečiek po pôrode jednoduchšie. Vyskúšajte niektoré z ľahších cvikov jogy, pilates alebo tai-chi.

Každopádne, zo svojho váhového prírastku si nič nerobte. Kilá prichádzajú a odchádzajú… A vezmite v úvahu aj tú pozitívnejšiu stránku tehotenstva. Hormonálna smršť predchádzajúcich mesiacov už vášmu telu nespôsobuje žiadne ujmy, naopak – cítite sa sviežo, máte prsia bohyne a celá doslova žiarite.

Prví poslíčkovia

Cítite nepravidelné, bezbolestné sťahovanie v oblasti bruška? Môže ísť o takzvané Braxton Hicksonove kontrakcie. Neplašte sa však, ide iba o akési cvičenie maternice, ktorá sa pripravuje na pôrod. Môžu vás sprevádzať kedykoľvek po 20. týždni tehotenstva a čím viac sa bude približovať deň D, tým častejšie vás môžu prepadnúť.

Falošné kontrakcie nie sú nebezpečné, preto nie je dôvod na paniku. Na rozdiel od tých skutočných prichádzajú iba občas a vo veľmi nepravidelných intervaloch. Zvyčajne odznejú keď zmeníte polohu, čo pri reálnych kontrakciách neplatí.

Čo na seba?

Váš šatník v tehotenstve pravdepodobne neprekypuje sexy outfitmi z dielní popredných módnych návrhárov, ale s trochou kreativity a niekoľkými základnými kúskami môžete vyzerať fantasticky aj v tehotenskom oblečení.

  • Strečové tričká žiarivých farieb ukážu vaše krásne bruško v plnej paráde.
  • Empírový top nazberaný pod prsiami lichotí tvarom a vytvára splývavú siluetu.
  • Topy s hlbším výstrihom sú sexy a odvedú pozornosť od rastúceho bruška.
  • Voľná košeľa je perfektná na obdobie, keď sa už nevojdete do svojich starých šiat.
  • Tuniky vytvoria s legínami či úzkymi nohavicami lichotivú siluetu od hlavy až k päte.
  • Dlhý pletený sveter alebo vesta dávajú priestor vášmu brušku.
  • Zavinovacie sukne a šaty zabezpečujú dostatok pohodlia, ktoré potrebujete.
  • Legíny hravo skombinujete – hodia sa k tunike, dlhému svetru, pod šaty i sukňu.
  • Tehotenské džínsy, ktoré porastú s vami, by vám určite nemali chýbať v skrini.
  • Doplnky sú skvelým pomocníkom, ak nechcete, aby Vám každý „čumel“ na bruško. Odveďte pozornosť výrazným náhrdelníkom, farebným šálom či šatkou.
  • Pohodlná, štýlová obuv je niečo, na čo netreba zabúdať. S rastúcim bruškom sa výrazne mení ťažisko, vysoké opätky preto nebudú nič pre vás. Perfektnú stabilitu a pohodlnú chôdzu zabezpečia balerínky, športové topánky alebo poltopánky na nízkom opätku.

Zabezpečte si pohodlie

S pribúdajúcimi týždňami tehotenstva rastie aj vaše bruško a niektoré polohy vám môžu byť nepríjemné. Necítite sa dobre a točí sa vám hlava zakaždým, keď rýchlo vstanete alebo dlhší čas sedíte? Vysvetlíme vám, čo sa deje s vaším telom a ako to všetko zvládnuť.

Foto: Pixabay

Dôležitá cieva vedúca za maternicou, nazývaná dutá žila, čiže vena cava, privádza krv z dolnej časti vášho tela späť k srdcu. Môže byť aj príčinou nevoľností či malátnosti. Prečo? Vena cava prechádza smerom k pravej strane vášho tela, maternica sa rozpína počas tehotenstva na všetky strany, a tak vo vašom brušku začína byť trochu tesno.

Ak ležíte dlhší čas na chrbte alebo odpočívate opretá v polosede, maternica začne vyvíjať tlak na dutú žilu, obmedzovať priechod krvi a spôsobovať tak závraty či nevoľnosti. Niektoré ženy pociťujú podobné nevoľnosti aj v prípade, že rýchlo vstanú. Príčinou je náhly pokles krvného tlaku kvôli rýchlej zmene polohy.

Ako nájsť ideálnu polohu:

  • Seďte s vystretým chrbtom.
  • Ležte na ľavom boku.
  • Striedajte často polohy a pohybujte sa.
  • Nerobte rýchle pohyby.

Nepreťažujte sa

Závrate, ale i iné zdravotné ťažkosti môžu mať v tehotenstve rôzne príčiny. Dôležité je poslúchať lekára, načúvať svojmu telu a dodržiavať zásady správnej životosprávy. Na čo si dávať pozor?

  • Anémia, alebo aj chudokrvnosť, je charakterizovaná nízkou hladinou hemoglobínu. Počas tehotenstva sa robia testy na anémiu pravidelne. Aby ste jej predišli, užívajte tehotenské vitamíny.
  • Nízka hladina cukru môže spôsobovať závrate. Počas dňa jedzte častejšie malé porcie. Predídete tým nielen hladu, ale aj nízkej hladine cukru v krvi a udržíte svoj metabolizmus v rovnováhe.
  • Únava je v tehotenstve veľmi častým symptómom, hoci najviac trápi budúce mamičky v prvom trimestri. Nepreťažujte sa však ani v neskorších fázach gravidity – cez deň si pokojne zdriemnite, alebo aspoň spomaľte, ak sa cítite vyčerpaná.
  • Prehriatie a návaly horúčavy sú do značnej miery ovplyvnené tehotenskými hormónmi. Zvýšený prietok krvi a vyšší výdaj energie na akýkoľvek pohyb s kilami navyše môže spôsobiť rýchle návaly horúčavy a nadmerné potenie. Obliekajte si viac tenkých vrstiev, aby ste jednotlivé zvršky mohli ľahko prispôsobiť svojim pocitom a potrebám.
  • Vysoký krvný tlak môže byť pre tehuľky veľmi nebezpečný. Ak ste trpeli týmto ochorením už v minulosti, alebo sa vyskytuje v rodine, rozhodne sa poraďte so svojím lekárom, ktorý vás bude mať lepšie pod kontrolou.

Aké vyšetrenia vás čakajú

Prvé dva povinné ultrazvuky máte už za sebou, ďalší vás čaká až v 30 tt. V tomto období vídate svojho ženského lekára len raz mesačne, takže si užite chvíľku voľna a doprajte si oddych. Tretí trimester, ktorý začína 28. týždňom tehotenstva, už bude rušnejší a vy budete navštevovať gynekologickú ambulanciu každý druhý týždeň.

Pri pravidelných prehliadkach majte vždy pripravené otázky, na ktoré potrebujete poznať odpoveď. Ak sa medzi jednotlivými kontrolami prejavia u vás akékoľvek symptómy, s ktorými si neviete rady, zavolajte svojmu lekárovi, alebo pôrodnej asistentke. Predídete tým zbytočným obavám a budete ihneď vedieť, čo robiť.

Po 22. týždni sa u niektorých žien zvyšuje riziko predčasného pôrodu, hoci najčastejšie k nemu dochádza až po ukončenom 24 tt. Ak pociťujete tlak v podbrušku, či dlhodobejšie bolesti, alebo vás neprestávajú bolieť kríže, radšej kontaktujte vášho lekára bezodkladne.

Tipy pre budúce mamičky

  • Ak rozmýšľate o tom, že by ste chceli mať po ruke pôrodnú asistentku, je čas nejakú osloviť.
  • Začnite rozmýšľať nad výberom pôrodnice.
  • Chcete mať peknú spomienku na tehotenstvo? Dohodnite si termín s fotografom.

autor článku: Michaela D.,Ukulele

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 15. mája 2019

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.