Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

24. týždeň tehotenstva: Rozprávajte sa s bábätkom

reklama:
24. týždeň tehotenstva: Rozprávajte sa s bábätkom

Od momentu, kedy vo vás začal rásť nový život uplynul už nejaký čas a pred vami je 24. týždeň tehotenstva (24 tt). Znamená to, že ste v 6. mesiaci.

Vnútri tehotenského bruška dochádza k pokrokom. Vaše dieťatko v 24. týždni usilovne pracuje na tom, aby bolo pripravené prežiť a prosperovať vo vonkajšom svete.

Článok je veľmi podrobný, ak sa zaujímate o špecifickú sekciu, môžete preskočiť na:

Vývoj bábätka

Komunikujte s dieťatkom

Čo sa deje s vašim telom

Stop úzkosti

Pozor na predčasný pôrod

Aké vyšetrenia vás čakajú

Tipy pre budúce mamičky

Ako sa vyvíja bábätko

Drobček, ktorý spokojne rastie pod vašim srdcom, meria v tomto období približne 30 centimetrov a váži asi 600 gramov. Svojou veľkosťou pripomína kukuricu.

Dieťatko už vyzerá takmer úplne ako novorodenec. Jeho krásna tvárička je síce ešte malá, ale viac-menej kompletne utvorená, doplnená o riasy, obočie i vlásky. Kladiete si otázky, ako asi bude vyzerať a na koho sa bude podobať? Na to si ešte budete musieť chvíľku počkať, no nedočkavci si môžu urobiť akú takú predstavu pomocou 3D ultrazvuku.

Bude mať vaše dieťa hnedé, čierne, blond či ryšavé vlasy – alebo niečo medzi tým? Vo väčšine prípadov je všetko ochlpenie tela v 24. týždni tehotenstva vlastne ešte stále biele, pretože mu chýba pigment. Platí to nielen o vlasoch, aj o mihalniciach či obočí.

Najaktívnejšie obdobie

To, čo ešte bábätku chýba, je i tuk. Pod detskou pokožkou sa bude hromadiť postupne. Kým sa tak stane, koža drobčeka bude veľmi jemná až transparentná. Znamená to, že keby ste sa pozreli veľmi zblízka, uvidíte cez ňu orgány, kosti a cievy bábätka. Našťastie, všetko sa zmení už čoskoro.

Malý akrobat vo vašom brušku sa hmýri, točí, kope. V skutočnosti bude najaktívnejší medzi 24. a 28. týždňom tehotenstva, teda v období, kým má v maternici dostatok miesta. Ako bude rásť, priestoru na šantenie bude čoraz menej.

Čas začať komunikovať

Váš malý poklad počuje a vníma možno viac, než si myslíte! Dych matky, tlkot jej srdca, trávenie. Dieťatko nie je obklopené úplným tichom. Vždy je čo počúvať, aj keby to mal byť hoci len vzduch prechádzajúci vašimi pľúcami alebo škŕkanie v žalúdku.

Ak ste tak doteraz nerobili, je načase začať sa prihovárať bábätku. Schopnosť počúvať z bruška, čo sa deje okolo, je preň úplne fascinujúca a tieto vnemy cibria jeho prenatálne zmysly. Írska štúdia odhalila, že ešte nenarodené deti reagujú pohybom na zvuky a podnety zvonka už pred tým, než začne 16 týždeň tehotenstva (asi o 2 mesiace skôr, než sa úplne vyvinú ušká). V tomto období tiež začínajú rozoznávať hlasy a známe zvuky.

Foto: Pixabay

Okrem toho, že sa budete s bábätkom rozprávať, môžete mu aj púšťať hudbu. Ak bude často počúvať tú istú pieseň, je pravdepodobné, že ju aj po narodení bude vedieť rozoznať a upokojí ho.

Aj dotyky sú dôležité

Ďalším a veľmi nežným spôsobom, ako komunikovať so svojim dieťatkom, je haptonómia. Bola „objavená“ a popísaná zhruba pred 50 rokmi holandským odborníkom Fransom Veldmanom. Jeho teória je založená na predpoklade, že ruky, ktoré sa s láskou dotýkajú bruška, a tak vlastne hladia bábätko zvonka, vytvárajú dôverný vzťah medzi rodičom a nenarodeným dieťatkom.

A pretože bábätko na takú stimuláciu reaguje, stalo sa mottom haptonómie heslo „dotyky sa vyrovnajú slovám“. Vaše ruky k bábätku prevrávajú nežnými opakovanými dotykmi a bábätko odpovedá pohybom: niekedy len trochu kopne, inokedy sa doslova pritisne k vašej ruke – ako malé mačiatko.

Foto: Pixabay

Nenarodené bábätká si túto hru vyložene užívajú – vedia sa pohybovať dopredu, dozadu, doprava i doľava. Vďaka haptonómii môžu rodičia vytvoriť silné puto so svojim dieťatkom a dať mu najavo, ako veľmi je milované. Tieto dotyky navyše uvoľňujú brušné svalstvo mamičky a môžu tým dokonca v niektorých prípadoch aj uľahčiť pôrod.

Ak chcete haptonómiu počas tehotenstva vyskúšať, teraz je ten správny čas. Na kurzy haptonómie sa môžete spýtať napríklad svojho lekára alebo pôrodnej asistentky. Ak žiadne kurzy nenájdete, nemusíte zúfať. Stačí pozorne počúvať svoj vnútorný hlas, hladiť a dotýkať sa svojho bruška čo najčastejšie.

Čo sa deje s vašim telom?

Tehotenské bruško je už zjavné na prvý pohľad a maskovať ho veľmi nemá zmysel. Po 24 týždňoch gravidity ste už určite zaznamenali aj nejaké to kilečko navyše, no neznepokojujte sa zbytočne. Bez tukových zásob sa zdravý vývoj nového života jednoducho nezaobíde. Potrebujete ich vy aj vaše bábätko.

Počas obdobia očakávania by ste sa nemali púšťať do žiadnych radikálnych diet, ani extrémnych cvičení. Ak sa bojíte priberania v tehotenstve a chcete si zachovať zdravý vzhľad, vyskúšajte aktivity pre tehuľky. V súčasnosti nie je žiadna núdza o kurzy gravid jogy, pilates alebo tai-chi.

Je pravdou, že niektoré ženy pociťujú isté nepohodlie v tomto štádiu tehotenstva – medzi najčastejšie ťažkosti patria kŕče a opuchy nôh, bolesti chrbta, zlý spánok, či stavy úzkosti. Na druhú stranu sa však zvyšuje kvalita vlasov a celkové vyžarovanie budúcich mamičiek je jednoducho na nezaplatenie. Snažte sa preto užívať si svoj stav plnými dúškami a všetky negatíva hoďte za hlavu.

Zatočte s úzkosťou pomocou meditácie

Ak vás predsa len trápia obavy až úzkosť z toho, čo bude, nepoddávajte sa čiernym myšlienkam. Meditácie sa praktizujú už takmer po tri tisícročia pre svoje vynikajúce antistresové a relaxačné účinky. A to je presne to, čo práve potrebujete. Cieľom je celkovo sa upokojiť, uvoľniť a oslobodiť sa od prebytku vonkajších vnemov.

Meditácia pre vás bude určite veľkým prínosom. Jedným z fyzických efektov pravidelnej meditácie je zníženie krvného tlaku, svalového napätia, hladiny kyseliny mliečnej a zvýšenie celkovej odolnosti organizmu.

Foto: Pixabay

Začnite s jednoduchou meditáciou pravidelne každý deň – prinesie vám uvoľnenie a duševnú i fyziologickú rovnováhu.

  • Nájdite si tiché miesto, kde nebudete ničím rušená.
  • Pohodlne sa posaďte v vzpriamenej pozícii a zavrite oči. Dýchajte pomaly a zhlboka, sústreďte sa na svoj dych, potom na jednotlivé časti tela a snažte sa ich úplne uvoľniť. Začnite od hlavy a pokračujte až po špičky nôh.
  • Keď je vaše telo uvoľnené, vyberte si slovo alebo frázu, ktorá je pre vás dôležitá alebo typická (vždy ale môžete použiť známe „Ohm”). Pokojne dýchajte, sústreďte sa na svoju mantru a pri každom výdychu ju ticho opakujte.
  • Snažte sa na nič nemyslieť. Ak sa do vašej mysle vlúdi akákoľvek myšlienka, znovu sa zamerajte na svoj dych a mantru.
  • Meditujte 10 až 20 minút a následne ešte 2 alebo 3 minúty v tichosti odpočívajte – najprv so zavretými očami, potom s otvorenými, kým nebudete pripravená vstať.

Ďalší stupeň meditácie predstavuje tzv. „cesta” – ak si predstavíte sama seba na pokojnom, krásnom mieste, môžete dosiahnuť hlboko meditatívny a uvoľňujúci stav. Na „cestu” sa vydajte ráno hneď po prebudení a znovu neskôr počas dňa.

  • Posaďte sa vzpriamene v pohodlnej pozícii alebo si chrbát a pokrčené kolená podložte niekoľkými vankúšmi. Dýchajte pomaly, zhlboka.
  • Zavrite oči a predstavte si sama seba na mieste, ktoré vo vás prebúdza pokoj a uvoľnenie – na vrchole hory, na rozkvitnutej lúke alebo tichej ľudoprázdnej pláži. Tieto a im podobné miesta sú pre meditáciu ideálne.
  • Ak ste si vybrali pláž, predstavte si, že ležíte na jemnom piesku a na tvári cítite teplo slnečných lúčov.
  • Vybavte si šumenie mora a šepot trieštiacich sa vĺn, vnímajte vôňu slaného morského vánku. Ponorte sa do svojho sveta na 5 až 15 minút.

Ďalšou meditačnou technikou je „sila prežitku”. Spočíva v hlbokom uvedomovaní si všetkého, čo v danom okamihu prežívate (čo sa deje vo vás i okolo vás). Sústredenie na vlastné myšlienky a energiu momentálneho prežitku oslobodí Vašu myseľ od napätia. Vyskúšajte nasledujúce cvičenie a prehĺbte svoje vnímanie:

  • Vezmite do ruky jablko alebo pomaranč a snažte sa vnímať jeho váhu. Preskúmajte jeho tvar a štruktúru, vnímajte vôňu jeho šupky.
  • Olúpte šupku a pomaly vdychujte vôňu ovocia. Užívajte si chvíľu, keď vám šťava preteká medzi prstami a nádherne vonia.
  • Zahryznite sa do olúpaného ovocia a sústreďte sa na jeho konzistenciu a chuť. Vnímajte svoje pocity pri hryzení, prehĺtaní a potom sa zamerajte na chuť, ktorá vám zostala na jazyku.
  • Každé sústo vychutnávajte ako to prvé, až kým nezjete celé ovocie. Premýšľajte o svojich pocitoch a prežitkoch.

Pozor na predčasný pôrod

Od 24. týždňa tehotenstva budete musieť dávať zvýšený pozor na príznaky predčasného pôrodu. Venujte pozornosť svojmu telu a ak pretrvávajú podozrivé ťažkosti, okamžite vyhľadajte svojho lekára.

Najbežnejšie symptómy

  • menštruačné kŕče,
  • zmena vaginálneho výtoku,
  • bolesť v dolnej časti chrbta, kontrakcie,
  • tlak na panvu (ako keby dieťa tlačilo odspodu),
  • únik tekutiny z vagíny.

Iná vec sú nepravidelné, bezbolestné sťahy v oblasti bruška. Môže ísť o takzvané Braxton Hicksonove kontrakcie, ktoré sú však iba akýmsi cvičením maternice pripravujúcej sa na pôrod. Môžu vás sprevádzať kedykoľvek po 20. týždni tehotenstva a čím viac sa bude približovať deň D, tým častejšie vás môžu prepadnúť.

Falošné kontrakcie nie sú nebezpečné, preto nie je dôvod na paniku. Na rozdiel od tých skutočných prichádzajú iba občas a vo veľmi nepravidelných intervaloch. Zvyčajne odznejú keď zmeníte polohu, čo pri reálnych kontrakciách neplatí.

Aké vyšetrenia vás čakajú

Medzi 24. a 28. týždňom tehotenstva je čas abslovovať takzvaný glukózový tolerančný test. Váš lekár vám urobí, alebo vás pošle, na toto vyšetrenie, aby sa uistil, že hladiny cukru v krvi máte v norme. Ak hodnoty vyskakujú príliš vysoko, môže ísť o tehotenskú cukrovku. Tento stav je síce dočasný, no pre bezpečie bábätka ho treba mať predsa len pod kontrolou.

Foto: Pixabay

Výskumníci si nie sú istí, prečo niektoré ženy dostanú tehotenskú cukrovku a iné nie. Predpokladá sa však, že zvýšenému riziku jej získania sa vystavujú budúce mamičky s nadváhou, vyšším obsahom tuku v oblasti brucha, rodinnou anamnézou, ale aj tie čakateľky, ktoré majú vyšší vek.

Ako to prebieha?

Čaká vás niekoľko fázové vyšetrenie, ktoré vám zrejme nebude po chuti. Vezmite si preto so sebou knihu, vyzbrojte sa dávkou trpezlivosti a majte predovšetkým na mysli, že ide o zdravie vášho dieťatka.

Ako prvý absolvujete odber krvi nalačno. Pred vyšetrením by ste nemali jesť aspoň 8 hodín a buďte pripravená na to, že ani ďalšie dve hodiny u lekára nebudete môcť nič konzumovať. Následne vám dajú vypiť extrémne sladký roztok glukózy, po ktorom budete čakať hodinu na kontrolný odber. Tým to však nekončí – poslednú vzorku krvi vám zoberú po ďalších 60 minútach.

Tipy pre budúce mamičky

  • Oboznámte sa s príznakmi predčasného pôrodu.
  • Nájdite si kurz pre budúce mamičky.
  • Ujasnite si, ako chcete priviesť na svet bábätko – preferujete pôrod doma, alebo v nemocnici?

autor článku: Michaela D.,Ukulele

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 18. mája 2019

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.