Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

27. týždeň tehotenstva: Ako zažehnať pálenie záhy?

reklama:
27. týždeň tehotenstva: Ako zažehnať pálenie záhy?

A je tu 27. týždeň tehotenstva (27 tt), ktorý predstavuje záver druhého trimestra. Opäť ste o krôčik bližšie k stretnutiu s vašim bábätkom. To, v ideálnom prípade, nastane už o 13 týždňov.

S blížiacim sa termínom pôrodu môžete na sebe badať rôzne zmeny. Okrem zaobľujúceho sa bruška a plnších pŕs sa vám môžu prihodiť aj veci, ktoré medzi budúcimi mamičkami nie sú práve najpopulárnejšie. Medzi také patrí napríklad únava, tvorba strií, či obávané a nanajvýš nepríjemné pálenie záhy. Poradíme vám, čo s tým.

Článok je veľmi podrobný, ak sa zaujímate o špecifickú sekciu, môžete preskočiť na:

Vývoj bábätka

Čo sa deje s vašim telom

Ako zrelaxovať?

Skoncujte s pálením záhy

Aké vyšetrenia vás čakajú

Predčasný pôrod

Tipy pre budúce mamičky

Končí sa druhý a pred vami je záverečný, tretí trimester tehotenstva. Určite ste už plnná očakávaní. Pred tým, než doň definitívne vstúpite, si však ešte vychutnajte 27 tt.

Ako sa vyvíja bábätko

Koncom druhého trimestra váš malý poklad meria približne 37 centimetrov a jeho hmotnosť sa pohybuje okolo 900 gramov. Veľkosťou by sme ho mohli prirovnať ku hlávke kapusty.

Po 27 týždňoch tehotenstva vaše dieťatko dýcha. Rýchlo rozvíjajúce sa pľúca trénuje pomocou vdychovania a vydychovania plodovej vody. Toto cvičenie mu pomôže v momenty po narodení, kedy sa prvýkrát nadýchne reálneho vzduchu.

Očné viečka vášho drobčeka, ktoré boli doteraz zatavené, sa okolo 26. týždňa tehotenstva začínajú otvárať a zatvárať. Podľa viacerých zdrojov dieťatko môže vnímať prudké svetlo – ak si na bruško posvietite baterkou, môže sa stať, že ucítite jeho reakciu v podobe zachvenia bruška.

Bábätko vo vnútri vášho 27-týždňového bruška dokonca vyvíja i mozgovú aktivitu. Od tohto momentu bude mozog vášho dieťaťa čoraz zložitejší.

Ako je dieťa otočené?

Bábätko má vo vašom brušku ešte stále dostatok priestoru na manévrovanie. Po 26 týždňoch však začne pomaly hľadať polohu vhodnú pre narodenie. Zvyčajne sa otáča tak, aby jeho hlavička smerovala nadol, čo je ideálna poloha pre prirodzený pôrod. Nie je však nič zvláštne na tom, ak aktuálne leží priečne, alebo jeho nôžky smerujú nadol.

Každopádne, nech je poloha bábätka akákoľvek, netreba sa ľakať. Do pôrodu ostáva ešte dlhých 13 týždňov, takže drobček má dostatok času na otočenie sa. Ak vás však predsa len sužujú akékoľvek obavy, zdôverte sa lekárovi. Bude vás sledovať a možno vám poradí aj účinné triky, ktoré pomôžu bábätku dostať sa do tej správnej pozície.

Čo sa deje s vašim telom?

Foto: Pixabay

Ešte nedávno, v 25. týždni tehotenstva, bola vaša maternica rozmerovo porovnateľná s futbalovou loptou. Do aktuálneho 27. týždňa sa zväčšila na veľkosť basketbalky.

Nohy ako nafukovačka

Okrem bruška, pŕs či maternice dochádza u mnohých budúcich mamičiek aj k zobjemňovaniu iných partií tela. Tri zo štyroch tehotných žien pociťujú mierne opuchy končatín, najmä chodidiel, členkov a rúk. Tento stav, typický najmä pre obdobie po 20 tt, môže byť spôsobený zadržiavaním tekutín v tele, ale aj zväčšujúcou sa maternicou, ktorá znižuje prietok krvi zo žíl v nohách.

Aj keď môžete mať problém dostať sa do svojich obľúbených topánok, alebo si navliecť prstene, majte na pamäti, že ide o úplne normálny stav v tehotenstve. A čo je najdôležitejšie, opuchy sú len dočasné. Ak sa vám však predsa len zdá, že zväčšenie vašich končatín je abnormálne, poraďte sa so svojim lekárom.

Nesnažte sa oklamať únavu

Spánok je v tehotenstve dôležitejší než kedykoľvek predtým. Vaše telo a vaše bábätko ho potrebujú. Nepremáhajte preto svoju únavu a radšej jej vyjdite v ústrety. Pracovné povinnosti, či domácnosť ako zo škatuľky vám nikam neújdu.

Foto: Pixabay

Únava a vyčerpanie sa v tehotenstve často dostavujú už niekoľko hodín po akokoľvek výdatnom spánku. Kladiete si otázku, prečo ste stále taká vyšťavená? Hladiny hormónov sa menia, telom obieha zvýšené množstvo krvi, hladina cukru v krvi i váš metabolizmus sa prispôsobujú bábätku… Vaše telo jednoducho pracuje nadčas, aby dostatočne zásobovalo placentu všetkými potrebnými živinami, bez ktorých sa vaše dieťatko v brušku nezaobíde. Tak nečudo, že ste unavená!

Ako sa cítiť aspoň trochu viac oddýchnutá? Odpoveď je jednoduchá – viac spánku! vaše telo potrebuje maximum odpočinku, ktoré mu môžete poskytnúť. Spíte predsa pre zdravý vývoj dieťatka! Ak nespíte dobre v noci, dožičte si čo najviac odpočinku aj cez deň. Osvedčená rada znie: spite, keď bábätko spinká. A to nielen v tehotenstve.

Snažte sa byť v pokoji a dodržujte pravidlá správnej tehotenskej výživy. Jedlo vám dodá energiu, ktorú vaše telo potrebuje. Veľa šťastia a sladké sny!

Vypnite!

Nemusíte cestovať do žiadnych exotických destinácií ani luxusných kúpeľov. Všetko, čo potrebujete, je štipka fantázie a vynaliezavosti. Únik z každodennej rutiny šetrí vašu peňaženku, nepozná hranice a má neuveriteľne osviežujúce účinky. Ako na to?

  • Vezmite si pár dní voľnoNaplánujte si predĺžený víkend alebo prosto len venujte sobotu a nedeľu sama sebe.
  • Odložte bežné starostiAk už máte deti, pošlite ich k starej mame, zapnite záznamník, vypnite telefón a odpojte zvonček. Záleží na vás, čo poviete svojim priateľom, rodine alebo spolupracovníkom, ale malo by byť jasné, že počas svojej „pauzy” nebudete na príjme.
  • Svoje povinnosti prenechajte na druhýchObjednajte si upratovaciu službu, raz predsa môže upratať aj niekto iný. Vaša podlaha sa bude lesknúť, kúpeľňa voňať a vy môžete v pokoji odpočívať.
  • Prečítajte si knižku z červenej knižniceOddýchnete si od náročnej literatúry, kníh o materstve a vyskúšajte trochu romantiky. Navštívte exotické miesta, okúste život bohatých a slávnych, chvíľkové vzplanutia i lásku na celý život.
  • Objednajte si večeru domovTentoraz vynechajte obligátnu pizzu alebo čínske menu – veľa dobrých reštaurácií vám s potešením pripraví a dopraví gurmánsku večeru až do domu.
  • Urobte si doma filmový festivalBude sa páčiť detektívka? Určite. Bláznivá komédia? Jasné. Romantický film? Nesporne. Vypožičajte si veľa filmov, ktoré ste chceli vidieť a nestihli ich v kine, alebo prosto len filmy, ktoré vyhovujú vašej momentálnej nálade.
  • Zahrajte sa na turistkuZistite, aká výstava práve prebieha v miestnom múzeu, vyrazte na okružnú jazdu vláčikom alebo si kúpte lístky na muzikál či operu

Skoncujte s pálením záhy

Pálenie záhy je bežným sprievodným javom tehotenstva. Pažerák ústiaci do žalúdka je uzavretý akousi „spätnou záklopkou”. Tá zabraňuje, aby sa obsah žalúdka vrátane žalúdočných štiav vracal späť do pažeráka. Tehotenské hormonálne zmeny však spomaľujú trávenie a uvoľňujú svalové zovretie pažeráka, takže žalúdočné šťavy putujú nahor (najmä ak sa pohybujete) a spôsobujú nepríjemné pálenie na hrudi.

Ak je to aj váš prípad, nenechajte si kaziť najkrajšie obdobie vášho života ohňom vo vašom tráviacom trakte.

Foto: Pixabay

Pálenie záhy v druhom trimestri väčšinou ustupuje, aby sa potom znovu vrátilo v poslednom trimestri, keď rastúce bábätko zvyšuje tlak na žalúdok. Tento nepríjemný pocit môžete výrazne zmierniť tým, čo ako a kedy jete. Vyskúšajte pár drobných zmien pre znateľnú úľavu.

  • Jedzte malé porcieTri veľké hlavné jedlá vymeňte za niekoľko menších porcií za deň. Polovičné porcie vášmu žalúdku príjemne uľavia.
  • Jedzte pomalyAk jete rýchlo, zjete toho obvykle viac, čo vedie k zbytočnému prejedaniu. (Menej než 15 minút na porciu jedla je naozaj nezdravé.)
  • Jedzte v pokojiUžívajte si svoje jedlá bez náhlenia a každé sústo poriadne rozhryzte.
  • Nejedzte tesne pred spanímAsi hodinu pred tým, než pôjdete spať, už nič nejedzte.
  • Polohujte telo na lôžku pomocou vankúšovV posteli si podložte hlavu a chrbát vankúšmi – gravitácia pomôže udržať žalúdočné šťavy tam, kde majú byť – v žalúdku.

Aké vyšetrenia vás čakajú

Ak sa cítite dobre, bábätko si veselo kope a vás netrápia žiadne nezvyčajné ťažkosti, v 27. týždni nebude potrebné sonografické vyšetrenie. Najbližší ultrazvuk by ste mali absolvovať okolo 30 tt. Ak vás však trápia akékoľvek ťažkosti, alebo sa vám niečo nezdá, návštevu ambulancie by ste odkladať nemali.

Test na cukrovku

Medzi 24. až 28. týždňom tehotenstva by ste mali absolvovať takzvaný glukózový tolerančný test. Cieľom tohto vyšetrenia je vylúčenie gestačného diabetu, ktorého podcenenie by mohlo mať negatívny vplyv na bábätko.

Test je viacfázový, čo znamená, že u lekára pobudnete trošku dlhšie. Najprv absolvujete odber krvi nalačno, čo znamená, že by ste nemali jesť aspoň 8 hodín pred vyšetrením. Následne vám dajú vypiť extrémne sladký roztok glukózy, po ktorom budete čakať hodinu na kontrolný odber. Poslednú vzorku krvi vám zoberú po ďalších 60 minútach.

Ak máte už vyšetrenie za sebou a zistilo sa, že hladiny vášho cukru v krvi sú privysoké, môže ísť o tehotenskú cukrovku. Tento stav je síce dočasný, no pre bezpečie bábätka ho treba mať pod kontrolou.

Pozor na predčasný pôrod

Po 24. týždni tehotenstva sa zvyšuje riziko predčasného pôrodu. Vďaka napredujúcej medicíne a moderným prístrojom je už pomerne veľká šanca na záchranu takto narodených bábätiek. Stále však platí, že čím bližšie k 40 tt sa dieťa vypýta na svet, tým lepšie.

Najmä ženy, ktoré sú v očakávaní dvojčiat a viacerčiat sú náchylné na predčasný pôrod. Preto ak spozorujete akékoľvek príznaky, ktoré nie sú bežné, okamžite kontaktujte lekára. Medzi varovné signály patria aj tieto:

  • krvácanie
  • zmena vaginálneho výtoku
  • odtečenie plodovej vody
  • bolesti brucha, tlak na panvu (akoby dieťa tlačilo od spodu)
  • opakované, pravidelné kontrakcie

Bábätko ešte v 27 tt nie je pripravené na život mimo maternice, hoci s pomocou lekárov a modernej medicíny existujú už veľké šance na jeho záchranu. Je veľmi dôležité počúvať rady doktora. Ak vám káže oddychovať, poslúchnite. Môžete tak zabrániť príchodu vášho bábätka na svet oveľa skôr, ako je to žiaduce.

Tipy pre budúce mamičky

  • Začnite uvažovať nad výberom pediatra.
  • Rozhliadnite sa po kurzoch pre budúce mamičky.

autor článku: Michaela D.,Ukulele

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 9. júna 2019

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.