Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

4 nebezpečné infekcie, ktoré možno získať v dôsledku hryzenia nechtov

reklama:
4 nebezpečné infekcie, ktoré možno získať v dôsledku hryzenia nechtov

Žuvanie nechtov sa môže zdať ako škaredý, ale neškodný zvyk. Bohužiaľ takmer polovica detí a mladých ľudí vo veku od 10-18 rokov a tiež slušný počet dospelých majú tento zlozvyk, s ktorým nemôžu prestať.

Dobre vieme, že nechty rozhryzené ku koreňu nevyzerajú vôbec krásne. Existujú nebezpečné infekcie, ktoré sa vyvíjajú na samotnom základe tohto zlozvyku.

1. Staphylococcus aureus

Staphylococcus aureus je druh baktérie, ktorá sa vyskytuje aj na povrchu kože a pod nechtami. Tí, ktorí si pravidelne žujú nechty, sa častejšie nakazia, a to aj tým, že si porania prsty a dostanú ich do krvného obehu. Neošetrené môže spôsobiť:

  • abscesy na koži
  • respiračné infekcie
  • príznaky podobné otrave jedlom

Jedným z najproblematickejších faktov o Staphylococcus aureus je, že medzi nimi existujú kmene odolné voči antibiotikám, ktoré nie sú ovplyvnené liekmi.

2. Escherichia coli

E. coli je známa, škaredá baktéria, ktorá môže spôsobiť mnoho infekcií. Vyskytuje sa najčastejšie v dolnom črevnom trakte, preto je prítomný aj v stolici. Väčšina infekcií je spôsobená nesprávnym umývaním rúk. Pokiaľ po takomto umývaní rúk začne človek žuť nechty, hrozí infekcia. Môže tiež spôsobiť silnú krvavú hnačka.

3. Herpes na prstoch

Tento stav je spôsobený vírusom Herpes simplex, ktorý je tiež zodpovedný za herpes na perách. Približne 40% dospelých nesie vírus. Pravidelné používanie prstov v ústach zvyšuje riziko infekcie. príznaky:

  • opuch prstov, začervenanie
  • poranenie prstov vedľa nechtového lôžka
  • horúčka
  • zdurené lymfatické uzliny

Hoci herpes nie je život ohrozujúci, je veľmi nákazlivý. Ak sa herpes objaví na rukách, je oveľa pravdepodobnejšie, že sa prenesie aj na ústa s herpesom. Akonáhle k tomu dôjde, môže sa znovu objaviť kedykoľvek vo zvyšku vášho života.

4. Candida parapsilosis

Jedná sa o druh huby, ktorá sa tiež nachádza na koži a pod nechtami a môže spôsobiť infekcie v celom tele. Môže sa dostať z ruky do tráviaceho systému, ale systémová infekcia môže tiež postihnúť srdce, mozog, kosti a oči. Môže to byť dokonca smrteľné. Postihnutá osoba môže potrebovať dlhú antifungálnu liečbu a môže byť potrebné odstránenie nechtov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 9. augusta 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.