Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

5 jednoduchých spôsobov, ako vychovať empatické dieťa

reklama:
5 jednoduchých spôsobov, ako vychovať empatické dieťa

Dosť často mávame na svojich potomkov nereálne nároky. Napríklad chceme, aby sa okamžite delili o svoje hračky, ihneď sa za niečo ospravedlnili, pretože predsa nechceme, aby si o nás okolie pomyslelo, že máme nevychovaného fagana.

Možno niekedy dosiahneme svojho a dieťatko cez zuby precedí "prepáč", aby počas piatich minút znova tĺklo svojho kamaráta na ihrisku. Poďme sa ale naučiť svoje ratolesti tomu, aby vnímali dopad svojho správania na city ostatných.

Keď svojho syna alebo dcéru nabádame k tomu, aby sa ospravedlnili, majú pocit, že na nich hovoríme čínsky. Skúste sa vžiť do situácie, kedy vaše päťročná dievčatko si s kamarátkou nesadnú a hádajú sa o hračku. Začnú do seba strkať, jedna z nich spadne. Obvykle pribehneme a chceme, aby sa naše dcérka ihneď ospravedlnila, ale taký postup je nám k ničomu. Dieťa sa cíti ukrivdené, pretože pred chvíľou bojovalo o niečo, čo má rado. A tým je jeho hračka. Tiež by ste predsa nechceli venovať svoju kabelku len tak cudzej pani v kaviarni. Preto to skúste inak.

1) Buďte v jeho úrovni

Keď sa nad svojím potomkom vstýčime, pripadáme mu ako obri. Vníma potom to, čo povieme úplne inak, ako keď si kľakneme a pozrieme sa mu do očí. Hovorte príjemne, nezvyšujte hlas.

2) Popíšte dieťaťu emóciu toho, koho ranilo

Kľúč k tomu, aby sa syn či dcéra vedeli v správnu situácii ospravedlniť, je pochopenie toho, čo sa stalo. Opýtajte sa: "Čo si myslíš, že sa tomu dievčatku stalo, že toľko plače? Možno sa stalo niečo, z čoho je smutná?" Takáto rozhovor dieťaťu umožní, aby pochopilo vzťah medzi svojím správaním a reakciou okolia.

3) Pomôžte svojmu dieťaťu, aby sa vedelo do druhého vcítiť

Keď dieťatko pochopilo rozdiel medzi jeho správaním a reakciou okolia, povedzte mu, aby si skúsilo predstaviť, ako by mu v takejto situácii bolo. "Ako by ti bolo, keby ťa niekto takto strčil? Bolo by ti to ľúto?" Potom buďte konkrétny a povedzte: "Ja by som nechcel / a, aby si bol / a smutný / smutná, pretože do teba niekto strčil."

4) Dajte priestor a vysvetľujte

Opýtajte sa svojho dieťaťa, či chce tomu, s kým sa práve pohádala, niečo povedať. Ak sa stále k ospravedlneniu nemá, môžeme mu povedať niečo v zmysle: "Vieš, niekedy niekomu ublížime, ale nemysleli sme to tak. Aby nebol ten druhý toľko smutný, tak mu povieme prepáč, aby mu bolo lepšie. Naozaj nemáš nič na srdci? " Väčšinou deti slovo "prepáč" vysloví, a ešte to myslí úprimne.

5) Majte trpezlivosť

Je dosť pravdepodobné, že budete musieť takých rozhovorov opakovať niekoľko, než sa ratolesť naučí vnímať pocity ostatných. Ale tým, že mu budete všetko trpezlivo vysvetľovať, mu venujete darček. Naučia sa vnímať pocity okolie i seba, čo je jedna z najdôležitejších zručností pre život.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 17. mája 2018

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.