Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

5 tipov, ako si čo najdlhšie udržať perfektný zrak

reklama:
5 tipov, ako si čo najdlhšie udržať perfektný zrak

V súčasnosti existuje veľké množstvo náučného obsahu, ktorý nás učí, ako sa máme stravovať, cvičiť, ako sa starať o našu pleť alebo vlasy, aby vyzerali čo najlepšie.

Keď sa chceme zdravo stravovať alebo začať cvičiť, do niekoľko sekúnd dokážeme na internete alebo v kníhkupectve nájsť množstvo užitočného obsahu, ktorý nám pomôže nakopnúť zdravý životný štýl.

Našim očiam však venujeme len nepatrnú pozornosť a pritom si len málokto z nás dokáže predstaviť život bez zdravých očí. Ponúkame vám teda niekoľko jednoduchých rád, aby ste si čo najdlhšie udržali perfektný zrak.

1. Zameriavajte sa na celkové zdravie

Zdravý životný štýl dokáže ovplyvniť kvalitu vášho zraku. Čo to v praxi znamená? Zdravie vašich očí dokážete ovplyvniť tým, ako sa stravujete, či ste aktívny a či poznáte zdravotnú históriu vašej rodiny.

Keď sa budete držať týchto základov, malo by to mať pozitívny vplyv rovnako aj na náš zrak. Napríklad obezita a nedostatok pohybu môže zvýšiť riziko vzniku cukrovky, ktorá môže viesť až k diabetickej retinopatii (zdravotné ochorenie, ktoré vedie k strate zraku).

Na udržanie dobrého zraku zahrňte teda do vášho jedálnička živiny z ovocia, zeleniny a chudého mäsa ako omega 3-mastné kyseliny, luteín, vitamín C alebo E.

2. Prevencia nadovšetko

V rámci prevencie by sme mali tiež každoročne navštíviť očného špecialistu (buď optometristu alebo oftalmológa).

Zároveň ak viete, že sa nejaká očná choroba vyskytovala vo vašej rodine, mali by ste pravidelne navštevovať oftamológa kvôli testom na dané ochorenie, aby ho lekári dokázali včasne diagnostikovať a liečiť.

3. V prípade potreby si vyberajte kvalitné produkty

Ak vám očný lekár alebo optometrista oznámil, že budete potrebovať dioptrické okuliare (poprípade očné šošovky), dajte si záležať na kvalitnom výbere. Pri výbere okuliarov by ste mali myslieť na to, že kvalitné okuliare vám vydržia aj niekoľko rokov, zatiaľ čo nekvalitnejšie sa môžu veľmi rýchlo znehodnotiť.

Kvalitným a zároveň štýlovým výberom môžu byť napríklad dioptrické okuliare Ray-Ban, Dior, Versace, Fendi, Givenchy, Gucci, Hugo Boss, Jimmy Choo a iné.

4. Prestaňte fajčiť

To, že fajčenie je nezdravým zlozvykom, vie hádam už každý. Ak ste sa s týmto zlozvykom rozhodli bojovať, dobre robíte. Vaše zdravie sa vám určite za to raz poďakuje. Fajčenie totiž zvyšuje pravdepodobnosť vzniku očného kataru, poškodenie zrakového nervu alebo makulárnu degeneráciu a iné nepríjemné ochorenia zraku.

5. Slnečné okuliare nie sú len na parádu

Kvalitné slnečné okuliare sú nielen pekným módnym doplnkom. Ich hlavnou úlohou je chrániť naše oči pre nebezpečným UV žiarením. To sa z krátkodobého hľadiska nezdá ako nebezpečné, môže však spôsobiť napríklad oslnenie alebo dočasné oslepenie. Vplyvom dlhodobého pôsobenia však môže prispieť k vzniku niekoľkých vážnych očných ochorení. Vyberajte si teda slnečné okuliare, ktorých šošovky blokujú 99-100% UVA a UVB lúčov.

(Ukulele/PR)

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 20. januára 2020

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.