Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

5 vecí, ktoré by nemali chýbať v spálni novorodenca

reklama:
5 vecí, ktoré by nemali chýbať v spálni novorodenca

Príchod malého bábätka na svet je veľká vec. Najmä mamičky prvorodičky počítajú doslova každú minútu, kedy si svoj poklad budú môcť povarovať v náručí. Pred týmito okamihmi nekonečného šťastia je však vhodné zariadiť vašu spoločnú spálňu. Pripravili sme preto pre vás niekoľko praktických rád, ktoré vám pomôžu vytvoriť vhodné podmienky na príjemné chvíle s vašim malým drobčekom.

Výber vhodnej postieľky

Detská postieľka je jednou zo základných vecí, ktoré by nemali chýbať vo výbave žiadneho bábätka. Súčasný trh však ponúka nespočetné množstvo možností a preto je niekedy ťažké vybrať tú správnu. Preto sa pri jej voľbe zamerajte najmä na bezpečný spánok a dlhodobé použitie. Detské postieľky sú určené pre deti až do troch rokov života a ideálne je, ak v nej môžete sklopiť bočnicu. Je to praktické najmä v prvých mesiacoch, pretože takúto postieľku jednoducho prisuniete priamo k vašej posteli. Nestrácate tak kontakt s bábätkom, čo podporuje laktáciu. No a na druhej strane má dieťatko svoj bezpečný priestor, v ktorom mu vytvoríte podmienky na nerušený spánok.

Nepodceňujte ani matrac

S detskou postieľkou sa neodmysliteľne spája aj výber matraca. Ten je dôležitý najmä z pohľadu správneho vývoja malého človiečika. Preto ho vyberajte starostlivo a nesnažte sa na ňom ušetriť. Najlepšie matrace do detskej postieľky sú vyrobené z priedušných materiálov a majú prepracované jadro. Pri rozhodovaní vám môžu napríklad pomôcť nezávislé testy ako aj vlastný inštinkt. Matrace pre deti by totiž mali spĺňať rovnaké parametre ako tie pre dospelých.

Bezpečnosť je na prvom mieste

Po výbere matraca sa ďalej zamerajte na bezpečnosť. Tá je počas spánku novorodencov prvoradá, keďže v prvých týždňoch prespia denne takmer 18 hodín. Preto nemíňajte financie na zbytočné vankúše, prikrývky, mantinely či hniezda. Tie sú síce estetické, no v počiatočných mesiacoch života bábätka nebezpečné. Preto nechajte vaše dieťatko spinkať zavinuté len na prepracovanom matraci prekrytom plachtou, pod ktorú umiestnite kvalitný monitor dychu. Vďaka nemu budete mať drobca neustále pod kontrolou. Prvotriedne monitory dychu totiž vedia zachrániť bábätka pred životnými tragédiami spôsobenými syndrómom náhleho úmrtia.

Vytvorte správne spánkové návyky

Spánok je v prvých rokoch života témou číslo jeden takmer každej mamy. Detské spanie a časté budenie dokáže výraznou mierou narušiť pohodový chod celej domácnosti. Preto začnite pracovať na zdravých spánkových návykoch vášho bábätka hneď na začiatku. Vybavte vašu spoločnú spálňu zatemňovacími závesmi a kúpte si aspoň dve alebo tri kvalitné ulitky. Nočná tma, denné svetlo, biely šum a zaviazané ruky vám pomôžu, aby si dieťatko nezamieňalo deň s nocou a často sa nebudilo.

Ďalší praktickí pomocníci

Pohodlie spoločnej spálne dotvoria okrem postieľky či matraca aj ďalší praktickí pomocníci. Bez pochýb k ním patrí prebaľovací pult. Ten si môžete zaobstarať spolu s komodou, kam drobcovi uložíte oblečenie. Skvelo vám poslúži tiež malá LED lampička s minimálnym osvetlením. Oceníte ju najmä počas nočného kŕmenia, kedy nebudete chcieť bábätko prebudiť. No a nezabudnite ani na kolotoč. Vďaka nemu sa dieťatko trošku zabaví, v lepšom prípade i zaspí a vy môžete v pokoji odbehnúť na toaletu či si umyť zuby.

(U/PR, foto: pexels.com)

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 21. februára 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.