Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

6 benefitov jogy na naše fyzické zdravie

reklama:
6 benefitov jogy na naše fyzické zdravie

Pravidelné praktizovanie jogy nielenže prináša duševný pokoj a vyrovnanosť, ale má tiež nepopierateľný pozitívny vplyv na našu fyzičku. Aké sú jej najväčšie benefity?

Jóga podporuje naše fyzické zdravie mnohými rôznymi spôsobmi

„Niektoré z nich plynú z lepšej odolnosti voči stresu, iné potom priamo z pohybovej aktivity a jogových pozícií, ktoré podporujú silu i flexibilitu a môžu tak napomáhať napríklad aj úľave od bolestí kĺbov,“ vysvetľuje Věra Vojtechová, inštruktorka a zakladateľka centier zdravého životného štýlu Domov jogy.

Iné zlepšenie zdravotného stavu prichádza ako prirodzené dôsledky uvoľnenia napätia v tele a lepšej fyzickej kondície ako je napríklad migréna, či zlepšenie krvného tlaku.

Niektoré pozitívne výsledky cvičenia jogy sú už dobre spracované a vedecky podložené, u iných, ako je osteoporóza, roztrúsená skleróza, fibromyalgia či syndróm dráždivého čreva, sú zlepšenia u pacientov subjektívne vnímané, ale treba domnienky viac vedecky podložiť. O ktorých benefitoch jogy ale podľa odborníčky nie je dôvod pochybovať?

1. Lepšia flexibilita

Pri vykonávaní jogových pozícií preťahujeme svaly. „Vďaka tomu sa zlepšuje kvalita pohybu, rovnako ako pocit z neho. Predlžuje sa doba, za akú sa svaly unavia a znižuje sa aj ich tendencia k tuhnutiu,“ popisuje Mgr. Eva Juráková, fyzioterapeutka z Lekárskeho domu Praha 7. A najlepšie na tom je, že nezáleží, ako veľmi skúsení v joge ste. Jej pozitívny vplyv sa začína prejavovať v priebehu niekoľkých týždňov pravidelného cvičenia.

2. Väčšia sila a lepší postoj

Aj keď sa môže joga zdať ako nenáročná, pomalá pohybová aktivita, rozhodne to neplatí pre všetky jej štýly. „Niektoré z nich, ako power jóga či ashtanga, majú na fyzickú silu vysoké nároky, ale aj ďalšie štýly, ako napríklad hatha jóga, vám pomôžu spevniť a posilniť svalstvo, a dodať vám tým pádom silu a vytrvalosť,“ upozorňuje Věra Vojtechová.

Akými pozíciami posilníte…

  • hornú polovicu tela: napríklad pozícia pes hlavou dole, pes hlavou hore, plank
  • dolnú polovicu tela: ásany v stoji ako je pozícia hory, stromu oblasť bedier: pozícia klieští, stoličky

Pokiaľ vykonávate ásany (jednotlivé pozície) správne a dodržiavate aj správne dýchanie, takmer vždy posilňujete tzv. core, teda stred tela a hlboké brušné svalstvo. „S rozvojom hlbokého stabilizačného systému sa spája aj lepší telesný postoj, vďaka ktorému prirodzene stojíme a sedíme vzpriamene. A to potom vo výsledku môže viesť k úľave od bolestí chrbta,“ načrtáva Eva Juráková.

3. Menej bolestí chrbta

Lekársky aj vedou podložený je pozitívny vplyv praktizovania jogy pri bolestiach chrbta. Tie sú spoločne s hypertenziou najčastejším chronickým ochorením a dôvodom, prečo bezradní ľudia končia v lekárskych ordináciách.

Pozitívny vplyv jogy na psychiku

  • lepšia odolnosť voči stresu
  • kvalitnejší spánok
  • pozitívny náhľad na svet
  • redukcia depresií a úzkostí
  • zlepšenie pamäte a koncentrácia
  • upokojuje myseľ

Cvičenie jogy pritom môže pri bolestiach chrbta pomôcť ako v krátkodobom, tak dlhodobom meradle.

„V prípade vážnejších zdravotných komplikácií je však vždy dôležité konzultovať typ pohybovej aktivity so svojím lekárom a joge sa venovať pod dohľadom skúseného lektora,“ apeluje Eva Juráková, aby nakoniec namiesto zlepšenia nedošlo k zhoršeniu stavu.

S citom vykonávaná joga ale nemusí riešiť iba akútne problémy, ale predovšetkým môže byť prevenciou budúcich ťažkostí. „Pravidelným posilňovaním vnútorného svalstva tak môže preventívne pôsobiť proti neskorším rozvojom bolestí chrbta a chrbtice,“ dodáva.

5. Úľava od bolestí spojených s artrózou

Artrózou, degeneratívnym ochorením kĺbov, trpí v Českej republike asi pätina obyvateľstva. Jej výskyt narastá so zvyšujúcim sa vekom. Prejavuje sa bolesťami a tuhnutím kĺbov, ktoré môžu začať znemožňovať aktívny život.

„Joga je pritom ideálna jemná pohybová aktivita, ktorá napomáha zlepšiť celkovo hybnosť a posilňovať svaly obklopujúce bolestivé kĺby,“ tvrdí Věra Vojtechová, podľa ktorej sa tým znižuje tlak na kĺby a môže dôjsť k úľave od ich bolestí. „A podobne pozitívny vplyv má joga aj v prípade autoimunitnej reumatoidnej artritídy,“ dodáva k tomu.

6. Skvelá pre kardiovaskulárnu sústavu

Pravidelné praktizovanie jogy znižuje krvný tlak a spomaľuje srdcový tep, čo sa hodí najmä osobám s hypertenziou alebo ochorením srdca, rovnako ako ľuďom s históriou infarktu či mŕtvice. To ale nie je jediným benefitom jogy pre kardiovaskulárny systém. Ako vysvetľuje Eva Juráková, jej cvičenie býva spájané s nižšou hladinou cholesterolu a triglyceridov. Pre srdce a cievy je to hneď dvojitá ochrana.

Pozitívny vplyv má joga aj ako doplnok ďalších pohybových aktivít, pretože zvyšuje kardiopulmonálnu zdatnosť a vytrvalosť. „Vďaka cvičeniu jogy sa znižuje spotreba kyslíka pri športe a množstve laktátu v krvi, a naopak rastie výkon,“ prezrádza Věra Vojtechová.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 16. novembra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.