Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Zivotsdetmi
  • Články
  • Voľný čas
  • 6 otázok týkajúcich sa vašej periódy, na ktoré sa hanbíte opýtať svojho gynekológa. Napriek tomu sú veľmi dôležité!

6 otázok týkajúcich sa vašej periódy, na ktoré sa hanbíte opýtať svojho gynekológa. Napriek tomu sú veľmi dôležité!

reklama:
6 otázok týkajúcich sa vašej periódy
6 otázok týkajúcich sa vašej periódy, na ktoré sa hanbíte opýtať svojho gynekológa. Napriek tomu sú veľmi dôležité! Foto: www.gettyimages.com

Spravidla pred každou periódou kontrolujeme kalendár a staráme sa o to, aby naša perióda bola v poriadku a včas. Krvácanie v polovici cyklu tak môže spôsobiť paniku. Pretože si uvedomujeme, že je skutočne dôležité starať sa o naše zdravie, sme pripravení odpovedať vám na najčastejšie otázky týkajúce sa vašej periódy.

1. Mám sa obávať, že sa mi perióda občas oneskorí?

Nie. Všetky ženy sú iné. Cyklus môže trvať 21 až 35 dní. Žena tiež môže zaznamenať zmeny vo svojej perióde, niekedy začne perióda skôr, budúci mesiac treba kvôli stresu príde neskôr.

Je to rovnaké s dĺžkou vašej periódy. Všeobecne platí, že väčšina periód trvá zhruba 4 až 7 dní, počnúc ľahkým špinením, potom sa krvácanie zintenzívňuje a postupne potom odznieva.

2. Ako odlíšiť periódu od obyčajného špinenia?

Po prvé, obdobie krvácania je tmavo červené a obsahuje častice sliznice, ktoré lemujú dutinu maternice (endometrium). Špinenie sa týka veľmi svetlo hnedého výtoku, ku ktorému dochádza medzi periódami. Toto vypúšťanie nie je spravidla nebezpečné. Lekári nepokladajú špinenie, ktoré sa vyskytuje počas ovulácie za patologický problém. Stáva sa to kvôli poklesu estrogénu, čo je ženský pohlavný hormón. Mimochodom, niektoré ženy môžu pociťovať ovuláciu a počas niekoľkých dní pred alebo po ovulácii zaznamenávajú bolesť v dolnej časti brucha.

3. Kedy sa odporúča navštíviť lekára, ak krvácate aj medzi jednotlivými periódami?

Akékoľvek nepravidelné krvácanie môže znamenať, že je niečo zle.

Je veľmi dôležité, aby ženy venovali pozornosť špineniu po ovulácii počas luteálnej fázy. Dočasná endokrinná štruktúra sa objaví a začne produkovať progesterón. Tento hormón obnovuje endometrium a umožňuje tehotenstvo u žien. Ak je hladina progesterónu nízka, môže dôjsť k nepravidelnému krvácaniu. Navštívte lekára, ak krvácate vďaka nesprávnemu dávkovaniu antikoncepcie, alebo ak sa u vás objavuje bolesť v dolnej časti brucha a horúčka.

Hormonálne zlyhanie môže tiež spôsobiť náhle krvácanie. Navštívte lekára, ak nemáte antikoncepciu, ale špiníte v rovnakých dňoch cyklu. Vo väčšine prípadov je hlavným dôvodom nedostatok estrogénu.

4. Aká je súvislosť medzi antikoncepčnými tabletami a falošnou periódou?

Mnoho žien si myslí, že keď prestanú užívať antikoncepciu, pri 7 dňovej prestávke dostanú periódu. V skutočnosti je to tzv. falošné obdobie. Je kratšie než bežné obdobie, menej bolestivé a krvácanie nie je tak hutné. Pravidelná perióda môže nastať až po ukončení konzumácie antikoncepčných piluliek. Spravidla trvá 6 až 12 mesiacov, než dôjde k obnoveniu klasického mentstruačného cyklu.

5. Môže krvácanie naznačiť, že ste tehotná?

Áno. Implantačné krvácanie sa môže objaviť niekoľko dní po počatí, keď sa oplodnené vajíčko pripojí k výstelke maternice a mierne poškodí cievy. Mimochodom, krvácanie môže byť naozaj slabé, len pár kvapiek. Preto proces zvyčajne zostáva bez povšimnutia.

Funkcie, ktoré môžu odlíšiť pravidelnú periodu od implantačného krvácania:

  • farba krvi je jasne červená (menštruačná krv je tmavšia)
  • krvácanie trvá dlhšie ako 2 dni a počas tehotenstva sa zhoršuje
  • proces nie je bolestivý

6. Čo robiť, keď dôjde ku krvácaniu pri styku?

Ako môžete pravdepodobne povedať už podľa názvu, toto krvácanie sa môže objaviť počas pohlavného styku. Krv je v tomto prípade jasne červená. Pokiaľ nie je poškodenie ťažké, krvácanie by nemalo trvať dlho. Ak sa však nezastaví, okamžite kontaktujte lekára.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 24. júla 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.