Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

6 varovných signálov, že trpíte skrytou depresiou, aj keď si to vôbec neuvedomujete

reklama:
6 varovných signálov, že trpíte skrytou depresiou, aj keď si to vôbec neuvedomujete

Verejnosť žije v predpoklade, že osoba, ktorá bojuje s depresiou, musí mať určité presné znaky. Depresia je zobrazená ako stav, kedy sa človek nemôže prispôsobiť alebo sa pekne obliecť, smiať sa alebo vôbec vyliezť z domu. Treba si uvedomiť, že okrem toho, že samotná depresia má niekoľko variant s plným spektrom závažnosti príznakov, je aj každá osoba odlišná a môže mať rôzne príznaky, na ktoré bude tiež reagovať inak.

1. Si večne unavená

Únava môže byť spôsobená zlými návykmi alebo rôznymi chorobami. Neinterentný pocit únavy a frustrácie, ktorý prichádza prakticky okamžite po prebudení, bez zjavných príznakov inej choroby, môže byť aj príznakom skrytej depresie.

Tento varovný signál priamo ovplyvňuje pracovný výkon, aj osobné vzťahy, a je často schopný obmedziť osobu od výkonu určitých činností a následne urobiť mylné predpoklady, že je to kvôli lenivosti alebo nekompetentnosti.

2. Ľahko podráždená

Skôr spájame depresiu so smutnou a apatickou rečou bez života. Dôvodom, prečo sa ľudia s depresiou správajú takto, je to, že nemajú dostatočnú schopnosť správať sa inak. Depresia ich “vysáva” z ich životnej sily a nenecháva žiadny priestor na porozumenie alebo trpezlivé myslenie. Jednoducho nemajú silu zvládnuť situáciu inak a o to horšie sú, keď sú z tohto správania obvinení.

3. Neprejavujete záujem o činnosti, ktoré ste robili skôr

To je veľmi dobre známy príznak depresie. Nemalo by sa na to zabúdať, pretože je to jeden z najjednoduchších vidieť. Dôvodom, prečo sa to stane, je, že depresia človeka nadobúda sily ako fyzicky, tak duševne. Často sú príliš unavení a zničení, než aby prejavili záujem, ale ešte horšia je psychologická stránka tohto príznaku. Vzhľadom na to, že depresia výrazu znižuje schopnosť cítiť, že človek niečo napĺňa, predchádzajúce aktivity strácajú svoj význam a prestávajú byť atraktívne.

4. Môžete si vytvoriť nezdravé stravovacie návyky

Či už je to jesť málo, nejesť vôbec, alebo prejedať, oba tieto extrémy sú spoločné s depresiou. Osoba s depresiou sa snaží nájsť cestu von, alebo aspoň chvíľku uvoľnenia. Pokiaľ sa jedlo stane jediným prostriedkom radosti pre osobu s depresiou, veľmi ľahko spadne do preháňania.

Naopak, dokonca aj jesť jedlo samotné môže byť pre osobu s depresiou nezmyselnou aktivitou. Niektorí ľudia s depresiou jedia málo, pretože majú pocit, že majú kontrolu nad jedlom, zatiaľ čo nie. Pre tých, ktorí nie sú v depresii alebo si to neuvedomujú, spoločnosť sťažuje, že nepovažujú svoje stravovacie návyky za príznak depresie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 24. mája 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.