Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

7 častých príznakov pohlavne prenosných chorôb u žien

reklama:
7 častých príznakov pohlavne prenosných chorôb u žien

Problémy v intímnej oblasti môžu byť znepokojujúce v tých najnevhodnejších okamihoch, napríklad počas intimity. Musíte však pochopiť, že sa vaše telo snaží oznámiť vám niečo dôležité. Zatiaľ čo väčšinu obťažujúcich príznakov možno pripísať liečiteľným stavom, ako sú infekcie alebo ovulácie, niektoré zdroje problémov môžu byť chronické a oveľa závažnejšie.

Sedem bežných príznakoch, ktoré by ste nikdy nemali ignorovať a čo znamenajú pre vaše zdravie.

1. Vaginálny výtok

„Uprostred menštruačného cyklu dochádza k ovulácii a pošva vylučuje číru alebo mierne zakalenú tekutinu, ktorá je hojnejšia ako v iných obdobiach mesiaca,“ uviedla hovorkyňa amerického Kongresu pôrodníkov a gynekológov Sandra Reed. To je úplne normálne a nemalo by to byť dôvodom na obavy.

Pokiaľ je však kvapalina zrazená, hrudkovitá a biela ako tvaroh, problém je pravdepodobne kvasinková infekcia. To je dôsledok premnoženia Candidy, ktorá je vždy prítomná vo vagíne. Môže to byť spôsobené stresom, chorobou, liekmi, ako sú antibiotiká a steroidy, a niekedy aj zdravotnými problémami, ako je cukrovka.

Infekcie kvasinkami postihujú v určitom okamihu života tri zo štyroch žien a môžu byť prenesené na sexuálnych partnerov, pokiaľ nebudú okamžite liečené. Vaginálny výtok môže tiež signalizovať pohlavne prenosnú infekciu (STI), vrátane kvapavky (zelenožltý výtok), trichomoniázy (v ktorej je výtok obvykle penivý) alebo chlamýdií (nadmerný biely alebo mliečny výtok).

2. Svrbivá vyrážka

Ak je oblasť genitálií zapálená a svrbí, môže ísť o formu vaginálnej dermatitídy v dôsledku alergickej reakcie na dráždivú látku. Čokoľvek od sprchového gélu po syntetické vlákna v spodnom prádle môže spôsobiť alergie.

„Niekedy sa vyrážka objaví po sexe, pretože ženy môžu byť alergické na latexové kondómy, lubrikanty alebo spermicídne krémy,“ hovorí Dr. Curtis. „Možno dokonca alergický na moč, pot alebo spermie partnera. Vyrážka môže tiež signalizovať opary.

Herpes zvyčajne začína pocitom brnenia a potom sa vyvinie do malých červených hrboľov alebo bielych pľuzgierikov. „Herpes postihuje 16 percent ľudí, ale 80 percent ľudí si neuvedomuje, že ich má, pretože nemajú žiadne viditeľné známky a príznaky sa môžu u jednotlivých ľudí líšiť,“ hovorí Dr. Mená.

„Ak máte vy alebo váš partner príznaky oparu, zdržte sa pohlavného styku a okamžite vyhľadajte svojho lekára.“ Pre tehotné ženy je nesmierne dôležité liečiť opar, pretože môžu prenášať infekciu na dojčatá počas pôrodu. Je tiež dôležité pokračovať v liečbe, aby sa predišlo alebo minimalizovalo budúce prepuknutie oparu. Opary sú najviac nákazlivé počas viditeľných ohnísk, aj keď sa tieto ohniská môžu časom zmeniť a zmenšiť.

3. Pocit pálenia

Pokiaľ počas močenia pocítite pocit pálenia, ktorý je častejší a bolestivejší, môžu za to baktérie spôsobujúce infekciu močových ciest. „Častý pohlavný styk môže zvýšiť riziko UTI a zvýšiť bolesť, ktorú spôsobujú,“ hovorí Dr. Curtis. „Sex môže tiež preniesť infekciu na močový mechúr a spôsobiť závažnejšiu infekciu zvanú cystitída.“

4. Svalové kŕče

Cítite pri pokuse o sex kŕče a nepohodlie? Vaginizmus postihuje 6 percent žien a spôsobuje nedobrovoľné svalové kŕče vo vaginálnej stene, čo robí penetráciu bolestivú. Dr. Reid hovorí, že príčina týchto kŕčov a bolesti nie je úplne známa a niekedy sa stane bez konkrétnej príčiny.

Najčastejšie je však koreň stavu emocionálny, napríklad minulá sexuálna trauma alebo úzkosť z pohlavného styku. Liečba môže zahŕňať poradenstvo, použitie vaginálnych dilatátorov a fyzikálnu terapiu na rekvalifikáciu svalov a prevenciu svalového kŕča počas sexu.

5. Kyslý zápach

Pokiaľ sa váš obvyklý zápach stane rybí alebo kyslý, je to jasný príznak bakteriálnej vaginózy, zápalu spôsobeného nadmerným množením baktérií (obvykle gardnerella). „Fajčenie, časté sprchovanie a častá sexuálna aktivita môžu spôsobiť vaginózu,“ hovorí Dr. Curtis. Ženy si vôňu obvykle všimnú hneď po menštruácii alebo po sexe. Liečba zvyčajne zahŕňa antibiotiká a baktérie mliečneho kvasenia.

V zriedkavých prípadoch môže byť tampón, ktorý zostane v pošve dlhšie ako odporúčaných osem hodín, spôsobený zápachom. Je nepravdepodobné, že by to viedlo k syndrómu toxického šoku, ale ak máte vysokú horúčku, okamžite vyhľadajte svojho lekára.

6. Krvácanie

Príčinu krvácania alebo krvácania možno pripísať rôznym faktorom v závislosti od vášho veku a zdravotného stavu. Menopauza alebo hormonálna nerovnováha môžu spôsobiť krvácanie maternice v zlú dobu. Slabé krvácanie je tiež možné, ak používate nesprávnu antikoncepčnú tabletku.

Pokiaľ dôjde ku krvácaniu až po sexe, a nie inokedy, mohlo by to signalizovať problém s krčkom maternice. „Bunky tam môžu byť citlivé alebo zapálené z nejakého dôvodu, ako je infekcia HPV alebo dokonca nástup rakoviny krčka maternice.“

Medzi ďalšie príčiny vaginálneho krvácania patrí rakovina, endometria, maternicové fibroidy (čo sú benígne výrastky), zápalové ochorenie panvy (bakteriálna infekcia, ktorá sa šíri do horných pohlavných orgánov) alebo mimomaternicové tehotenstvo (ktoré sa namiesto maternice zakorení vo vajíčkovodoch). ).

Ak ste tehotná, môže byť krvácanie známkou potratu. Ak áno, Dr. Reid odporúča okamžite zavolať lekára a ísť na pohotovosť.

7. Bolesť počas sexu

Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že v určitom okamihu svojho života približne 22 percent žien trpí dyspareuniou alebo bolestivým pohlavným stykom. Dôvodom môže byť nepohodlné držanie tela alebo príliš aktívne pohyby partnera.

Ak bolesť pretrváva, existuje mnoho príčin: ovariálne cysty, infekcie maternice alebo vajíčkovodov, zjazvené tkanivo po starých infekciách alebo operáciách, endometrióza (pri ktorej menštruačné tkanivo rastie v bruchu) alebo fibroidy (benígne výrastky maternice). Ak počas sexu pociťujete trvalú bolesť, poraďte sa so svojím lekárom. Venujte pozornosť tomu, čo, ako a kde to bolí, a podrobne to popíšte svojmu lekárovi.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 24. novembra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.