Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

7 tipov, ako žiť zdravšie

reklama:
7 tipov, ako žiť zdravšie

V súvislosti s pandémiou býva často skloňovaná téma zdravého životného štýlu a budovania imunity. Zaujíma vás, čo by ste ešte mohli urobiť pre svoje telo, aby bolo fit? V článku nájdete 7 tipov pre lepšie fyzické i psychické zdravie.

Opatrne so soľou a cukrom

Obmedziť príjem soli a cukru môže byť niekedy ťažšie, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Problémom bývajú najmä spracované potraviny, ktoré často obsahujú vysoký podiel soli a skrytých cukrov. Nikoho asi neprekvapí, že cukor sa nachádza v sladených nápojoch alebo džúsoch. Ale vedeli ste, že ho nájdete aj v šunke alebo omáčke na cestoviny? Vždy, keď je to možné, snažte sa jedlá pripravovať doma. Vyhnete sa tak skrytým škodlivinám, ktoré môžu byť súčasťou jedál z reštaurácie alebo hotových polotovarov.

Zaraďte do jedálnička omega-3 mastné kyseliny

Určite ste už počuli o pozitívnom prínose omega-3 mastných kyselín pre náš organizmus. V prípade, že sa vo vašom jedálničku ryby objavujú skôr sporadicky, možno by ste mohli zvážiť doplnenie týchto látok prostredníctvom výživových doplnkov. Na Myprotein.sk nájdete omega-3 vitamíny aj pre vegánov. Nezabudnite pri nákupe zadať Myprotein zľavový kód. A prečo sú vlastne také dôležité? Pôsobia ako prevencia rizika vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Podľa vedcov majú takisto schopnosť zamedzovať vzniku krvných zrazenín a udržiavať zdravé cievy. Pozornosť by im mali venovať aj ľudia, ktorých trápi vysoký krvný tlak. Okrem toho takisto dokážu úspešne bojovať proti zápalovým procesom v tele.

Neponocujte

Nekonečné trávenie času na sociálnych sieťach nás oberá o spánok, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie organizmu. Počuli ste už o tom, že ľudia, ktorí spia menej, majú tendenciu priberať viac ako tí, ktorí si denne doprajú niekoľkohodinový spánok? Kvalitný spánok takisto dokáže zvýšiť produktivitu pri práci a zlepšiť koncentráciu. Ak sa budete dlhodobo vyhýbať spánku, hrozia vám však aj vážnejšie problémy. Výskum ukázal, že nedostatok spánku môže zvýšiť riziko vzniku cukrovky druhého typu, oslabiť imunitu či spôsobovať depresie. A to už je dosť dôvodov na to, ísť si dnes ľahnúť o čosi skôr.

Pozhasínajte svetlá

So spánkom súvisí aj ďalší tip. Pre správnu produkciu melatonínu, známeho aj ako hormón spánku, je nevyhnutné, aby sme sa pred spaním vyhýbali silným zdrojom svetla. Týka sa to aj modrého svetla z obrazoviek počítačov a mobilov. Asi ste už počuli, že do postele by ste mali chodiť pred desiatou. Je to preto, že práve medzi 10 hodinou večer a 2 hodinou ráno produkuje naše telo najviac melatonínu. Údajne až 80%.

Pravidelný pohyb

Každý deň by sme si mali nájsť čas aspoň na krátku prechádzku. V opačnom prípade si môžeme privodiť vážne problémy. Nedostatok pohybu môže spôsobiť množstvo zdravotných ťažkostí, ako sú vysoká hladina cukru v krvi, reflux, ochorenia srdca, nadváha alebo ochabnutie svalov. Pohyb je dôležitý aj pre naše psychické zdravie – ovplyvňuje našu náladu, znižuje stres či zlepšuje spánok. Ak túžite po novom športovom oblečení či pomôckach na cvičenie, rozhodne stavte na zľavové kupóny. Vďaka nim totiž neraz ušetríte aj desiatky eur. Taký Hop Sport zľavový kód určite poteší nejedného z vás.

Starajte sa o svoju črevnú mikroflóru

Silná imunita veľmi úzko súvisí so zdravím čriev a dobrým stavom črevnej mikroflóry. Zaraďte do stravy probiotiká, ktoré pomáhajú udržiavať rovnováhu v čreve. Tú dokáže narušiť viacero faktorov – stres, užívanie antibiotík, nedostatok vlákniny či nadmerná konzumácia cukru. Tieto zdraviu prospešné baktérie nájdeme v strave alebo ich môžeme dopĺňať pomocou výživových doplnkov. Takisto by sme mali snažiť vyhýbať spracovaným potravinám a zaradiť do jedálnička viac ovocia a zeleniny.

Pozor na dlhodobý stres

Istá dávka stresu môže mať priaznivé účinky na náš výkon, ale chronický stres má nesmierne škodlivý vplyv na naše fyzické zdravie i náladu. Medzi najzávažnejšie riziká dlhodobého pôsobenia stresu patria srdcovocievne ochorenia, žalúdočné ťažkosti, oslabená imunita, bolesti hlavy či hormonálna nerovnováha. Skúste nájsť činnosti, ktoré vám pomáhajú zvládať ho jednoduchšie a pravidelne sa im venujte. Medzi najúčinnejšie zbrane patria cvičenie, trávenie času s rodinou a priateľmi, písanie denníka, ale napríklad aj obmedzenie kofeínu. Ako prvá pomoc často pomôže aj niekoľko hlbokých nádychov a výdychov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 30. júna 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.