Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

7 vážnych chorôb, pred ktorými vás varuje vaša dlaň

reklama:
7 vážnych chorôb, pred ktorými vás varuje vaša dlaň

Ruka prezrádza, čo sa deje v tele. Tu sú najpozoruhodnejšie príznaky a súvisiace choroby.

1. Nedostatok vitamínov

Keď má vaše telo nedostatok určitých vitamínov, môžete pociťovať brnenie v prstoch ľavej ruky alebo na ľavej nohe. To svedčí predovšetkým o nedostatku vitamínov B1, B6 a B12.

2. Obehové problémy

Pokiaľ cítite necitlivosť v prstoch pravej ruky, môže to dokonca znamenať traumu ramenného kĺbu. Niektoré kardiovaskulárne ochorenia môžu tiež spôsobiť mravčenie v pravej ruke.

Necitlivosť ľavej strany však môže byť tiež príznakom srdcových porúch. To je presne dôvod, prečo sa v takýchto prípadoch odporúča poradiť so špecialistom, aby sa zistili príčiny. Nesprávna cirkulácia môže spôsobiť aj infarkt alebo mŕtvicu.

3. Cukrovka

Pocit mravčenia, ktorý často cítite na chodidlách a dlaniach, môže byť známkou cukrovky. Príčinou je znížený prietok krvi a poškodenie nervových zakončení.

4. Vyčerpanie, únava

Pokiaľ často zdvíhate ťažké predmety alebo ste pravidelne v nepohodlnej polohe, tlak na vaše zápästie (opierajúce sa o ne) spôsobí tlak na nervy v blízkosti povrchu kože a spôsobí pocit brnenia na povrchu vašich prstov.

Pokiaľ sa s týmto príznakom čas od času stretnete, dajte si pauzu od topánok alebo šetrite ruky a je tiež veľmi dôležité, aby ste mali dostatok spánku, aby ste znížili stres.

5. Problémy s chrbticou

Drobné poranenia chrbtice sú vidieť aj na prstoch, malíčku a prstenníku ľavej ruky, spôsobené prílišným tlakom na nervy alebo poškodenými nervami. V tomto prípade by sa malo jednoznačne posilňovať hlboké svalstvo chrbta, jednou z možných liečení je jóga alebo plávanie. Každý, kto robí sedavú prácu, by mal čo najčastejšie vstať a robiť prestávky.

6. Syndróm karpálneho tunela

Bolesť spojená s necitlivosťou v dlani môže často naznačovať syndróm karpálneho tunela. Slabosť možno zistiť predovšetkým v palci, ukazováku a prostredníku v dôsledku tlaku na nerv vychádzajúci zo zápästia. Problém a z neho plynúca necitlivosť sa najvýraznejšie prejavuje pri pretiahnutej dlani. Toho sa môžu obávať pracovníci, ktorí kvôli kancelárskej práci neustále hýbu klávesnicou a myšou, ale aj umelci, ktorí na nástroj hrajú dlhé hodiny, alebo profesionáli pracujúci s náradím.

7. Burgerova choroba

Ide o ochorenie, ktoré sa najčastejšie vyskytuje u fajčiarov. Kontinuita prietoku krvi je príjmom nikotínu narušená a telu chýbajú minerály. To môže viesť k znecitliveniu najprv prstov a neskôr celej paže. Konce prstov môžu zbelieť alebo zmodrať kvôli zapáleným krvným cievam.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 7. januára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.