Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

7 známok toho, že čoskoro budete diabetik

reklama:
7 známok toho, že čoskoro budete diabetik

V súčasnej dobe rastie trend vedomého stravovania, ktoré stavajú cukor a jeho nebezpečenstvo do centra pozornosti. Na pultoch obchodov je už niekoľko potravín, ktoré pod sebou nemajú žiadny cukor, pod akýmkoľvek pseudonymom. Najväčšie nebezpečenstvo predstavujú spracované potraviny, vrátane nealkoholických nápojov, džúsov, pečiva, sušienok, čokolád, cereálií, jogurtov atď. Pokiaľ týchto potravín konzumujeme príliš veľa, znásobíme riziko obezity a s ňou aj chronických ochorení (napr. cukrovka, kardiovaskulárne ochorenia). Skutočnosť, že cukor a potraviny, ktoré obsahuje, môžu spôsobiť vážnu závislosť, situáciu samozrejme len zhoršuje. Z nasledujúcich príznakov si môžete všimnúť, ak máte tiež závislosť na cukre a jete toho príliš veľa.

1. K spokojnosti potrebujete stále viac sladkého jedla

Na začiatku stačili možno 2-3 kocky čokolády a dnes môžete bez väčších problémov zjesť celú čokoládu za deň. Štúdie ukazujú, že hlad po cukre sa časom zvyšuje. Čím viac toho jeme, tým viac si telo praje.

2. Potrebujete doplniť energiu niekoľkokrát denne

Primárnym zdrojom energie v tele je glukóza (najmenšia jednotka cukru), ktorá sa nachádza takmer vo všetkých našich potravinách, ale hlavne v tých, ktoré obsahujú cukor. Ak pijete alebo jete niečo sladké, hladina cukru v krvi sa náhle zvýši, nasleduje náhly vzostup inzulínu, ktorý tiež zníži hladinu cukru v krvi do tej miery, že sa cítite v depresii a vyčerpní a potrebujete ďalšiu dávku, čo je obvykle čokoláda alebo káva. To samozrejme vytvára začarovaný kruh.

3. Časté nadúvanie

Ak je vaša strava príliš sladká, naruší tráviaci systém, zníži sa priechod črevom a potrava, ktorú treba tráviť, sa ťažšie prechádza. Okrem toho potraviny s vysokým obsahom cukru spôsobujú nadúvanie.

4. Kilá na vás bežia

Ak konzumujete viac cukru, než by ste mali, prirodzene na vás skočia kilá. Samozrejme si toho možno nevšimnete denne, ale za pol roka by 5 kg navyše a napätie kedysi dobrých nohavíc malo byť varovným signálom.

5. Máte problémy so spánkom alebo zle spíte v noci

Každý, kto je veľa cukru, často spí horšie ako jeho náprotivky zdravej výživy. Môžete trpieť nespavosťou, niekoľkokrát sa v noci prebudiť a vaše sny môžu byť oveľa zmätenejšie. Jesť priamo pred spaním však môže spôsobiť podobné problémy.

6. Máte problémy s pokožkou

Nadmerná konzumácia cukru môže spôsobiť predčasné starnutie pokožky. Koža obsahuje veľa kolagénu a elastínu, čo sú bielkoviny vyrobené z aminokyselín a sú navrhnuté tak, aby udržiavali pevnosť a pružnosť pokožky. Ak jeme príliš veľa cukru, molekuly glukózy sa na tieto bielkoviny naviažu a vytvoria škodlivú štruktúru a koža bude ľahšie vráskavá a prehýbať sa.

7. Máte výkyvy nálad

Potraviny s vysokým obsahom cukru stimulujú produkciu serotonínu, známeho tiež ako hormón šťastia. U ľudí, ktorí sú závislí na cukre, môže tento zlý spôsob stravovania vyvolať zmeny nálad a dokonca aj depresie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 13. decembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.