Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

8 častých dôvodov, prečo sa stále cítite nafúknutí. A spôsob, ako sa tohto problému zbaviť

reklama:
8 častých dôvodov, prečo sa stále cítite nafúknutí. A spôsob, ako sa tohto problému zbaviť

Nadúvanie je jedným z najčastejších problémov, na ktorý si dnes ľudia sťažujú. Dobrou správou je, že akonáhle zistíte, čo u vás nadúvanie spôsobuje, možno tento problém takmer vždy odstrániť. Nadúvanie je veľmi nepríjemné, obzvlášť pre ženy, pretože ovplyvňuje ich sebavedomie. V niektorých prípadoch môže byť nadúvanie tak vážne, že spôsobí roztiahnutie či viditeľné napuchnutie brucha.

Prehľad možných príčin nadúvania:

  • potravinová intolerancie
  • inzulínová rezistencia
  • nepravidelná strava
  • premnoženie črevných kvasiniek
  • citlivosť na lepok
  • nesprávna kombinácia potravín
  • nedostatok tráviacich enzýmov
  • iné príčiny

1. Potravinová intolerancia

Niektorí ľudia považujú potravinovú intoleranciu a alergie na potraviny za jedno a to isté, ale nie je tomu tak. Rozdiel medzi týmito dvoma problémami je v tom, že potravinová intolerancia predstavuje oneskorenú reakciu na potravinu, na rozdiel od alergie na potraviny, pri ktorej dôjde k okamžitému svrbeniu, opuchu, či anafylaktický šok. Medzi najbežnejšie potraviny, ktoré môžu spôsobovať intoleranciu, patria vajcia, orechy, mliečne produkty s laktózou, ovocie ako napr. citrusy, banány, ananás. Pri potravinovej intolerancii dôjde k zápalu tráviaceho systému a môže dôjsť aj k podráždeniu črevného traktu, ktoré zapríčiní nadúvanie.

2. Inzulínová rezistencia

Typické symptómy inzulínovej rezistencie sú: zvýšená chuť do jedla, priberanie na váhe (rýchle v období 2-3 rokov), intenzívnu chuť na sladké a sacharidy, pocit únavy a nadúvanie po jedle. Inzulín je hormón, ktorý je vylučovaný pankreasom vo forme glukózy (cukru) do krvi. Inzulínová rezistencia je stav, pri ktorom sa znižuje schopnosť buniek reagovať na inzulín. Následkom toho pankreas začne produkovať viac inzulínu, až nakoniec nebude schopný produkovať dostatok inzulínu pre potreby organizmu. V dôsledku toho môže u človeka dôjsť k zvýšeniu hladiny cukru v krvi, čo je vážny zdravotný problém.

3. Nepravidelná strava

Vynechávanie jedál je jednou z ďalších príčin nadúvania. Ak napríklad vynecháte raňajky a potom si dáte väčšiu porciu na obed, vaše brucho sa môže nafúknuť. Nie je dobré byť dlho o hlade, pretože tým tráviaci systém trpí. Ak v priebehu dňa vynechávate niektoré jedlá, potom pri sebe môžete pozorovať zvýšenú potrebu kofeínu, ktorý vám pomôže zvládnuť deň, a pocit smädu a nafúknutého brucha. Pravidelná strava vám teda pomôže cítiť sa spokojne a zbaviť sa pocitu nafúknutého brucha.

4. Premnoženie črevných kvasiniek

Antibiotiká sú hlavným dôvodom premnoženia črevných kvasiniek. Dlhodobé užívanie antibiotík môže pozmeniť mikroflóru vo vašom tráviacom trakte a následkom toho na váš organizmus môžu zaútočiť kvasinky. Tento druh nadúvanie môžete zmierniť sami "necukrovou" stravou, doplnky, ktoré vás zbavia kvasiniek, probiotikami, ktoré obnovia vašu črevnú mikroflóru.

5. Citlivosť na lepok

Ďalším dôvodom, prečo sa cítite nafúknutí, je citlivosť na lepok. Mnoho ľudí trpiacich citlivosťou na lepok sa stále sťažujú na plynatosť, zápchu alebo hnačky. Hlavnou príčinou citlivosti na lepok sú zmeny, ku ktorým v priebehu rokov došlo. Mnoho ľudí, u ktorých sú výsledky testov citlivosti na lepok negatívne, prospieva aj napriek tomu lepšie bez lepku. Ďalším indikátorom citlivosti na lepok je tiež nízka hladina vitamínu B12.

6. Nesprávna kombinácia potravín

Veľa ľudí nevie, že kombinovanie potravín môže tiež spôsobiť nadúvanie. Ak potraviny neskombinujete správne, potom môže dôjsť k spomaleniu trávenia a následkom toho aj k nadúvaniu. Nikdy by ste nemali kombinovať ovocie s ďalšími potravinami, obzvlášť proteíny. To je jedným zo základných pravidiel kombinovania potravín. Ďalšou zásadou je, že by ste nemali kombinovať proteíny so sacharidmi. Ak sa budete riadiť týmito pravidlami, mali by ste sa cítiť lepšie a nadúvanie by malo zmiznúť.

7. Nedostatok tráviacich enzýmov

Nedostatok tráviacich enzýmov môže spôsobiť nadúvanie. Enzýmy sa vytvárajú v pankrease a pomáhajú s rozkladom proteínov, sacharidov, tukov a laktózy. K nedostatku dôjde, ak pankreas neprodukuje dosť enzýmov, ktoré telo potrebuje. V dôsledku toho sa môžu objaviť bolesti brucha, nadúvanie, tráviace ťažkosti, nepravidelná stolica.

Nedostatok enzýmov môže mať veľa príčin

  • chronický stres
  • premnoženie baktérií-kvasiniek
  • nízku hladinu žalúdočných kyselín
  • starnutie

Intolerancia laktózy predstavuje jednu z foriem nedostatku enzýmov, pri ktorej pankreas nevytvára dostatok enzýmov laktózy na rozklad mliečnych produktov.

8. Iné príčiny

Črevné baktérie alebo parazity

Nafúknutí sa môžete cítiť aj pri premnožení črevných baktérií, alebo ak je váš tráviaci systém napadnutý parazitmi. K tomu často dochádza pri cestách do cudziny, kedy zmeny klímy zvyčajne zapríčinia zmeny v tráviacom systéme. Dôjde k strate rovnováhy tráviaceho systému a následkom toho sa môže objaviť aj hnačka, zníženie hmotnosti a únava. Pri tomto type ťažkostí by ste mali navštíviť svojho lekára, ktorý vám pomôže zistiť, aký druh organizmu sa vo vašom systéme vyskytuje, vďaka čomu môže byť liečba jednoduchšia.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 16. augusta 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.