Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

8. týždeň tehotenstva: Začiatok veľkých zmien

reklama:
8. týždeň tehotenstva: Začiatok veľkých zmien

Milá budúca mamička, gratulujeme! Pred vami je 8. týždeň tehotenstva (8 tt), ktorý naznačuje začiatok veľkých zmien. Zatiaľ, čo vy si už pomaly zvykáte na nový stav, v tele vášho dieťatka sa dejú zásadné veci. Sledujte tehotenstvo po týždni!

Ȏsmy týždeň tehotenstva je zlomový, keďže sa meníte aj vy a je dôkazom toho, že ste skutočne v radostnom očakávaní a pochybnosti môžu ísť bokom.

Tak ako sa svet mení každým dňom, mení sa i dieťatko v brušku a telo budúcej mamičky. Ste ešte len na začiatku nádherného obdobia, počas ktorého vo vás rastie nový život. Pripravte sa na zmeny, ktoré odštartujú rýchlym tempom. Prvý trimester tehotenstva je kľúčový, preto sa poďte s nami pozrieť na to, čo vás čaká a čo neminie.

Článok je veľmi podrobný, ak sa zaujímate o špecifickú sekciu, môžete preskočiť na:

Vývoj bábätka

Čo sa deje s vašim telom

Aké vyšetrenia vás čakajú

Životný štýl budúcej mamičky

Výpočet termínu pôrodu

Kedy oznámiť tehotenstvo ostatným

Ako sa mení dieťatko?

Každý týždeň tehotenstva je nové dobrodružstvo. Vaše dieťatko prechádza zmenami. Už je veľké asi ako zrelá jahoda a meria približne 2 centimetre. Jeho hlava je ohnutá dopredu a výrazne menšia v porovnaní so zvyškom tela.

Všetky dôležité vnútorné orgány, ako je mozog, chrbtica, srdiečko, obličky, pečeň či žalúdok, získavajú svoje tvary. Srdcový tep sa ustaľuje. Bábätko má vyvinuté aj tepny i srdcové chlopne, srdiečko má obe komory a tlčie dvakrát rýchlejšie, než to vaše (asi 150 x za minútu).

Dieťatko má priesvitnú pokožku a už dobre zreteľné pršteky na rukách i nohách, i keď sú stále spojené blanou. Pod kožou je viditeľná sieť krvných ciev. Rozpoznať možno i vlásky, riasy a obočie, hoci ešte nemajú farbu. Viditeľný je jazyk, nozdry aj špička nosa.

Embryo má zaistené živiny vďaka žalúdočného stvolu, ktorý sa vytvoril v mieste uhniezdenia vajíčka. Ȏsmy týždeň tehotenstva je kľúčový pre vývoj zrakového, sluchového aj statického ústrojenstva, ktoré nesú zodpovednosť za udržiavanie rovnováhy a sluch.

Horné aj dolné končatiny sa predlžujú, celá kostra je chrupavkovitá, začínajú sa tvoriť kĺby. Aj keď sa dieťa začína už pohybovať, vy ešte tieto pohyby nebudete cítiť. Prvé kopnutie spozorujete až v druhom trimestri, pravdepodobne niekedy medzi 16 tt a 24 tt.

Čo sa deje s vami?

Vaše telo, presnejšie povedané vaša placenta, zásobuje nový život všetkým potrebným. Embryo je schopné vstrebávať kyslík, proteíny, cukry, tuky a má dôležitú úlohu – vytvárať bunky. Ak jemne stlačíte svoje bruško pod pupkom, môžete nahmatať zväčšenú maternicu; teraz má približne veľkosť tenisovej loptičky. Niekedy o sebe môže dať vedieť ľahkými sťahmi, ktoré cítite v podbrušku či na bokoch. Ale žiadne obavy, je to spôsobené rozvíjaním maternice a sťahy nepredstavujú žiadne riziko. Za udržanie tehotenstva zodpovedá progesterón, hormón, ktorý produkuje placenta.

Za všetko môžu hormóny

V 8. týždni tehotenstva sa okrem nevoľnosti môžu objaviť poruchy spánku. Budete sa cítiť malátne a unavenejšie. Taktiež je riziko tráviacich problémov, ktoré sa môžu prejaviť ako pálenie záhy alebo nadmerné slinenie.

Ručička na váhe sa pomaly pohybuje smerom nahor a zväčšujú sa vám prsia. Za všetko môžu tehotenské hormonálne zmeny. Vaším telom koluje zvýšený objem krvi, ktorý kladie väčšie nároky na srdce a môže spôsobovať vyčerpanie. Väčší objem krvi prináša i častejšie návštevy toalety, pretože telo sa snaží vyplaviť z krvi všetky nečistoty.

Pripravte sa tiež na zvýšenú citlivosť na pachy a vône. Váš nos bude vnímavejší, takže sa ľahko môže stať, že vôňa nejakého jedla vám bude zrazu odporná. Nepríjemným sprievodným znakom tehotenstva tiež môže byť bolesť hlavy, ktorá je spôsobená zvýšeným prietokom krvi v tele. Tento prietok krvi spôsobí väčší tlak a tým môže spustiť bolesť hlavy.

Rátajte tiež so zápchou a plynatosťou, za čo sú zodpovedné hormóny relaxín a progesterón. Tieto hormóny spôsobia uvoľnenie svalov, vrátane tých v zažívacom trakte. Výsledkom je fakt, že nebudete vedieť plyny v sebe udržať. Jedzte pomaly a hlavne v pokoji bez stresu.

Vyšetrenia v ôsmom týždni tehotenstva

V priebehu 40 týždňov tehotenstva vás čaká množstvo nových, vzrušujúcich zážitkov a skúseností. Podstúpite tiež pravdepodobne najviac testov a vyšetrení vo svojom živote. Niektoré monitorujú vaše zdravie, iné zdravie dieťaťa. Najzaujímavejší je však pre mamičku väčšinou ultrazvuk. Už čoskoro uvidíte po prvý raz svoje dieťatko!

Prvé stretnutie s bábätkom

Lekár pohybuje ultrazvukovou sondou po vašom brušku a na obrazovku sa prenáša snímka plodu. Prvé sonografické vyšetrenie, zhruba v 9 tt, sa používa na určenie veku, veľkosti, polohy, srdcových oziev dieťatka a doktor tiež ním zistí, či nečakáte dvojčatá a vylúči nebezpečné mimomaternicové tehotenstvo. Pozorovať môžete i pohyby srdiečka vášho bábätka (alebo bábätiek).

Tento dôležitý okamih si väčšina žien pamätá celý život. Odteraz je vaše tehotenstvo naozaj „skutočné“. Už nejde len o čosi hypotetické, je to vaše dieťatko, ktoré čo nevidieť budete držať v náručí.

Bežne absolvujete ďalšie ultrazvukové vyšetrenie medzi 18 tt a 20 tt, keď je už možné zistiť pohlavie dieťaťa. Ultrazvuk tiež sleduje umiestnenie placenty a množstvo plodovej vody v maternici. Väčšina lekárov používa dvojdimenzionálnu technológiu, objednať sa však môžete i na tzv. 3D ultrazvuk, kde urobia priestorovú snímku vášho dieťatka.

Pravidelné návštevy ambulancie

Do 30. týždňa tehotenstva budete chodiť na pravidelné kontroly každé 4 týždne a potom každých 14 dní. Čaká vás väčšinou nasledujúce:

  • vyšetrenie moču,
  • kontrola hmotnosti,
  • meranie tlaku,
  • kontrola prípadných opuchov rúk, nôh a tváre,
  • krvné testy / kontrola hemoglobínu (kvôli zisteniu, či nie ste anemická),
  • lekárske či gynekologické vyšetrenia na:
    • Približné zistenie veľkosti maternice a plodu,
    • zistenie polohy dieťaťa a maternicového dna,
  • kontrola srdcových oziev dieťaťa (tlkot srdca možno počuť už medzi 9 tt a 12 tt).

Ako by mal vyzerať životný štýl budúcej mamičky?

Alkohol, cigarety, drogy a väčšina liekov sú v čase gravidity tabu. Preto je dobré pre plynulý chod tehotenstva ako aj pre zdravie plodu úplne vynechať tieto neresti. Netýka sa to len 8. týždňa tehotenstva, počas celého 9-mesačné obdobia sladkého očakávania ich treba vylúčiť.

Taktiež si dávajte pozor na nadmerné množstvo kofeínu. Hoci jedna šálka kávy neublíži, myslite na kofeín aj v limonádach, čaji a čokoláde. Odborníci odporúčajú, aby tehotné ženy nekonzumovali denne viac ako 200 mg kofeínu. Ak by ste toto množstvo prekročili, zvyšuje sa pravdepodobnosť, že vaše dieťatko pri narodení bude menšie ako deti mamičiek, ktoré pili menej kofeínu. Rozdiely vo veľkosti sa dokonca môžu prejaviť už počas ultrazvukových meraní plodu – plod môže byť menší. Hoci niektoré ženy trpia nízkym tlakom pri tehotenstve a potrebujú aspoň jednu šálku kávy, tlak sa zvyšuje aj pri dostatočnom pití mineralizovanej neperlivej vody.

Pozor aj na užívanie niektorých liekov, vrátane Aspirínu, ktoré môžu v tehotenstve spôsobiť nemalé problémy. Opatrnosť je na mieste aj pri užívaní byliniek. V nízkych dávkach sa odporúča zázvor a z liekov bez lekárskeho predpisu môžete vitamín B6 a vitamín B12. Pred použitím akéhokoľvek lieku sa však vždy poraďte so svojím lekárom či lekárnikom.

Ak máte doma mačku, prenechajte čistenie brlôžka i mačacieho záchoda niekomu inému! Výkaly môžu byť nakazené toxoplazmózou – parazitom, ktorý môže spôsobiť potrat či vrodené chyby.

Sauny a pary sú pre tehotnú ženu príliš horúce, ale príjemne teplý kúpeľ je úplne bezpečný.

Väčšinu žienv sladkom očakávaní prepadnú typické „tehotenské chute“ najčastejšie v prvej polovici tehotenstva. Pokojne si doprajte štedrú porciu čokoládovej zmrzliny, kyslé uhorky alebo hrsť paprikových chipsov, ak na ne máte chuť. Buďte ale pripravená i na to, že z niektorého jedla či vôní sa vám môže robiť zle.

Pozor na to, čo jete

Zdravý a vyvážený jedálniček tehotnej ženy je veľmi dôležitý, nakoľko živiny z prijatej potravy preberá aj bábätko. Niektorým jedlám by ste sa z bezpečnostných dôvodov počas nasledujúcich mesiacov mali úplne vyhnúť.

  • surové ryby (sushi) a surové mäso
  • tavené a mäkké syry, syry s bielou i modrou plesňou
  • výroby z nepasterizovaného mlieka
  • surové vajcia a vajcia robené na mäkko
  • majonéza
  • morské plody

Výpočet termínu pôrodu

Vzorec na určenie očakávaného dňa narodenia vášho dieťatka je založený na prvom dni vašej poslednej menštruácie (Last Menstrual Period). Je to gynekológmi i pôrodnými asistentkami najčastejšie používaný spôsob výpočtu.

Foto: Pixabay

Predpokladaný deň pôrodu si môžete tiež vypočítať na základe presného dňa počatia, ak ho poznáte, ale pretože tieto okolnosti bývajú často neisté, väčšina výpočtov vychádza z dátumu poslednej menštruácie. Čo vás môže na tomto vzorci prekvapiť, je to, že prvé dva týždne započítavané do tehotenstva v skutočnosti obvykle predchádzajú ovulácii i oplodneniu, ktoré tak pripadá až na 3. týždeň tehotenstva. Ale i napriek tejto drobnej nezrovnalosti ide o najspoľahlivejší výpočet.

Váš predpokladaný deň D nájdete v kalendári presne 40 týždňov od dátumu poslednej menštruácie, keďže ženy väčšinou rodia medzi 38. a 42. týždňom tehotenstva.

Kedy oznámiť tehotenstvo ostatným?

Rozhodovanie o tom, kedy prezradiť ono sladké tajomstvo, býva zložité. Prevládajúce odporúčanie je počkať do konca prvého trimestra (dlhých 12 týždňov!). Nechcené prerušenia tehotenstva nastávajú najčastejšie práve počas prvých týždňov, takže väčšina žien čaká s oznámením, kým je riziko minimálne. Konečné rozhodnutie je ale, samozrejme, na vás.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 26. októbra 2018

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.