Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Zivotsdetmi
  • Články
  • Voľný čas
  • 9 dôležitých znakov, že vaše telo trpí hormonálnou nerovnováhou. Pozor na to, môže to viesť k poškodeniu vášho zdravia i vzhľadu

9 dôležitých znakov, že vaše telo trpí hormonálnou nerovnováhou. Pozor na to, môže to viesť k poškodeniu vášho zdravia i vzhľadu

reklama:
9 dôležitých znakov, že vaše telo trpí hormonálnou nerovnováhou. Pozor na to, môže to viesť k poškodeniu vášho zdravia i vzhľadu

Rast a vývoj ľudského tela veľmi závisí na správnej funkcii hormónov. Tieto malé signalizačné molekuly sú zodpovedné za našu náladu, emócie, správanie a dokonca aj náš vzhľad. Preto sme sa rozhodli zistiť najbežnejšie príznaky hormonálnej nerovnováhy, ktoré môžu ovplyvniť váš vzhľad a spísať zoznam. Ak máte podozrenie, že máte niektoré z týchto príznakov, okamžite vyhľadajte svojho lekára.

Akné

Vypuknutie akné môže byť dôsledkom nesprávnej starostlivosti o pleť, nevyváženej stravy alebo menštruačného cyklu. Avšak ak sa akné stalo Vaším stálym spoločníkom, je to pravdepodobne symptóm hormonálnej poruchy.

Nadváha

Mnoho ľudí bojuje s váhou po celý svoj život, odoláva chuti do jedla a športuje, iní sú štíhli bez nejakej zvláštnej námahy. Problémy súvisiace s hormónmi sú pravdepodobne príčinou tejto nespravodlivosti.

Únava

Chronická únava môže byť znamením, že vaše hormóny sú v nerovnováhe. Dokonca aj tí, ktorí majú 8 hodín spánku, môžu stále vyzerať unavení. Vysoká hladina progesterónu môže byť vinníkom. Jednoduchý krvný test vám pomôže zmerať koncentráciu progesterónu v krvi.

Potenie

Nadmerné potenie nie je vždy spojené s hormonálnymi poruchami. Musíte však kontrolovať hladiny hormónov, ak je potenie sprevádzané náhlym návalom horúčavy.

Tmavé kruhy pod očami

Žiadny korektor vám nepomôže zakryť tmavé kruhy pod očami, ak spíte len 3 hodiny denne. Spánok sa často javí ako neprekonateľný luxus, keď sú vaše hormóny raz hore, raz dole. Chronická nespavosť môže byť dôsledkom nedostatku testosterónu u mužov a progesterónu u žien.

Depresia

Depresia môže byť ďalším príznakom hormonálnej nerovnováhy. Úzkosť a depresia sa môžu vyskytovať tesne pred ženským menštruačným cyklom, počas tehotenstva a pri menopauze. V prípade častejších úzkostných záchvatov sa porozprávajte s endokrinológom.

Zmeny pŕs

Nízka hladina estrogénu môže spôsobiť, že vaše prsné tkanivo bude menej husté. Vysoká hladina tohto hormónu môže spôsobiť nádory alebo cysty. Ak si všimnete zmien pŕs, alebo máte pocit, že máte hrčku v prsiach, neodkladajte konzultáciu s lekárom.

Vypadávanie vlasov

Nadmerná strata vlasov je jedným z najbežnejších príznakov hormonálnej nerovnováhy. Keď vám ani tie najlepšie šampóny nepomôžu znížiť množstvo vlasov, ktoré vám zostávajú v kefe, mali by ste otestovať hladiny hormónu.

Nechcené chĺpky

Tmavé chĺpky na prsiach, tvári, rukách alebo na iných častiach tela, kde sú obvykle neprítomné alebo minimálne, môžu naznačovať, že existujú vážne hormonálne problémy.

Ako opraviť hormonálnu nerovnováhu?

Hormonálna rovnováha ľudského tela je veľmi jemná a môže byť ľahko narušená. Nerovnováha sa môže vyskytnúť prirodzene kvôli zmenám v tele alebo v prostredí. Môže tiež naznačovať, že existujú vážne problémy s exokrinními a endokrinnými orgánmi. Endokrinológovia, ktorí sa špecializujú v tejto oblasti, pomáhajú vyrovnať hladiny hormónov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 7. apríla 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.