Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

9 výhod, ktoré so sebou prináša manželstvo

reklama:
9 výhod, ktoré so sebou prináša manželstvo

Z neznámeho dôvodu v posledných rokoch so sebou slovo manželstvo nesie ľahko negatívny tón a len málokto si dokáže manželstvo chváliť. Existujú stovky vtipov na túto tému a pochopiteľne aj rozhovory sa nesú v rovnakom duchu.

Ľudia skôr hovoria o tom, čo manželstvom stratili, než o tom, čo vďaka nemu získali. Čo je však škoda, nemyslíte? Dôvodov, prečo sa ľudia berú, je hneď niekoľko, ale vedeli ste aj o výhodách, ktoré manželstvo má?

Budete bohatší

Byť v manželstve má mnoho „finančných výhod“ a tiež sa ukázalo, že manželia bývajú oveľa bohatší ako ľudia, ktorí sú rozvedení. Na nič totiž už nebudete sami a všetko sa vo dvojici tiahne lepšie.

Menej stresu

Štúdia na univerzite v Chicagu uviedla, že manželia a tiež ľudia v dlhodobých vzťahoch zažívajú oveľa menej stresu ako slobodní. V rámci tejto štúdie boli účastníci požiadaní, aby si zahrali počítačovú hru. Účastníkom bola pred a po hre odobratá vzorka slín, z ktorej bol meraný hormón kortizol. Potom sa teda zistilo, že slobodní ľudia mali oveľa vyššiu hladinu kortizolu ako zadaní.

Žiadne depresie

Samozrejme, že existujú slobodní a šťastní ľudia zároveň a ani manželstvo nezaručí šťastie do konca života, ale prinajmenšom jedna štúdia z univerzity vo Virgínii ukázala, že slobodní ľudia okolo 20 rokov vykazujú vyššiu nespokojnosť so svojím životom a predovšetkým sa u nich objavujú depresie.

Žiadne nebezpečenstvo

Manželstvo môže postupom času ľudí zmeniť a to k lepšiemu. Jedným zaujímavým faktom je aj to, že ľudia, ktorí zotrvávajú v manželstve, zažívajú oveľa menej rizikové situácie, vrátane užívania návykových látok. Podľa doktora Christophera Fagundesa sú manželia a ľudia vo vzťahoch na seba oveľa opatrnejší ako slobodní ľudia. Je to tým, že nesú zodpovednosť nielen za seba a v mysli nosia neustále aj toho druhého.

Pokračujte na ďalšej strane


Lepšie zotavenie

Zadaní, ktorí podstúpili napríklad operáciu srdca, sa uzdravili oveľa skôr ako slobodní a dokonca žili ďalších 15 rokov. Nie je isté, či to bolo preto, že sa cítili vďaka svojmu partnerovi viac motivovaní alebo preto, že sa o nich ich polovička tak dobre po operácii starala. Tak či onak, čím šťastnejšie manželstvo je, tým viac sa to na človeku odráža a to aj z hľadiska zdravia.

Rakovina nemá šancu

Štúdia, ktorej sa zúčastnilo 800 000 pacientov s rakovinou, zistila, že manželstvo má obrovský podiel v liečbe tejto choroby. Vo väčšine prípadov ľudia v manželstve nad rakovinou vyhrali a celú liečbu zvládli. Je to tým, že vo svojom druhovi či družke má chorý človek podporu, ktorá je pre psychický stav človeka veľmi dôležitá.

Lepší spánok

Ďalšia štúdia sa zamerala viac na ženy ako na mužov. Z 2000 respondentiek tie, ktoré uviedli, že sú vo svojom manželstve šťastné, mali oveľa lepší spánok. Čím sú totiž ženy šťastnejšie, tým je pre nich ľahšie zaspať a spať celú noc. Navyše sa tiež zistilo, že rozvedené ženy majú horší spánok ako vydaté.

Dlhší život

Pokiaľ patríte medzi priaznivcov manželstva, môžete jasať, pravdepodobne sa dožijete vyššieho veku. Život s manželkou znižuje mužom úmrtnosť o 80 % a u žien je to o 59 %. Vedúci tohto výskumu Hui Liu uviedol, že manželstvo má skutočne markantný vplyv na dĺžku ľudského života.

Ten najväčší prínos zo všetkých

Bez ohľadu na tieto všetky výhody, väčšina ľudí sa berie ešte zo staromódneho dôvodu a tou je láska. A to je ten najväčší prínos zo všetkých, pretože láska je vec, ktorú k svojmu životu potrebujeme, všetko ostatné príde s ňou.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 13. júna 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.