Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Aj súrodenecká láska má svoje úskalia

reklama:
Aj súrodenecká láska má svoje úskalia

Bez ohľadu na to, koľko je prvorodenému dieťaťu rokov, musí sa nejako prispôsobiť, keď na scénu príde braček alebo sestrička. Nie vždy je to ľahké, ako by sme si predstavovali. Niekedy pocit šťastia a radosti nahradí žiarlivosť a ľútosť.

Radosť z nového súrodenca nie je automatická

Mať súrodenca môže byť pre malé deti naozaj vzrušujúce, najmä keď sa jedná o prvého súrodenca. Teší sa na bábätko, na hranie sa s ním a na to, ako budú svojej mamičke pomáhať. Môže to však spôsobiť aj vlnu žiarlivosti a súťaživosti.

Ako jedináčik je dieťa zvyknuté mať pozornosť ostatných len pre seba. Preto nemusí byť ľahké zdieľať naraz rodičovskú lásku s niekým ďalším. Niektoré deti sú nešťastné, keď sa dozvedia, že rodičia čakajú nové dieťatko. Ako isté dievčatko, ktoré naozaj z nového bračeka naozaj nemala radosť, a dokonca ho po jeho narodení nechcela najskôr ani vidieť.

Detská vynaliezavosť nepozná medzí

Vzťahy medzi súrodencami môžu byť radostné, ale zároveň komplikované. Ak nejakého máte, určite si spomeniete na historky zo svojho detstva, ktoré ste spolu zažili. Niektorým sa zasmejete, na niektoré by ste radšej zabudli.

"Moja kolegyňa mi napríklad rozprávala, ako začula rozhovor svojej 3-ročnej dcéry so svojou kamarátkou, ktorá u nich bola na návšteve. Kým kolegyňa chystala v kuchyni desiatu, bábätko (braček) spalo v obývačke a dievčatká sa hrali. Potom ale začula, ako jej malá dcéra hovorí svojej kamarátke: "Keď je mamička v kuchyni, môžeme na neho pľuvať". Najskôr bola zdesená, ale po rozhovore s dcérkou zistila, že išlo o obyčajnú detskú žiarlivosť a dnes už sa tomu všetci smejú." A ako to vyzeralo u vás?

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 24. júna 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.