Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ak dnes nosíte zubné strojčeky, o pár rokov sa vám môže stať niečo hrozné

reklama:
Ak dnes nosíte zubné strojčeky, o pár rokov sa vám môže stať niečo hrozné

Ľudia, ktorí dnes nosia alebo niekedy v minulosti mali v ústach zubnej strojčeky, by sa mali zamyslieť, aké následky na ich môžu tieto zariadenia zanechať. Pravdou je, že zubné strojčeky, ľudovo nazývané zubné strojčeky, nie sú absolútne bezpečnými zdravotnými pomôckami …

Ide totiž o zliatiny rôznych kovov, vrátane niklu, ktoré pri dlhodobom vystavení môžu mať na telo vážne nežiaduce účinky.

Čo zistili vedci z dentálneho centra

Vedci z Fakulty odontology na Univerzite v Buenos Aires tvrdia, že nosenie strojčeka môže mať na ľudí smrteľné následky.

Ako príklad uvádzajú 31 ročného pacienta, ktorý sa sťažoval na silné nepohodlie a bolesti v ústach. Keď navštívil zubnú pohotovosť, zistili mu vzácny druh osteosarkómu (rakoviny kostí), ktorý sa prejavoval nádorom na čeľustnej kosti.

Lekári boli prekvapení týmto nálezom, preto sa rozhodli podrobnejšie vyšetriť možnú príčinu. Po čase objavili deformáciu na pacientových zuboch, čo je zaviedlo k strojčekom. Po vykonaní biopsie nádoru a jeho patologickom vyšetrení našli neobvyklé vysoké hladiny kovov v nádorom tkanive. Išlo hlavne o kovy, ktoré sa používajú na výrobu zubných strojčekov.

Nosiť či nenosiť strojčeky na zuby?

Bohužiaľ, liečba spomínaného pacienta nebola úspešná a rakovina sa mu rýchlo rozšírila do celej ústnej dutiny. Avšak, aj vďaka uvedenému prípadu začali lekári venovať viac pozornosti tomuto problému.

Došli k záveru, že nosenie zubných strojčekov počas dlhej doby je pre telo nadmieru nezdravé. Odporúčajú preto, aby počas ich nosenia sme si dali záležať strave a to v tom zmysle, aby neobsahovala kyseliny, ktoré môžu dopomáhať k zvýšenému uvoľňovaniu kovov.

Pozor teda na veci ako sú citrusové ovocie, káva, ocot, paradajkový pretlak, limonády s obsahom kyseliny citrónovej, fosforečnej (kolové nápoje) a podobne.

záver

Je veľmi dôležité, aby ste so zisteniami v tomto článku podelili aj so svojimi priateľmi, rodinou a známymi, ktorí nosia alebo sa chystajú nosiť strojčeky na zuby.

Obmedzením ich nosenie a dodržiavaním bezpečnostných zásad v stravovaní je možné predísť neskoršiemu rozvoju rakoviny, ktorá môže vzniknúť aj o celé roky neskôr.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 19. júna 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.