Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ak máte týchto 6 príznakov, môžete počas mesiaca prekonať infarkt

reklama:
Ak máte týchto 6 príznakov, môžete počas mesiaca prekonať infarkt

Jednou z najčastejších príčin smrti je infarkt. V roku 2020 to bolo príčinou 25% úmrtí. Ochorenie koronárnych tepien je typické pre obe pohlavia a je častejšia u mužov. Príčinou infarktu je vysoký cholesterol, fajčenie a vysoký krvný tlak. K infarktu navyše môže prispieť obezita, sedavý životný štýl, nezdravá strava, používanie alkoholu a cukrovka. Najdôležitejšou vecou pri infarkte je včasné odhalenie príznakov. Polovica infarktov sa odohráva mimo nemocnice, takže na ne dávajte pozor. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb zistilo, že 92% pacientov pociťovalo nepohodlie na hrudi, ale iba 27% z nich pochopilo, že sa jedná o príznak infarktu, a zavolali sanitku.

1. Opuch

Keď má vaše srdce problémy s čerpaním krvi, môže to spôsobiť opuchy nôh. Môže sa tiež objaviť modré sfarbenie pier a končatín.

2. Plytké dýchanie

Pretože srdce a pľúca spolupracujú, keď sa funkcia prvého zhorší, druhý nedostáva dostatok kyslíka. Výsledkom je dýchavičnosť a ťažkosti s dýchaním.

3. Závrat

Ak srdce nefunguje tak, ako by malo, znižuje množstvo kyslíka v krvi. To vám môže spôsobiť závraty. Ak k tomu dôjde, mali by ste okamžite vyhľadať lekára.

4. Kašeľ

Pokiaľ máte pretrvávajúci kašeľ, ktorý nemožno odstrániť, môže to byť známka toho, že máte infarkt. To sa môže stať, keď sa v pľúcach zhromaždí príliš veľa krvi. Ak ste si všimli belavého alebo mierne ružového hlienu, môže to byť známka vnútorného krvácania.

5. Únava

Keď sa tepny zatvoria, srdce začne pracovať tvrdšie, čo sťažuje a unavuje i jednoduché úlohy. Môžete tiež spať dlhšie ako zvyčajne a po celý deň si zdriemnuť.

6. Nepohodlie na hrudi

To znamená priškripnutie, tlak alebo pocit popálenia. Toto je najčastejší príznak a môže sa objaviť počas fyzickej aktivity i odpočinku. Ak pocítite nepríjemné pocity na hrudi, mali by ste okamžite navštíviť svojho lekára. Je však veľmi bežné, že u žien dôjde k infarktu bez bolesti na hrudi.

To sú hlavné príznaky, ktoré človek pocíti pred infarktom, dokonca aj mesiac predtým. Preto stojí za to im venovať pozornosť a počúvať, čo nám chce naše telo povedať. Mohlo by vám to zachrániť život.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 10. septembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.