Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako by malo dieťatko optimálne priberať?

reklama:
Ako by malo dieťatko optimálne priberať?

Hmotnosť bábätka je potrebné pravidelne sledovať. Rast ovplyvňuje viacero faktorov. V nasledujúcom článku sa dozviete aké sú príčiny váhového úbytku po pôrode, aké sú optimálne hmotnostné prírastky, no aj:

kedy je potrebné dokrmovať
čo robiť ak dieťatko slabo priberá
ako skontrolovať, či máte dostatok materského mlieka

Čo všetko potrebujete vedieť?

Rast dojčaťa aj podľa toho, či sa dieťatko narodilo v termíne alebo predčasne. Priberanie ovplyvní aj to, ak sa dieťatko narodilo v termíne, ale s nízkou pôrodnou hmotnosťou (hypotrofický novorodenec).

Optimálna pôrodná hmotnosť

optimálna váha donoseného novorodenca je 3200 g
2500 g a menej – novorodenec nedonosený, nezrelý, alebo hypotrofícký
4000 g a viac – obrovské plody, deti diabetičiek

Po pôrode novorodenec stratí na svojej hmotnosti približne 100-300 g. Najnižšiu hmotnosť dosahuje na 4. deň. Váha sa začína vyrovnávať okolo 10-12 dňa.

Príčiny váhového úbytku po pôrode:

novorodenec vylučuje prebytočnú tekutinu
vylučujú prvú stolicu
nedostatočná produkcia mlieka
neefektívne dojčenie

Prišli ste so svojim dieťatkom domov. Zrazu sa vám zmenil celý život a vaša pozornosť sa sústreďuje na toho najmenšieho.

Dojčíte ho, sledujete jeho každý pohyb. Určite sa zamyslíte aj nad tým, koľko by malo vaše dieťatko priberať, aby bolo vaše dieťatko zdravé a aby prospievalo.

Hmotnostné prírastky:

1.-3. mesiac 200 g za týždeň (25-30 g denne)
4.-6. mesiac 150 g za týždeň
7.-9. mesiac 100 g za týždeň
10.-12. mesiac 75 g za týždeň

Okrem váhových prírastkov je dôležité sledovať aj množstvo mokrých plienok (5-6 denne), elasticitu pokožky, vlhkosť slizníc a psychomotorický vývoj.

Ak dieťatko správne priberá, znamená to, že má zabezpečený dostatok mlieka. Ak sa nepodarí počas prvých 2týždňov získať pôrodnú váhu, pravdepodobne nie je množstvo mliečka pre dieťatko postačujúce.

Ako to zvládať?

dojčiť 8-12xdenne, 10-20 minút
správna poloha pre bábätko
po dojčení odstriekať mlieko (podporujeme tak tvorbu mlieka)
dokŕmiť po dojčení, aby ste videli, či bolo množstvo postačujúce (mliekom, ktoré ste si predtým odstriekali, poprípadne umelým)
vážte dieťatko aspoň 1x za týždeň

Kedy dokrmovať?

Keď dieťatko stratí viac ako 10% pôrodnej váhy
nepriberá, pomaly priberá
keď mesačné dieťatko nenadobudlo pôrodnú hmotnosť
odmieta dojčenie
veľmi nízka pôrodná váha

Treba si uvedomiť, že podvýživené dieťatko už nemá ani dostatok síl na to, aby zvládlo dojčenie. Riešením je preto dokrmovanie. Netreba sa báť, že po úprave stavu sa nevrátite k dojčeniu svojho dieťatka.

Keď dieťatko dobre priberá,dojčenie je efektívne a na dokrmovanie postačuje len odstriekané mlieko, môžeme postupne začať upúšťať od prikrmovania.

Čo robiť, keď dieťatko slabo priberá?

Informujte o tom svojho pediatra a poradte sa s laktačnou poradkyňou

Ako zistiť, či mám dostatok materského mliečka?

Dieťatko od prvého týždňa vypije približne 150 ml na kilogram denne (3kg bábo 450 ml mliečka za deň).

Musíte zistiť koľko sa vám vytvorí mliečka a namiesto dojčenia si mliečko odstriekajte (odstriekavame 2x z každého prsníka. Celkový čas 20-25 min).

Dieťatko nakŕmime odstriekaným mliečkom. Po 2 hodinách všetko zopakujeme. Množstvo mliečka, ktoré sme si pri druhom odstriekavaní odstriekali vynásobime 12timi a zistíme, koľko mliečka sa nám približne za deň vytvorí.

Takto zistíme rozdiel medzi produkciou a potrebou dieťatka. Ak ste zistili, že mliečka máte dostatok, prípadne viac znamená to, že váhový úbytok nespôsobuje nedostatok mliečka.

Mlieko, ktoré máte zvyšné si môžete uchovať v mraziaku.

Ak však máte nedostatok materského mliečka, viete si presne vyrátať, koľko vám bude treba umelého mliečka na dokŕmenie. Dávku treba rovnomerne rozdeliť počas celého dňa.

Ak máte doma dojčeneckú váhu, dieťatko odvážte pred a po dojčení a tak zistíte rozdiel potrebný na dokŕmenie.

Orientačné prírastky:

polročné dieťatko – pôrodnú hmotnosť si 2-násobí
ročné dieťatko si 3-násobí
nedonosené dieťatko má v roku svoju pôrodnú hmotnosť 4-6násobne vyššiu
v ďalších rokoch priberá cca 2 kg ročne

Ak má vaše dieťatko problémy s hmotnostnými prírastkami, treba si uvedomiť, že aj vy ako mamička, musíte byť v dostatočnej psychickej a fyzickej pohode. Treba si určiť, ktoré veci sú pre vás prioritné a neodkladné a ktorých sa viete vzdať a presunúť ich na ostatných členov rodiny. Aj v starostlivosti o svoj poklad sa treba podeliť s manželov a starými rodičmi, aby ste si vy, mohli oddýchnuť a aby sa vám tvorilo dostatok mliečka.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 29. septembra 2018

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.