Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako doplniť dôležitý vitamín B?

reklama:
Ako doplniť dôležitý vitamín B?

Ako doplniť chýbajúci vitamín B?

Prečítajte si náš vitamínový špeciál. V pokračovaní sa dozviete o vitamíne B. Čo robiť, keď pediater povie, že ho dieťa alebo vy máte nedostatok?

Niečo málo v skratke

Je to v podstate celý komplex vitamínov B. V tomto komplexe je až 17 vitamínov z radu B. Tento komplex vitamínov je dôležitý najmä na správne neurologické funkcie, pomoc pri stresovom vypätí a tvorbu červených krviniek.

Načo je dobrý?

Napríklad taký vitamín B1 je dôležitý pre srdce, nervový systém a dobrú psychickú pohodu a koncentráciu. Jeho nedostatok sa môže prejaviť problémami v nervovom systéme. Prirodzený výskyt nájdeme v kapuste, ružičkovom keli či špenáte.

Známa B12tka je dobrá pre tvorbu červených krviniek a rovnako ako B1 pre správnu funkciu nervového systému. Takisto podporuje metabolizmus. Nedostatok nám spraví šarapatu napríklad citlivými ďasnami a depresiou. Je veľmi dôležitým vitamínom pre správny chod kostnej drene.

Dobrú zásobu vitamínu B2 by ste mali mať aj kvôli správnemu metabolizmu v tele a na správnu tvorbu červených krviniek. Vitamín B2 sa nazýva aj riboflavín. Nájdeme ho najmä v mliečnych výrobkoch ale aj vo vajciach, špenáte a zelených fazuľkách. Známym zdrojom vitamínov B sú napríklad kvasnice či vlašské orechy.

Čo spôsobuje jeho nedostatok?

Príznaky nedostatku vitamínu B majú rôzne prejavy. Už vyššie spomenuté sú napríklad únava, zápcha, strata hmotnosti. Taktiež to môže byť anémia.

V ktorých potravinách sa nachádza?

Všetci poznáme kvasnice ako zdroj vitamínu B. Pozor na kojenie a tehotenstvo, vtedy sa samozrejme alkoholické nápoje neodporúčajú. Ak ste však už mamička staršieho dieťaťa občas si môžete dopriať aj pivo ako zdroj vitamínu B. Rovnako ho obsahuje aj červené mäso či pečeň alebo rôzne ryby medzi nimi aj pstruh.

Foto: Pixabay.com

Autor: Katarína V.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 2. apríla 2016

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.