Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako fotiť detičky?

reklama:
Ako fotiť detičky?

Ak nemáte fotografie z vášho detstva alebo z detstva vašich rodičov, nič to. Dá sa ísť ďalej. No, ale ak ich máte, tak vám vedia veľmi dobre spríjemniť všedný deň. Fotky dokážu potešiť, vynoria sa vám spomienky, na ktoré by ste bez nich určite zabudli.

Detičky sú v neustálom pohybe a preto budete potrebovať veľa záberov na to, aby sa vám podarilo vybrať tú najlepšiu fotografiu, ktorá najlepšie vystihuje daný okamih. Preto sa môžete tešiť, že v dnešnej dobe nie je problém zaobstarať si digitálny fotoaparát.

Nečakajte na oficiálnu príležitosť (narodeniny, oslavy, vianoce, karneval). Fotografujte vždy, keď máte chuť. Okrem fúkania sviečok , foťte aj pri spaní, papkaní, lození, u lekára, čistenie zúbkov , pri hre, skákaní v kaluži, smiechu, plači.

Ak budete váš poklad často fotiť, dieťatko si na fotoaparát zvykne a časom ho prestane aj registrovať, pričom sa bude správať prirodzene. Detičky, ktoré sa fotia len príležitostne, reágujú na fotenie trucovito, alebo robia grimasy.

Aj vy túžite po pekných fotkách svojho bábätka a rodinky? Skúsime vám poradiť.

Chcete si na fotografiách zdokumentovať príchod svojho potomka?

Určite to nie je problém, ak sa rozhodne byť pri pôrode otecko. Majte na pamäti, že treba mať „pohotový“ fotoaparát. Myslím to, aby váš fotoaparát bol schopný urobiť okamžitý záber a nie až sekundu alebo dlhšie po stlačení spúšte. Treba na to myslieť už pred tým, ako sa do pôrodnice dostanete. Pôrod je zážitok na celý život a určite aj po rok bude naň spomínať. Preto by bolo veľmi pekné, mať ho ešte aj v takejto zvečnenej podobe. Videokamera nie je veľmi vhodná. Na pôrodnej sále a okolo rodičky je ruch, v rukách by vám tiež prekážala, lebo sa budete snažiť zmierniť bolesti svojej partnerke a umiestnenie na statíve takisto nie je možné. Preto je najvhodnejší rýchly a spoľahlivý fotoaparát. Na pôrodnej sále nie je čas na nastavovanie rôznych parametrov, lebo všetko prebieha veľmi rýchlo. Manipulácia s fotoaparátom je jednoduchá a neobmedzuje vás. Môžete si ho položiť do vrecka alebo na monitorovací prístroj.

Urobte si fotografie ešte počas kontrakcií, alebo v prestávke medzi nimi. Počas samotného pôrodu- tlačenia už na to nebudete mať pravdepodobne priestor. Budete sa venovať manželke a snažiť sa zmierniť jej bolestivé chvíle. Vtedy nebudete ani len myslieť na to, že chcete fotiť. Keď však príde vaše vytúžené dieťatko na svet, aj sama partnerka vás požiada o to, aby ste ho odfotili. Nefoťte zbytočne okolie. Zamerajte sa na bábätko a detailný záber. Tak ako sa spomínalo v úvode, nie je čas na nastavovanie expozície. Na pôrodnej sále sú veľké svetelné kontrasty a tak málo času. Preto je aj pre pokročilých fotografov výhodnejšie, nastaviť si automatický režim snímania.

Hneď po pôrode vaše dieťatko prenesú do vedľajšej miestnosti, kde ho vyšetria a urobia základné úkony. Opýtajte sa personálu, či môžete byť s nimi a fotiť si to. Väčšinou vám dovolia, nemajú výhrady. Častokrát vám aj s vašim dieťatkom zapózujú. Potom dieťatko donesú k mamičke. Je to veľmi silný okamih, lebo v tejto chvíli ho mamička konečne po tých 9-tich mesiacoch spolužitia konečne vidí. Tieto fotky sú veľmi dojímavé.

Prvé fotografie doma

  1. Farebné odtiene – pri fotení sa treba vyhnúť bielej farbe (oblečenie, okolie). Pôsobí neprirodzene tmavo na tváričku. Pri detailnom zábere tváričky je vhodná ružová alebo modrá perinka. Ak by sme robili veľký záber, už by to ale pôsobilo chladne.
  2. Svetlo – malé detičky sú veľmi citlivé na prudké svetlo. Preto je najvhodnejšie fotografovanie pri prirodzenom svetle. Ak dopadá svetlo na dieťatko zospodu, pôsobí to veľmi zle. Ak svetlo osvetľuje zhora, na tváričke dieťatka je neprirodzený tieň. Najvhodnejšie je osvetlenie zboku, lebo tieň na tváričke je prirodzený.

Fotenie detičiek v prírode

Dieťatko treba fotiť v rovine jeho pohľadu a nie z nadhľadu. Takéto zábery pôsobia prirodzene.

  1. Hľadanie vhodného priestoru- treba mať otvorené oči a všímať si prostredie okolo seba. Ide o to, aby vás niečo zaujalo, priestor bol farebný, svetelne zaujímavý. Veľmi pekne vynikne aj prostredie, ktoré sa vám na prvý dojem zdá úplne nezaujímavo-schátrané domy zarastené burinou, staré schody s lístím, drevené lavičky, stromy s opadaným ovocím v tráve.
  2. Aj škaredé a zamračené počasie má svoju silu. Netreba sa báť lejaku, silného vetra, hmly.
  3. Oblečenie – deti sú pekné v živých farbách, svedčia im aj pásiky a určite sa netreba báť aj zariskovať vo farebnej kombinácii. Na fotografiách veľmi pekne ukážu pletené a háčkované veci, takisto veci z kožušiny. Netreba zabúdať ani na gumáky. Nevhodné oblečenie – „trendové“ postavičky – Barbie, Spiderman.
  4. Aktuálne doplnky – napríklad podľa ročného obdobia. Nemusíte ich špeciálne zháňať, vždy sa poobzerajte okolo seba. Rozkvitnuté kvety, pole s obilím, pletené koše, gaštany, ovocie, staré plyšové hračky, staré kufre, vozíky.

Ilustračné foto: sxc.hu

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 22. januára 2011

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.