Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako na prvé príkrmy jednoducho a hravo

reklama:
Ako na prvé príkrmy jednoducho a hravo

Zavedením prvých príkrmov čakajú dieťatko nové chute. Netreba zabúdať na to, že každé dieťa je iné, niektoré bábätká si budú na objavovaní nových príkrmoch pochutnávať a iným to môže ísť spočiatku trochu ťažšie.

Príkrmy pripravujeme z kvalitných čerstvých surovín a každý nový druh jedla by sa mal zavádzať postupne. Nezáleží na tom, či ide o zeleninu, ovocie alebo nový druh mäska, všetko zaraďujeme do jedálnička pomaly, ideálne 2 až 3 krát za sebou, vieme tak ľahko odsledovať, či sa neprejavia príznaky potravinovej alergie. Obľúbenými príkrmami je pre sladšiu chuť často mrkva či brokolica.

Odborníci odporúčajú začať s čistými zeleninovými príkrmami, po ktorých nasledujú príkrmy s mäskom. Ako prvé do „bábätkovského“ jedálnička zaraďujeme kuracie alebo morčacie mäso. Neskôr sa nemusíme vyhýbať ani rybám či králičiemu, jahňaciemu alebo chudému bravčovému mäsu. Pri mäse však dbáme na jeho pôvod a čerstvosť.

Po zaradení mäsa sa dostávajú na rad najviac deťmi milované ovocné príkrmy. Aj to je dôvod, prečo sú podávané ako posledné v poradí. Sú totiž sladké a mohlo by sa stať, že bábätko by iné príkrmy pre slanú chuť odmietalo.

Medzi NEVHODNÉ suroviny na príkrmy zo zeleniny a ovocia patrí paprika, chren, nezrelé zelené zemiaky, hrozienka, sušené ovocie, exotické ovocie ako kiwi, figy, ananás, cibuľa, cesnak. Vyvarujme sa tiež veľkému množstvu špenátu. Do príkrmov jednoznačne nepatria umelé sladidlá, kakao, mak a vyhýbame sa orieškom, nízkotučným výrobkom, bryndzi, tavenému syru či medu. Detské príkrmy nie je potrebné dosládzať či soliť.

Každá mama chce pre svoje dieťa to najlepšie, preto je dobré spozornieť aj pri výbere prvej zeleniny a ovocia. Práve v týchto surovinách, ktoré ako prvé ochutná naše dieťa, sa často objavuje zvýšené množstvo dusičnanov a pesticídov. Vyberajte si preto chemicky neošetrovanú úrodu.

Jednoducho a bez starostí – príkrmové debničky

Zavádzanie prvých príkrmov je pre mamičky stresujúce, pretože hľadajú pre svoje dieťatko to najlepšie. Vyskúšajte napríklad najväčšie online farmárske potraviny FARMOVE.sk. U nich si stačí vybrať z vopred pripravených príkrmových debničiek tú najvhodnejšiu pre vaše dieťatko.

Debnička je postavená na prípravu nielen dokonale rozmixovaného jedla, ale aj prvých mäkkých kúskov pre bábätko, pričom súčasťou debničky je aj praktický receptár od výživovej poradkyne. Takúto debničku si môžu objednať mamičky po celom Slovensku. Suroviny na príkrmy v bio kvalite vám prinesú až domov a vy tak ušetrený čas môžete venovať svojej malej ratolesti alebo si dopriať čas pre seba.

Aktuálne najväčší farmársky e-shop na Slovensku FARMOVE ponúka aj bonus 5 eur na prvý nákup – vyskúšať debničkovanie môžete teraz cez nich výhodnejšie, stačí ak sa na ich stránke registrujete a nakupujete ako prihlásený zákazník.

Ako si zjednodušiť prikrmovanie

Mamičky zvyknú pripravovať príkrm vždy čerstvý, prípadne len v takom množstve, aby vydržal v chladničke dva až tri dni. Ide to však aj jednoduchšie, bez každodenného vyvárania. Pripravte si viac príkrmov v jeden deň a nechajte ho zamraziť v sáčkoch na príkrmy alebo vo formičkách na ľad. Takéto mrazenie vitamínom neublíži a vám stačí príkrm pred podávaním len zohriať.

(U/PR), zdroj obrázku: OMfotovideocontent / Shutterstock.com

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 6. mája 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.