Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako naplánovať rodinnú slávnosť

reklama:
Ako naplánovať rodinnú slávnosť

Ak organizujete oslavu detskú či rodinnú, ktorá je veľmi náročná či už počtom hosťov alebo inými záležitosťami, je dôležité si všetko rozplánovať. Poďme na to krok zakrokom.

1. Potvrdenie účasti

Krokom k úspešnosti č. 1 je potvrdiť účasť. Pokiaľ sa jedná omenšiu oslavu vyžadujte tento krok od ostatných cca týždeň až 5 dní vopred. Ak ide o početnejšiu oslavu či stretnutie, vyžadujte potvrdenie aspoň 2 týždne vopred. Musíte si byť istá, že všetci ,ktorí zvažujú príchod aj prídu, aby ste zbytočne neobjednali prebytok jedla či naopak príliš málo. To by mohla byť katastrofa, na oslavy sa totiž ľudia tešia aj kvôli jedlu. Znie to možno smiešne, ale veru, je to tak.

2. Naplánovanie programu

Keď už viete kto príde, môžete prispôsobiť program účasti. Pre najmenších pripravíte zrejme nejaké predstavenie, možno bábkové divadlo alebo tance, preteky a iné aktivity. Vhodné je si pre detských hostí zadovážiť aj preliezky. Existujú plastové prenosné šmykľavky, rebríky prípadne nafukovací hrad. Ten môže skutočne spestriť a zabaviť na dlhý čas, kedy sa dospelí môžu porozprávať medzi sebou. Pekným spestrením môže byť aj trampolína. Vyblbnutie sa pohybom detičkám prospieva najmä z toho dôvodu že sú živé a majú plno energie. Kombinovať sa tieto aktivity dajú s pokojnejšími ako napríklad kreslenie alebo hra na skrývačku a pod. Tá má samozrejme význam, ak sa oslava koná v záhrade,kde máte deti pod kontrolou. Pozvať môžete aj kúzelníka či artistu z cirkusu a pod.. Veľkým hitom sú tvarovači balónov do určitých tvarov zvieratiek či predmetov.

Pre dospelých toho pripravovať veľa netreba, napláne je voľná diskusia, príp. prezentácia, púšťanie rodinných videí a fotografií, alebo prípitky na ktorých sa všetci zasmejú či rozcítia.


3. Miesto

Rezervácia miesta je jednou z prvých vecí, ktoré treba spraviť, keď už viete počet hostí. Je dôležité si ho zajednať včas vopred, aby ste neboli sklamaná, že ste to už nestihli a niekto vám ho uchmatol. Dá sa to prípadne urobiť aj tak, že sa zajedná miesto a počet hostí sa upresní neskôr. Väčšinou to prebieha 2 týždne vopred, vtedy sú totiž pre nami ešte dva víkendy. Väčšina osláv sa koná cez víkend a väčšina reštaurácií či iných priestorov má naplánované aktivity minimálne na dva týždne dopredu (ak nie naviac). Ak však čakáte extra veľkú účasť, zajednávajte podstatne skôr, aspoň mesiac vopred.

Zajednávajte miesto, kde a dá príjemne posedieť, kde nie je rušno (najlepšie salónik a pod.), kde sa dá dohodnúť menu vopred (to je veľká výhoda, nebudete príliš dlho čakať najedlo), či kde sa dá vybrať si alá card (ak niekto ešte nevie a rozhodne sa na mieste, príp. ak máte menší počet osôb, nemusíte si vyberať meno vopred). Priestor môže byť v blízkosti záhrady, resp. s terasou, ttie majú ako reštaurácie tak napr. aj penzióny a pod.

4. Torta,menu

Ak očakávate špeciálnu príležitosť, môžete si daťupiecť koláč. Aký veľký záleží už na vás, podľa počtu hostí. Ak ste stratené, v cukrárni vám určite poradia skúsení cukrári.

Krásne vyzerajú s postavičkami z marzipánu či potiahnuté fondánom. Nápis by mal byť výstižný, napríklad s menom a vekom oslávenca či iným krátkym slovíčkom, ktoré danú udalosť vystihuje. Ak sa vám to však nehodí, nemusíte vymýšľať žiadne nápisy.

Torta sa objednáva aspoň 2-3 týždne vopred.

To isté platí, ak zajednávate catering. Zajednávajte podľa počtu osôb, všeobecne má význam si catering objednať, ak očakávate účasť aspoň 20 osôb a vyššie. Menšie cateringy väčšinou pripravujú rodinné menšie firmy prípadne jednotlivci.

5. Darčeky

Je pekným zvykom darovať hosťom nejaký pekný spomienkový predmet. Môžu to byť koláčiky s nápisom, malé drobné predmety, bábiky, hračky, vankúšiky a pod.. Tie zajednávajte alebo vyrábajte aspoň 2-3 týždne vopred.

6. Hudba

Hudba je dôležitou súčasťou, samozrejme nie všade je možné ju zaobstarať. Ak plánujete veľkú oslavu, zajednávate si celý kultúrny dom alebo veľký salónik, je možné si zavolať aj DJa. Ak máte oslavu doma, stačí vám hifi veža a pár obľúbených CDčiek.

7. Dekorácie, výzdoba

Detaily robia udalosť, preto je dôležité dať si s nimi námahu. Zaobstarať môžete konfety, balóny, kvety a pod.. Pekne vyzerajú aj rôzne nápisy alebo rad lampiónov.

Zdroj: Pixabay.com


Autor: Katarína V.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 22. apríla 2016

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.