Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako odstavíte svoje dieťaťko od dojčenia?

reklama:
Ako odstavíte svoje dieťaťko od dojčenia?

Nedá sa presne povedať, dokedy má žena svoje dieťa kojiť. Kojenie buduje puto medzi matkou a dieťaťom a vytvára pocit bezpečia. Veľa žien hovorí, že väčšie deti koja preto, lebo dojčenie im prináša radosť. Ale príde čas, keď sa prsník stane návykom, a keď už materské mlieko už nepln výživovú funkciu.

V piatich až šiestich mesiacoch dojčaťa mamičky začínajú s prikrmovaním. Nastáva spôsob postupného odstavovania dieťaťa. Keď mu dávku mlieka vymeníme za príkrm, jeho tvorba sa obmedzuje. Tým že dieťa menej kojíte, materské mlieko sa tvorí menej. Môže to byť otázka mesiacov, kým sa mlieko prestane tvoriť úplne. Staršie deti okolo1,5 roka sa pri kojení upokojujú a zbavujú stresu. Vtedy sa dojčenie stane návykom a odstavenie od neho sa stane problematické.

Najlepšie je, keď sa dieťa odstaví samé. Ak patríte k matkám, ktoré majú na prsníku prisaté aj väčšie deti, máme pre vás radu.

Neponúkajte prsník dieťaťu samovoľne. Dojčite ho, len keď bude chcieť. Deti vyžadujú kojenie po prebudení, vstante skôr a nechajte na manželovi obliekanie a kŕmenie dieťaťa. Vyhýbajte sa miestam a polohám, v ktorých ste dojčili. Skúste v prítomnosti dieťaťa čo najviac stáť, a nesadajte si. Predvídajte. Keď dieťa bude chcieť materské mlieko, v predstihu mu ponúknite niečo iné. Alebo ho skúste zamestnať inou činnosťou, pri ktorej na prsník zabudne. Ak dieťa dojčíte len kvôli uspávaniu, požiadajte manžela nech mu skúsi čítať rozprávku. Kúpte dieťaťu plyšovú hračku, aby sa pri nej upokojilo pri uspávaní. Uložte dieťa do jeho postieľky, nedovoľte mu zostať vo vašej posteli. Vyskúšajte odísť na niekoľko nocí zo spálne, ak by dieťa pýtalo prsník, vás to nebude pokúšať a manžel by ho zabavil. Môžete poprosiť manžela alebo mamu, aby na vyše dieťa dohliadli a vyrazte s kamarátkami mimo dom. Dieťa sa od kojenia odučí aj tak, keď matku nevidí

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 10. augusta 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.