Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako ovplyvňuje poradie, v ktorom sme sa narodili, našu osobnosť? Poznáme odpoveď

reklama:
Ako ovplyvňuje poradie, v ktorom sme sa narodili, našu osobnosť? Poznáme odpoveď

Určite ste sa tiež stretli s názorom, že najstarší súrodenci sú oveľa zodpovednejší a naopak jedináčikovia bývajú sebeckí a vzťahovační. Je to však len zabehaný stereotyp alebo je to, že to v akom poradí sme sa narodili, ovplyvňuje našu osobnosť, skutočná pravda? Preto sme sa rozhodli na túto tému zamerať o niečo viac a nájsť na túto zaujímavú otázku odpoveď. Teória o tom, či je naša osobnosť priamo ovplyvňovaná poradím, v ktorom sme sa narodili, sa začala objavovať už v roku 1920 u priateľa a kolegu Sigmunda Freuda Alfreda Adlera. Adler veril, že poradie, v ktorom sa do rodiny narodíte, dosť podstate ovplyvňuje vašu osobnosť.

Prvorodené dieťa (najstaršie)

Podľa Adlera má najstaršie dieťa tendenciu byť konzervatívny a rado ľudí okolo seba vedie, vzhľadom na to, že často nieslo zodpovednosť za svojich mladších súrodencov. V budúcnosti, keď vyrastie, bude z neho zodpovedný rodič, ktorý rád vo vzťahu preberá iniciatívu.

Druhé dieťa (prostredné)

Tým, že jeho starší brat alebo sestra sa ho snaží riadiť, prostredné dieťa má tendenciu svojho staršieho súrodenca prekonať. V rodine mávajú prostredné deti sklony byť ambiciózne, ale nie sebecké. Tiež si stavajú neprimerane vysoké ciele a to vedie k tomu, že často zlyhajú, čo ich na druhú stranu urobí silnejšími ako kohokoľvek iného.

Posledné dieťa (najmladšie)

Spravidla toto dieťa dostáva najviac starostlivosti a pozornosti od rodičov aj od starších súrodencov. To je dôvod, prečo môžu mať niekedy pocit, že nemajú voľnosť a slobodu. Avšak, tieto deti majú zvyčajne vysokú motiváciu prekonať svojich starších bratov alebo sestry. Veľmi často dosahujú veľké úspechy a radi získavajú uznanie. Bývajú naozaj výbornými atlétmi, hudobníkmi alebo umelcami. Najmladšie deti v rodine majú tiež tendenciu byť spoločenské, naopak je tiež pravdepodobné, že budú viac nezodpovedné a ľahkovážne ako ich starší súrodenci.

Jedináčik

Nemá komu konkurovať, preto je jeho jediným súperom často otec. Býva prehnane rozmaznávaný svojimi rodičmi, ktorí sa ho snažia ochrániť pred všetkým a pred všetkými. Závislosť a sebastrednosť sú dve dokonale výstižné slová tohto štýlu života. Jedináčikovia mávajú často problémy nadväzovať kontakty so svojimi rovesníkmi. Deti, ktoré nemajú žiadneho súrodenca, majú tendenciu stať sa perfekcionistami a tiež sú schopní ísť „cez mŕtvoly“, keď chcú dosiahnuť svoje vytýčené ciele.

Ako to ovplyvňuje IQ

Niektoré teórie hovoria, že poradie, v ktorom ste sa vy alebo vaši súrodenci narodili, má taktiež vplyv na vašu osobnosť a tiež na úroveň IQ. Čo však vytvorilo predel medzi jednotlivými výskumníkmi a to na tých, ktorí túto teóriu striktne zamietli, zatiaľ čo iní sú presvedčení, že to zohráva kľúčovú úlohu. Výskumníci z univerzity v Lipsku a Nemecku skúmali viac ako 20 000 dospelých ľudí z USA, Veľkej Británie a Nemecka a porovnávali jednotlivých súrodencov a poradí, v ktorom sa do rodiny narodili. Zistili, že staršie deti všeobecne vykazujú vyšší výkon v testoch inteligencie, na druhej strane tiež zistili, že poradie nemá žiadny vplyv na emočnú stabilitu a predstavivosť danej osoby.

Ako to ovplyvní osobnosť

Výskumníci analyzovali osobnostné rysy u 377 000 študentov zo stredných škôl v USA. Zistili, že prvorodené deti majú väčšiu tendenciu byť úprimní a dominantní, sú však aj menej priateľskí. Prostredné deti sú viac svedomité a starostlivé. Najmladšie deti sú pravdepodobne viac otvorené a priateľské ako ich starší súrodenci. Deti, ktoré nemajú súrodencov, sú často nervózne, tiež radi trávia čas mimo domova a sú spoločenské.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 21. marca 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.