Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako pre vaše dieťa vybrať správnu autosedačku?

reklama:
Ako pre vaše dieťa vybrať správnu autosedačku?

Mnoho rodičov na používanie detských autosedačiek stále hľadí ako na povinnosť. Tomu je potom často podriadená aj kvalita vybranej detskej autosedačky a spôsob jej použitia. Nevravíme však len o značke či cene. Napriek tomu, že kvalita vyhotovenia autosedačky je nesmierne dôležitá, zaleží aj na výbere takej autosedačky, ktorá bude pre vaše dieťa najvhodnejšia. Ako teda na to?V prvom rade si treba uvedomiť, že ide predovšetkým o bezpečnosť vašich detí, nie o dobrý pocit policajtov pri kontrole. Predstavte si napríklad, že by ste si ako šofér sadli do auta, ktoré nemá upevnené sedadlo. Pravdepodobne by ste do takého auta odmietli nastúpiť. Štatistika pritom vraví, že viac ako 50% detských autosedačiek býva zle upevňovaných, čo je bohužiaľ aj najčastejším dôvodom detských úmrtí pri nehodách. Rovnako častým dôvodom býva použitie nevhodnej detskej autosedačky, teda buď príliš voľnej, alebo naopak, autosedačky pre nižšiu hmotnosť dieťaťa.

Najprv teda treba vybrať autosedačku, ktorá zodpovedá hmotnosti vášho dieťaťa. Na to vám poslúži 5 hmotnostných kategórií autosedačiek pre deti. Skupina 0 pre deti s hmotnosťou do 10 kg, skupina 0+ pre deti do 13 kg, skupina I pre deti od 9 kg do 18 kg, skupina II pre deti od 15 do 25 kg a skupina III pre deti od 22 do 36 kg. Pre batoľatá sú určené tzv. vajíčka alebo škrupinky, teda autosedačky, ktoré sa umiestňujú výhradne v protismere jazdy.

Ak už ste si raz vybrali kategóriu autosedačiek, treba dbať aj na to, či zodpovedajú výške vášho dieťaťa. Neraz sa stáva, že autosedačky zodpovedajú váhe, no opierka dieťaťu nepokrýva celú hlavu. Pri náraze by potom dieťa mohlo utrpieť ešte väčšie zranenie. Pozor si treba dávať aj na to, či je dieťa v autosedačke dobre zafixované. Na tento účel slúžia aj nastaviteľné autosedačky, ktoré sa dajú prispôsobovať rozmerom dieťaťa.

Pre výber kvalitnej autosedačky však odporúčame sledovať aj rôzne recenzie či testy autosedačiek. Aj keď všetky autosedačky musia spĺňať základné normy ECE R44/03 či ECE R44/04, je to len začiatok cesty. Odporúčame preto predovšetkým osvedčené kvalitné značky ako autosedačky Britax Romer, Cybex či BeSafe. Výsledky testov autosedačiek pravidelne zverejňuje napríklad nemecký autoklub ADAC.

Autosedačky sa upevňujú zväčša na zadné sedadlo. Už spomínané „vajíčka“ sa zvyknú umiestňovať aj na predné sedadlo, no v tomto prípade nesmiete zabudnúť na vypnutie airbagu. Ten by mohol krehkému dieťaťu iba ublížiť. Na zadnom sedadle sa zvyknú autosedačky upevňovať bezpečnostným pásom, alebo pomocou špeciálneho úchytného systému Isofix. Autosedačky s uchytením pomocou bezpečnostného pásu sú o niečo lacnejšie. Nižšia cena je však na úkor jednoduchosti pripínania, ale predovšetkým bezpečnosti. Pri správnom uchytení síce nič vážnejšie nehrozí, no drvivá väčšina zle uchytených autosedačiek má na svedomí práve zložitosť tohto systému.

Naproti tomu autosedačky s Isofixom sa uchytávajú úplne jednoducho a navyše sú bezpečnejšie. Tento spôsob je založený na špeciálnom úchytnom systéme, ktorý sa pripne ku karosérii vozidla (pod sedadlami) a naň sa autosedačka iba „nacvakne“. Je to záležitosť niekoľkých sekúnd a akonáhle počujete kliknutie autosedačky, môžete si byť istý, že je uchytená správne. Tento systém je zväčša o niečo drahší. Investovať do zdravia vašich detí sa však oplatí.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 2. januára 2013

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.