Portál pre mamičky a ich detičky
- Michaela D.

Ako predísť katastrofe v kuchyni: Tieto veci do mikrovlnky radšej nikdy nedávajte

subpage-img

Vynález mikrovlnnej rúry mnohým z nás nesmierne uľahčuje život. Jedlo v nej nielen rýchlo a pohodlne zohrejeme, ale nejaké tie dobroty tam dokonca vieme aj uvariť. Do šikovného kuchynského spotrebiča však neradno dávať hocičo. Ohrievanie niektorých vecí môže narobiť viac škody ako úžitku.

Boxy na jedlo

Polystyrénnové nádoby, do ktorých si môžete dať zabaliť jedlo v reštaurácii, použite iba na jeho presun domov. Plast sa zohrievaním zvykne taviť, a tak riskujete, že škodlivé chemikálie preniknú  až do vašej večere.

Foto: BrokenSphere / Wikimedia Commons

Plastové obedáre

Zvykneme v nich skladovať potraviny, a preto nás často zvádza zohriať si jedlo priamo v nich. Pokiaľ však nie je na nádobách uvedené, že sú vhodné do mikrovlnky, nevkladajte ich tam.  

Vajíčka

O explodujúcich vajíčkach chyrujú rôzne historky. Teplo, ktoré vzniká pri ohreve v mikrovlnke, vytvára v nich veľké množstvo pary. Nakoľko tá nemá kam unikať, dochádza k výbuchu.

Foto: pixabay.com

Hubky na riad

Špongie sú skvelými pomocníkmi pri upratovaní, no do mikrovlnky nepatria. Špeciálne suché hubky môžu narobiť veľa šarapaty. Vložením tejto pomôcky do mikrovlnnej rúry si koledujete až o požiar.

Feferónky

Už prirodzene štipľavé papričky sa v mikrovlnke menia na ešte pálivejšie, preto pozor, aby ste pri ich konzumácii nezhoreli. Kapsaicín, ktorý im dodáva ostrú príchuť, sa navyše môže tiež vypariť do vzduchu, čo vám rozhodne nevyčarí úsmev na perách.

Foto: pixabay.com

Materské mlieko

Hoci je pravdou, že ohrievanie materského mlieka zabíja škodlivé baktérie, využite na to radšej iný spôsob, ako mikrovlnku. Tá totiž nezohrieva tekutiny rovnomerne, a vy by ste tak mohli nešťastne popáliť vaše bábätko. Mikrovlnná rúra taktiež znižuje nutričnú hodnotu materského mlieka.

Foto: keatssycamore / Flickr

Alobal

Väčšina z nás má jasno v tom, že hliníková fólia do mikrovlnky nepatrí. Viete však aj prečo? Obsahuje kov, a tak môže veľmi rýchlo dôjsť k explózii či požiaru. Vždy preto starostlivo odstráňte alobal z potravín, alebo predpripravených pokrmov.

Hrozno

Toto sladké ovocie je najlepšie čerstvé, preto zbytočné experimenty radšej neriskujte. Vplyvom tepla sa koža bobuliek ohrieva tak rýchlo, až môže vzplanúť.

Brokolica

Kráľovne medzi zeleninou mikrovlnná rúra jednoznačne neprospieva. Nielen, že ju zbavuje jej oceňovaných výživových hodnôt, ale navyše jej konzistenciu mení na rozmočenú a kašovitú.

Foto:pixabay.com

Žiarovky

Len málokoho by napadlo vkladať žiarovky do mikrovlnnej rúry. Tí, ktorí však radi experimentujú, by mali mať na pamäti, že takýmto neuváženým pokusom môžu do ovzdušia uvoľniť veľmi toxické látky, akými sú ortuť či olovo.

Nič

Mikrovlnku sa neodporúča spúšťať ani len tak, naprázdno. Riskujete tým, že by mohlo dôjsť k jej samopoškodeniu.

Foto: Mk2010 / Wikimedia Commons

 

Zlý text
Dobrý text

Ďalšie články na ukulele.sk

Recept na výbornú palacinkovú tortu

Vonku dážď, vnútri nuda. 5 aktivít, pri ktorých sa nebudete nudiť

Bábätká a cumlíky

Začíname lyžovať

Tehotenstvo v lete