Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako predísť nočným kŕčom v nohách?

reklama:
Ako predísť nočným kŕčom v nohách?

Podľa lekárov pribúda v čase pandémie a všemožných zákazov ľudí, ktorých v noci trápia bolestivé kŕče, najmä v lýtkových svaloch. Na prvý pohľad môže to byť zvláštne, pretože takéto kŕče postihujú primárne osoby, ktoré sa príliš nepohybujú a počas dňa často urobia len niekoľko stoviek krokov, a to ešte len v dňoch, keď sa vydajú napríklad von na nákup. Ale tento typ kŕčov nie je dôsledkom prílišnej fyzickej námahy a kumulácia kyseliny mliečnej vo svalovom tkanive je naopak spôsobená nedostatkom pohybu.

Príčiny nočných kŕčov

Medzi najčastejšie príčiny týchto nočných kŕčov patria faktory, ktorým sú vystavení prakticky všetci ľudia, ktorí teraz pracujú na takzvanom home office. Kým v kanceláriách sú zvyčajne ergonomicky tvarované pracovné stoličky a priestranné stoly o správnej výške, doma často pracujeme pri jedálenských stoloch či pri stolíku v obývačke. A tak dlho, často celý deň, sedíme v polohe, ktorá nie je ani prirodzená, ani zdravá. Okrem nevhodného dlhodobého sedenia ale môže nočné kŕče tiež vyvolávať dlhodobé státie či postávanie na mieste.

Čo robiť, keď máte kŕč

Posaďte sa na podlahu, natiahnite obe nohy a skúste sa s rovným chrbtom chytiť za kolená. Ak sa Vám to podarí, schádzajte rukami po lýtkovej kosti smerom ku špičkám chodidiel tak ďaleko, ako len dosiahnete, bez toho aby ste začali cítiť napätie a ťah. Potom pomaly vstaňte, prejdite sa po byte a vyklepte nohy, aby sa Vám zlepšil prietok krvi do nôh.

Ako kŕčom predchádzať?

Existuje celý rad jednoduchých spôsobov, ako nočným kŕčom predchádzať. Ak Vás teda netrápi chronická a ťažká forma kŕčov, na prášky pokojne zabudnite. Skúste radšej dodržiavať tieto odporúčania:

  • Pred spaním si dajte horúci kúpeľ, aby ste uvoľnili svalové napätie.
  • Po kúpeli si nohy pekne pretiahnite.
  • Noste zdravú obuv, vyvarujte sa vysokým podpätkov a topánok, ktoré sú Vám nepríjemné.
  • Každé ráno sa prejdite, stačí pár minút.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 21. júna 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.