Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako sa pripraviť na pôrod a ako prebieha

reklama:
Ako sa pripraviť na pôrod a ako prebieha

Tehotenstvo trvá 39 až 42 týždňov. Pôrod nastáva po tomto období.V prípade, že trvá menej ako 38 týždňov, ide o predčasný pôrod. Príprava sa začína už v 3. mesiaci tehotenstva, teda na samom začiatku dobrodružstva. Čím lepšie sú budúce mamičky pripravené, tým je väčšia pravdepodobnosť, že pôrod prebehne rýchlo a bezproblémovo.

Príprava na pôrod

Psychofyzická príprava na pôrod umožňuje tehotným ženám získať informácie na zvládnutie záťaže organizmu počas gravidity a pôrodu. Cieľom je zabezpečiť ich spoluprácu pri pôrode, aktívnu účasť na jeho urýchlenie a lepšie zvládnutie.

Príprava sa začína v 3.-4. mesiaci tehotenstva. Gravidné ženy navštevujú pripravené krúžky organizované gynekologicko-pôrodníckym oddelením, pravidelne 1x týždenne až do pôrodu. Tu si osvojujú cielené cviky predpôrodnej gymnastiky, koordinované s dýchaním, abdominálne (brušné) dýchanie a relaxáciu. V závere návštevy sa oboznamujú s priebehom pôrodu a s tým, čo sa v jednotlivých pôrodných dobách deje, učia sa špeciálne spôsoby dýchania a úkony potrebné pre jednotlivé doby pôrodné.

Pôrod

Za živé dieťa sa pokladá taký plod, ktorý má aspoň jeden z týchto prejavov života: akciu srdca, dýchanie, pulzáciu pupočníka alebo ak je aktívny pohyb svalstva.

Predčasným pôrodom je narodenie živého dieťaťa pred 38. týždňom tehotenstva alebo narodenie dieťaťa s hmotnosťou menšou ako 2500g, prípadne narodenie mŕtveho dieťaťa medzi 29. – 38. týždňom tehotenstva s hmotnosťou 1000 – 2500 g.

Tehotenstvo, ktoré trvá dlhšie ako 42. týždňov sa označuje ako prenášanie. Nie je pre dieťa tak nebezpečné ako nedonosenie, ale taktiež má svoje riziká a preto sa pôrod umelo vyvoláva.

Pre úspešný spontánny pôrod nesmú byť pôrodné cesty v disproporcii s veľkosťou plodu. Podľa uloženia plodu v maternici rozlišujeme:

  • polohu – vzťah k pozdĺžnej osi tela plodu k pozdĺžnej osi maternice (hlavičkou, panvovým koncom, šikmú priečnu)
  • postavenie – podľa vzťahu chrbta plodu k hrane maternice:
    • postavenie prvé: chrbát vľavo
    • postavenie druhé: chrbát vpravo
  • držanie – pri pravidelnom držaní zaujíma plod v maternici najmenší objem
  • naliehanie – vzťah naliehajúcej časti plodu k panvovému schodu

Pri ohrození matky alebo plodu je niekedy potrebné operačné ukončenie gravidity cisárskym rezom, kliešťovým pôrodom, vákuumextrakciou, prípadne zmenšovacou operáciou.

Medzi rizikové patrí pôrod panvovým koncom, viacplodová gravidita, diabetes, neskorá gestóza, predĺžená tehotnosť. Najvážnejšie komplikácie u rodičky sú krvácanie, embólia plodovou vodou, eklampsia, rozsiahlejšie poranenia, tromboembólia.

Pôrod sa začína kontrakciami maternice. Spontánny pôrod má tri pôrodné doby:

Prvá doba pôrodná

Otváracia – otvára sa krčok a bránka

Počas tejto doby sa svaly maternice pravidelnými kontrakciami sťahujú a otvárajú krčok, aby ním dieťa pri pôrode mohlo prejsť. Pri prvom dieťati to trvá približne 10-12 hodín. U žien, ktoré už rodili, je to kratšie.

V priebehu prvej doby pôrodnej sa postupne zvyšuje počet a intenzita kontrakcií. Na začiatku je to približne 1 až 2 kontrancie za 10 minút a na konci prvej doby pôrodnej je to 5 kontrakcií za 10 minút.

Druhá doba pôrodná

Vypudzovacia – pôrod plodu

Len čo sa krčok maternice úplne skráti, pocítite tlak v oblasti konečníka, čím nastáva druhá doba pôrodná. Táto vám bude prinášať omnoho väčšie uspokojenie ako prvá, pretože teraz sa už aj vy aktívne zapájate do pôrodu tým, že vytláčate dieťa von. Aj keď sú sťahy silnejšie, nie sú také zlé ako predtým. Tlačenie je namáhavé, ale pôrodná asistentka a váš partner vám pomôžu nájsť najvhodnejšiu polohu. Asistentka vás bude povzbudzovať a radiť vám, kedy je najúčinnejšie potlačiť. Neponáhľajte sa v tlačení. Ak rodíte po prvý raz, táto doba trvá približne 1 hodinu.

Tretia doba pôrodná

Placentárna – pôrod placenty a plodových brán

Počas pôrodu alebo tesne po ňom dostanete injekciu, ktorá spôsobí silné kontrakcie maternice a rýchle porodenie placenty. Ak by ste čakali prirodzené porodenie placenty, stratili by ste veľa krvi, dokonca by mohlo hroziť aj vykrvácanie. Na uľahčenie pôrodu placenty vám pôrodná asistentka položí ruku na brucho a druhou rukou bude jemne ťahať pupočnú šnúru, aby sa placenta mohla uvoľniť. Po pôrode placenty skontroluje jej celistvosť a či na nej nie sú nejaké zmeny.

Po pôrode sa pupočná šnúra podviaže a odstrihne. Dieťatko je odvážené, odmerané a prezreté lekárom pre uistenie sa, že je všetko v poriadku.

Výsledok záleží od pôrodných síl, veľkosti plodu a pôrodných ciest. Dôležitým predpokladom sú výdatné pôrodné sily (kontrakcie maternice a účinok brušného lisu).

Sledovanie po pôrode

Postplacentárna

Po vypudení placenty žena zostáva ešte 2 hodiny na pôrodnej sále. Až po tejto dobe sa pôrod považuje za ukončený. V tomto čase sa sleduje krvácanie a doporučuje sa vyšetriť mäkké časti pôrodných ciest (krčok maternice, pošvu, panvové dno, hrádzu) , aby sa čo najskôr diagnostikovali poranenia a následne aj liečili.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 5. októbra 2018

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.