Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako sa rozprávať s batoľaťom? Takto ho bez námahy naučíte prvé slovíčka

reklama:
Ako sa rozprávať s batoľaťom? Takto ho bez námahy naučíte prvé slovíčka

Je úžasné sledovať pokroky detí. Bábätká napredujú rýchlo – učia sa chodiť, loziť, používať nočník. Postupne prichádzajú na to, ako povedať prvé slovíčka. Ako sa však s nimi rozprávať tak, aby rozumeli?

Vymenúvajte veci a ukazujte na ne

Samozrejme, že netreba hneď vymenovať 10 vecí naraz. Stačia aj dve, či tri. Ukážte na psíka v parku a povedzte napríklad: ,,To je pes. A ako robí pes? Haf haf! Haf haf…“ Hneď sú na svete dve nové slovíčka: "pes" a "haf". Ktorékoľvek sa pokúsi bábo vysloviť, bude to veľký úspech.

Hoci spočiatku slovo nemusí znieť dokonale, pochváľte vášho drobca. Keď sa dieťatko snaží niečo vysloviť, napodobňuje predovšetkým zvuk, akým konkrétne slovo znie. Preto sa spočiatku môžu zvuky, ktoré vysloví, len na mierne podobať na to, čo chcete počuť. Ide však o prvý krok k úspechu.

Čítajte mu veľa

Ukazujte dieťaťu v knižke obrázky a pýtajte sa ho na to, čo vidí. Napríklad: ,,Čo je na obrázku? To je chrobáčik. Chrobáčik sa volá lienka.“ Aj prečítanie samotnej rozprávky pred spaním dieťaťu veľmi pomôže vnímať zvuky. Postupne tak dokáže rozlišovať nielen váš hlas a jeho intonáciu, ale aj melódiu reči a odlišnosti v znení slov.

Počúvajte tiež hudbu. Nápomocné sú najmä nahrávky v rodnom jazyku dieťatka, ktorý by malo ovládať ako prvý. Jednoducho sa pamätajú aj slová z detských piesní, pretože sa v nich veľmi často objavujú kľúčové slová.

Rozprávajte sa s ním len tak

Smejte sa spolu, robte si srandu, vyslovujte často vaše meno a jednoducho znejúce slová ako: mama, tata, baba. Rýchlo zapamätateľnými môžu byť aj citoslovcia spevu ako lala, trala, nana a podobne.

Určite si rituály

Dieťa potrebujete jesť, piť, spať, hrať sa, potrebuje vás k sebe zavolať. Preto tieto bežné aktivity spájajte s výukou jednoduchých slov. Keď dávate vášmu drobcovi jesť, spýtajte sa “chceš papať?”, alebo vyslovujte slovíčka typu “ham ham”. Ak vidíte, že sa chce dieťaťku spať, spýtajte sa ho “chceš hajať?” Keď niekto odchádza z miestnosti, povedzte mu zas, aby urobil “pá pá”.

Keď sa dieťa naučí jednoduché slová, dokáže vyjadriť svoje základné potreby a vy budete vedieť, čo mu chýba. Samo vám časom povie “ham ham” a vy hneď budete mať jasno v tom, že je hladné.

Niektoré deti sa najprv namiesto slovka mama naučia len "ma", čím vás k sebe môžu volať. Niekedy sa naučia len jednu slabiku z podobne znejúcich slabík v slove, pretože je to jednoduchšie. Avšak žiadne obavy, druhá slabika určite príde časom.

Určite na bábätko netlačte

S dieťaťom sa rozprávajte vtedy, keď je to prirodzené. Ani dospelák sa nepotrebuje “vykecávať” každú chvíľu. Naši najmenší väčšinou začínajú rozprávať, resp. napodobňovať reč, pred dosiahnutím prvého rôčika, avšak je to veľmi individuálne. Niektoré deti sa rozdžavocú až vo veku dvoch či troch rokov. Mnohé mamičky majú tiež skúsenosti s tým, že dieťatku pomôže kolektív v škôlke, pri ktorom sa rozrozpráva

Autor: Katarína V., Foto: Pixabay.com

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 7. novembra 2018

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.