Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako sa zbaviť plesne v dome či byte: overené tipy, ktoré fungujú

reklama:
Ako sa zbaviť plesne v dome či byte: overené tipy, ktoré fungujú

Pleseň je dobrý sluha, ale zlý pán. Enciánu dodá výnimočnú chuť a pokiaľ sa z nej vyrobí penicilín, dokáže liečiť mnohé závažné ochorenia. Avšak, akonáhle sa vyskytne na stenách vo vašom bývaní, koledujete si o rôzne nemilé problémy. Našťastie dnes existuje viacero spoľahlivých riešení, ako účinne odstrániť plesne v byte alebo dome. Ako správne postupovať a na ktoré časté chyby si dávať pozor?

Ako vznikajú plesne v dome a byte

Ako je to vlastne možné, že pleseň sa z ničoho nič dostane do vášho obydlia? Príčiny sú rôzne, v nasledujúcich riadkoch uvádzame tie najčastejšie.

Nesprávny postup pri stavbe

Plesne v dome nepostihujú len staré nehnuteľnosti. Pomerne často sa s nimi stretnete aj v prípade novostavieb. Príčinou sú nedodržané stavebné postupy. Napríklad, pokiaľ sa tvárnice nenechajú dostatočne dlho vysušiť a pod omietkou ostanú vlhké, vytvárajú ideálne podmienky na vznik a šírenie plesní.

Problémom je často vlhké murivo, ktoré sa dobre nevetrá. Keď ihneď po výstavbe zavriete všetky okná a dvere, vlhkosť nemá kam uniknúť, akumuluje sa v interiéri a vytvára dokonalé podmienky pre rast plesní. V prípade starých nehnuteľností zas bývajú príčinou rôzne škáry – či už v stenách alebo streche. Cez ne preniká vlhkosť priamo do interiéru a… Nasledujúci scenár už asi poznáte.

Zlá cirkulácia vzduchu

Druhou veľmi častou príčinou vzniku plesní je absencia pravidelného vetrania a správneho prúdenia vzduchu. Plesniam sa najlepšie darí v stojatom ovzduší, kedy im v raste nebráni žiadne silné prúdenie. V uzatvorenom priestore, ktorý nie je vetraný, sa zhromažďuje vlhkosť, ktorá nemá kam uniknúť. A dokonalé podmienky pre plesne v byte či dome sú na svete.

Pozor na tmavé miesta – plesniam sa najlepšie darí na tmavých miestach. Práve preto sa najčastejšie objavujú za veľkými kusmi nábytku, v kúpeľniach, špajzách či pivniciach. Zaujímavosťou je, že pleseň pre prežitie potrebuje len minimálny prísun kyslíka.

Nerovnomerná teplota stien

Veru, aj taká malichernosť ako rozdielna teplota dvoch stien dokáže zvýšiť riziko vzniku plesne. Príčinou tohto javu je napríklad vykurovanie klasickým nástenným radiátorom. Ten prehrieva stenu, na ktorej je prichytený, avšak ostatné steny sa ohrievajú oveľa pomalšie. Dochádza tak k zvýšeniu relatívnej vlhkosti a riziko vzniku plesní je vyššie.

Praktický tip – Ideálnym riešením, ako sa tomuto problému vyhnúť, je využívanie podlahového kúrenia. To zabezpečí rovnomerné ohrievanie miestnosti, od podlahy až po strop. Nespôsobuje vznik žiadnych tepelných mostov a prispieva k udržaniu stálej vlhkosti vzduchu, bez veľkých výkyvov.

Prečo sú plesne v byte a dome nebezpečné?

Plesne na stenách sa postarajú hneď o niekoľko problémov.

1. Zvyšujú riziko zdravotných problémov. Výtrusy plesní sa vznášajú vo vzduchu a dostávajú sa do pľúc. Sú častou príčinou alergických reakcií, dýchacích ťažkostí a rôznych ochorení. Napríklad astmy či zápalov priedušiek. Najväčšie nebezpečenstvo predstavujú pre deti a ľudí so slabšou imunitou.

2. Prostredie vášho obydlia narušia svojím charakteristickým zápachom, ktorý si nepomýlite s ničím iným. Existovať v takýchto podmienkach dlhšiu dobu rozhodne nie je príjemný zážitok.

3. Sú esteticky rušivé. Len si predstavte, že si k sebe domov zavoláte návštevu a zo steny sa na ňu celý čas bude usmievať veľká čierna pleseň. To pre vás asi nie je najlepšia vizitka…

Tipy, ako sa zbaviť plesní raz a navždy

Dosť bolo teórie, poďme sa pozrieť na to, ako s plesňami poriadne zatočiť a nadobro ich vyhnať z vášho obydlia.

Odstráňte príčinu vlhkosti

Plesne žijú výhradne na miestach, kde je zvýšená vlhkosť. V suchom prostredí rýchlo odumierajú a nedokážu sa rozmnožovať. Ideálna vlhkosť by v interiéri domu či bytu mala byť na úrovni 40 – 60 %. Avšak, dôležité je sledovať nielen vlhkosť vzduchu, ale aj stien.

Pokiaľ máte doma vyššiu vlhkosť, zamyslite sa nad tým, čo ju spôsobuje. Máte deravú strechu? Stavbári nenechali murivo dostatočne dobre vyschnúť? Alebo si často doprajete horúcu sprchu a následne nevyvetráte kúpeľňu? Nech je príčina akákoľvek, je potrebné odstrániť ju. Ak si neviete dať rady, oslovte profesionálov. V opačnom prípade sa budú plesne k vám domov vracať opakovane a nikdy sa ich nezbavíte.

Použite prípravok proti plesniam

Plesne nikdy, ale naozaj NIKDY neodstraňujte bez toho, aby ste ich zneškodnili. Pokiaľ začnete živé plesne oškrabávať zo steny, mikroskopické výtrusy dokonale rozšírite do celej miestnosti. V prvom rade preto na pleseň aplikujte špeciálny chemický postrek, ktorý ju v priebehu niekoľkých hodín celú zahubí. Až potom ju môžete oškrabať.

Odporúčame kúpiť si kvalitný prostriedok. Rôzne rady starých mám (napríklad, potieranie plesní octom) obvykle nedokážu plesne do hĺbky zlikvidovať.

Sanačný náter steny

Po odstránení plesne zo steny natrite postihnuté miesta špeciálnym sanačným náterom a protiplesňovou maliarskou farbou. Sanačný náter zničí aj mikroskopické korienky, ktoré sú hlbšie v materiáli a protiplesňová farba zabráni plesniam, aby sa na danej stene usadili opäť.

Dodržujte základné pravidlá

Keď sú plesne úspešne zlikvidované a steny natreté, už vám ostáva len jediné – zabezpečiť, aby ste im opäť nevytvorili dokonalý domov. Pravidelne vetrajte, aby ste v interiéri zabezpečili dobrú cirkuláciu vzduchu. V ideálnom prípade majte otvorené dvere medzi jednotlivými miestnosťami. Pokiaľ žijete vo vlhkejšej oblasti, kúpte si do domácnosti pohlcovač vlhkosti.

Máte aj vy nejaké tipy, ako úspešne odstrániť plesne v dome alebo byte? Napíšte nám ich do komentára.

(U/PR)

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 9. júna 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.