Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako si vytvoriť správne stravovacie návyky: Mýty o jedle, ktoré nás strašia celé roky

reklama:
Ako si vytvoriť správne stravovacie návyky: Mýty o jedle, ktoré nás strašia celé roky

Snažíte sa žiť zdravo, no v spleti protichodných informácií už neviete, čo vlastne môžete jesť a čomu sa radšej vyhnúť? Existujú mnohé mýty, ktoré nás ochudobňujú o vychutnanie si dobrých jedál. Pozrite si niektoré z nich.

Pozor na ovocie a sladkosti

Odborníci na zdravú výživu zásadne nesúhlasia s poverou, že sladkosti a ovocie by sa mali konzumovať iba ako dezert. Je pravdou, že je lepšie dopriať si sladkosti ráno, nakoľko kúsok hriešnej dobroty zjedenej v dopoludňajších hodinách nespôsobí taký drastický inzulínový šok. Avšak ovocie si môžete dopriať nielen na raňajky, ale aj ako zdravý olovrant v popoludňajších hodinách. Večer by ste sa mali vyhnúť konzumácii cukrov a pečiva.

Foto: pexels.com

Latte obsahuje menej kofeínu ako espresso

Množstvo ľudí si v kaviarni radšej objedná latte alebo cappuccino, pretože sa nazdávajú, že tieto nápoje obsahujú menej kofeínu ako klasické espresso. Ide však o veľký omyl. Hoci mlieko môže zjemniť chuť kávy, jej množstvo, a teda aj podiel obsiahnutého kofeínu, je vo všetkých menovaných nápojoch úplne rovnaké.

Foto: pexels.com, pixabay.com

Ražný chlieb je zdravší ako biely chlieb

Mnoho ľudí sa domnieva, že výrobky z bielej múky sú hlavným nepriateľom v boji proti nadváhe. Množstvo kalórií v tmavých a bielych chleboch je však takmer rovnaké. Hlavný rozdiel je v múke. Tmavý chlieb je zvyčajne vyrobený z ražnej múky, ktorá obsahuje viac vlákniny a je preto vhodnejšia na udržanie zdravého metabolizmu. Na druhej strane, pšeničný chlieb je viac porézny a je ľahko stráviteľný.

Foto: pexels.com

Olivový olej je zdravší ako slnečnicový, pretože zrýchľuje metabolizmus

Odborníci tvrdia, že akékoľvek oleje zo semien sú zdravé, ak sa spotrebúvajú v primeranom množstve, teda nie viac ako 30 gramov denne. Obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré priaznivo pôsobia na náš cholesterol. Vďaka primeranej konzumácii olejov tak môžete znížiť riziko ochorení kardiovaskulárneho systému.

Foto: pexels.com, pixabay.com

Palmový olej je škodlivý

V súčasnosti panuje názor, že palmovému oleju je lepšie vyhnúť sa oblúkom. Tento rozruch spôsobil vysoký obsah kyseliny palmitovej, ktorá stimuluje zvýšenie takzvaného “zlého cholesterolu”. Palmový olej však obsahuje aj kyselinu olejovú, ktorá neutralizuje účinky kyseliny palmitovej, a tak napokon nemožno hovoriť o negatívnom vplyve výrobku na cholesterol či celkový metabolizmus. Jasný oranžový extra panenský olej je navyše zdrojom nenasýtených mastných kyselín a beta-karoténu.

Foto: pexels.com

Granola je najlepšou raňajkovou voľbou

Populárne americké občerstvenie obsahuje kombináciu skutočne zdravých potravín. Pečené ovsené vločky, orecha a med – to je niečo, čo milovníci zdravej výživy naozaj vyhľadávajú. V snahe o zníženie kalórií však výrobcovia zvyknú do granoly pridávať umelé sladidlá. Tie spôsobujú zvýšenú chuť do jedla, a častokrát tak napokon zjeme viac, ako by sme potrebovali.

Foto: pexels.com

Trstinový cukor je zdravý

Tento produkt vyvoláva veľa diskusií medzi odborníkmi na výživu, pretože je až z 97 % tvorený sacharózou a jeho obsah kalórií je takmer 387 kcal na 100 g. A hoci má množstvo užitočných mikroelementov, ich množstvo je pre človeka zanedbateľné. Hlavnou výhodou trstinového cukru je, že nemusí prejsť procesom rafinácie pred použitím.

Foto: pexels.com

Glutamán je nebezpečný pre zdravie

Glutamán sodný je jednou z najrozšírenejších potravinárskych prísad vo svete, ktorá dodáva jedlám výraznejšiu chuť. Hoci sa traduje, že by sme sa mu radšej mali vyhýbať, pravdou je, že tento prvok sa nachádza vo väčšine prírodných produktov. Nájdete ho napríklad v paprike, paradajkách a mnohých ďalších potravinách. Hlavné nebezpečenstvo jedla, ktoré obsahuje ochucovadlo E621, je tak v riziku prejedania.

Foto: © ragesoss/wikimedia, brightside.me

.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 9. júna 2023Zdroj brightside.me

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.