Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako spoznať ovuláciu. Sledujte reč svojho tela, ktorá vám odhalí vaše plodné dni

reklama:
Ako spoznať ovuláciu. Sledujte reč svojho tela, ktorá vám odhalí vaše plodné dni

Snažíte sa o bábätko, alebo sa chcete naopak tehotenstvu vyhnúť? V oboch prípadoch by ste na sebe mali vedieť spoľahlivo spoznať ovuláciu. Práve doba okolo ovulácie je totiž jediným obdobím, kedy môžete otehotnieť. Podľa ktorých príznakov teda spoznáte, že začínate ovulovať?

Ovulácia: Jediné obdobie, kedy môžete otehotnieť

Počas ovulácie, ku ktorej dochádza raz mesačne, sa uvoľňuje zrelé vajíčko z vaječníka do vajíčkovodu. Tu vajíčko zotrváva 12 až 24 hodín. Pokiaľ bude počas tejto doby oplodnené spermiou, poputuje do maternice. Oplodnené vajíčko sa tu následne usídli v sliznici maternice. Obdobie počas ovulácie je tak jedinou možnou dobou, kedy môžete otehotnieť. Tejto skutočnosti by ste si mali byť vedomí, ak s partnerom pracujete na bábätku. Ak sa však chcete tehotenstvu vyhnúť, mal by byť pre vás nechránený sex v tomto období jedno veľké tabu.

Príznaky, ktorými vaše telo upozorňuje na ovuláciu

  • Nie je od veci, aby ste na sebe ovuláciu dokázali sama spoznať. To, že práve ovulujete, na sebe zistíte vďaka niekoľkým základným príznakom. O ktoré ide predovšetkým?
  • Ovulácia sa najčastejšie prejavuje bolesťou v podbrušku, a to spravidla na ľavej, či pravej strane. Táto bolesť závisí od toho, z ktorého vaječníka sa práve uvoľňuje vajíčko.
  • Počas ovulácie vás môžu pobolievať aj prsia, ktoré môžu byť tiež opuchnuté alebo v nich pocítite nepríjemné pnutie.
  • Pri ovulácii môžete ďalej cítiť bolesť v chrbte, alebo vás môže dokonca pobolievať hlava.
  • Veľa žien sa počas ovulácie sťažuje aj na problémy s pleťou na tvári, krku, chrbte či dekolte. Na pleti sa pritom vo väčšej miere vyskytuje akné alebo bolestivé vriedky.
  • Počas ovulácie môžete mať tiež citlivejší čuch.
  • Zamerajte sa ďalej na maternicový hlien. V čase ovulácie je ho viac ako obvykle. Je tekutejší, má bielkovitú konzistenciu a medzi prstami lepí.
  • V priebehu ovulácie môžete mať aj vyššiu chuť na sex. Navyše sa môžete cítiť oveľa príťažlivejšie pre opačné pohlavie.

Metódy, podľa ktorých spoznáte ovuláciu

Najspoľahlivejšou metódou, ktorá vám pomôže zistiť, či práve prechádzate ovuláciou, je ovulačný test. Zoženiete ho v každej lekárni. Tento test overuje hladinu luteinizačného hormónu vo vašom moči, na základe ktorej dokáže spoznať aj blížiacu sa ovuláciu.

Pokiaľ máte pravidelný menštruačný cyklus, dobu ovulácie si môžete tiež sama spočítať. Doba medzi menštruáciou a ovuláciou pritom trvá v priemere 14 dní. Ak má váš menštruačný cyklus napríklad 26 dní (od menštruácie do ďalšej menštruácie), odčítajte od tejto doby 14 dní a poznáte zhruba obdobie, v ktorom u vás dôjde k ovulácii. Tento spôsob zisťovania ovulácie však nepatrí k tým najspoľahlivejším.Ovuláciu spoznáte aj vďaka pravidelnému meraniu bazálnej teploty. Teplotu svojho tela si merajte každé ráno v priebehu celého menštruačného cyklu, a to vždy na jednom mieste (napríklad v ústach). Túto teplotu si vždy zapisujte. Po niekoľkých menštruačných cykloch zistíte, že v čase ovulácie sa teplota vášho tela vždy skokovo zvýši o 0,2 až 0,5 stupňa a zostane tak zvýšená až do začiatku menštruácie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 22. júna 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.