Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako správne uskladniť ovocie a zeleninu? Vďaka týmto super trikom ostanú vaše potraviny dlhšie čerstvé

reklama:
Ako správne uskladniť ovocie a zeleninu? Vďaka týmto super trikom ostanú vaše potraviny dlhšie čerstvé

Poznáte to – idete na nákup a zrazu sa necháte uniesť. V snahe žiť zdravo nakúpite ovocie a zeleninu, ktoré by pokojne nasýtili 3 rodiny, a úplne pritom zabudnete na to, že životnosť týchto dobrôt je len veľmi obmedzená. Nič však nie je čierno-biele. Nasledujúce triky vám pomôžu uchovať potraviny dlhšie čerstvé a ušetriť tak peniaze, ktoré by inak skončili v koši.

Bylinky

Foto: © monicore / Pixabay © 5 Minute Crafts

Petržlen, koriander či bazalka sú krásne voňavé keď sú čerstvé, avšak nanešťastie rýchlo vädnú. Umiestnite preto ich stonky do nádoby s vodou a nechajte ich v nej pri izbovej teplote. Bylinky pred tým neumývajte. Pri dobrých podmienkach môžu vydržať 4 až 5 dní.

Cibuľa

Foto: © CHROMORANGE / Depositphotos © mankukuku / Depositphotos

Základom pre správne uskladnenie tejto zeleniny je chladné a suché miesto s minimom svetla. Cibuľa totiž nemá rada vlhkosť, pod ktorej vplyvom hrozí, že sa v krátkom čase rozpadne.

Dobrým tipom je zavesiť cibuľu. Použiť môžete dierkované sieťky, alebo aj nylonové pančuchy s tým, že každá „hlavička” bude oddelená od ďalšej uzlíkom. Doba skladovania sa tak môže predĺžiť až o 6-8 mesiacov.

Banány

Foto: © 5-Minute Crafts © 5-Minute Crafts

Problémom banánov je, že počas dozrievania produkujú etylénový plyn. Ak chcete predísť príliš rýchlemu mäknutiu tohto ovocia, zabaľte stonky plastovou alebo hliníkovou fóliou. Banánom dáte 4 až 5 dní navyše.

Zemiaky

Foto: © 5 Minute Crafts / YouTube © ulleo / Pixabay

Podobne ako cibuľa, aj zemiaky potrebujú tmavé a chladné miesto. Rozhodne sa vyhnite ich skladovaniu v plastových sáčkoch. Radšej použite papierové vrecúška, alebo sieťky.

Ďalšou možnosťou môže byť aj krabica s mriežkami, ktorá je na spodnej strane pokrytá novinami alebo absorpčným papierom. Riadne skladované surové zemiaky vám vydržia 1 až 2 týždne.

Huby

Foto: © VadimVasenin / Depositphotos © guvo59 / Pixabay

Dôležitou zásadou pri skladovaní húb je, že ich neradno umývať až do obdobia, kedy ste pripravení ich spracovať. Najideálnejšie je ich uschovať v papierovom vrecku, do ktorého je možné pridať nejaké vetvičky petržlenu. Ten pôsobí ako antioxidant a zabraňuje vzniku fľakov.

Následne môžete huby vložiť do chladničky. Odporúčaná doba skladovania je 3 až 5 dní.

Citróny

Foto: © matczysko / Pixabay © 41330 / Pixabay © matczysko / Pixabay © 41330 / Pixabay

Ak ste už raz rozkrojili citrón a potrebujete len jednu jeho polovicu, neznamená to, že tá druhá musí poputovať ihneď do odpadu. Zabaľte ju do hliníkovej fólie alebo ju posypte soľou.

Pred ďalším použitím potom stačí už len dobre opláchnuť. Celý citrón vám vydrží do dvoch týždňov, odkrojená polovica do 3 dní bez zmeny farby alebo chuti.

Jahody

Foto: © 5 Minute Crafts © 5 Minute Crafts

Obľúbené ovocie malých i veľkých by sa malo umývať až tesne pred konzumáciou. V opačnom prípade hrozí, že jahôdky absorbujú vodu a začnú rýchlejšie mäknúť. Uistite sa tiež, že v balení nie je žiaden kúsok napadnutý plesňou, pretože tá by sa mohla rýchlo rozšíriť.

Ak chcete jahody zamraziť, môžete ich dezinfikovať pomocou bieleho octu a vody v pomere 1:2. Odstráňte stonku a po očistení ovocie umiestnite do vzduchotesného vaku, v ktorom môže ísť rovno do mrazáku. Jahody tam vydržia od 2 do 4 mesiacov, v chladničke majú životnosť 5 až 6 dní.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 2. mája 2019Zdroj brightside.me

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.