- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Ako správne uskladniť ovocie a zeleninu? Vďaka týmto super trikom ostanú vaše potraviny dlhšie čerstvé
Ako správne uskladniť ovocie a zeleninu? Vďaka týmto super trikom ostanú vaše potraviny dlhšie čerstvé
Poznáte to – idete na nákup a zrazu sa necháte uniesť. V snahe žiť zdravo nakúpite ovocie a zeleninu, ktoré by pokojne nasýtili 3 rodiny, a úplne pritom zabudnete na to, že životnosť týchto dobrôt je len veľmi obmedzená. Nič však nie je čierno-biele. Nasledujúce triky vám pomôžu uchovať potraviny dlhšie čerstvé a ušetriť tak peniaze, ktoré by inak skončili v koši.
Bylinky
Foto: © monicore / Pixabay © 5 Minute Crafts
Petržlen, koriander či bazalka sú krásne voňavé keď sú čerstvé, avšak nanešťastie rýchlo vädnú. Umiestnite preto ich stonky do nádoby s vodou a nechajte ich v nej pri izbovej teplote. Bylinky pred tým neumývajte. Pri dobrých podmienkach môžu vydržať 4 až 5 dní.
Cibuľa
Foto: © CHROMORANGE / Depositphotos © mankukuku / Depositphotos
Základom pre správne uskladnenie tejto zeleniny je chladné a suché miesto s minimom svetla. Cibuľa totiž nemá rada vlhkosť, pod ktorej vplyvom hrozí, že sa v krátkom čase rozpadne.
Dobrým tipom je zavesiť cibuľu. Použiť môžete dierkované sieťky, alebo aj nylonové pančuchy s tým, že každá „hlavička” bude oddelená od ďalšej uzlíkom. Doba skladovania sa tak môže predĺžiť až o 6-8 mesiacov.
Banány
Foto: © 5-Minute Crafts © 5-Minute Crafts
Problémom banánov je, že počas dozrievania produkujú etylénový plyn. Ak chcete predísť príliš rýchlemu mäknutiu tohto ovocia, zabaľte stonky plastovou alebo hliníkovou fóliou. Banánom dáte 4 až 5 dní navyše.
Zemiaky
Foto: © 5 Minute Crafts / YouTube © ulleo / Pixabay
Podobne ako cibuľa, aj zemiaky potrebujú tmavé a chladné miesto. Rozhodne sa vyhnite ich skladovaniu v plastových sáčkoch. Radšej použite papierové vrecúška, alebo sieťky.
Ďalšou možnosťou môže byť aj krabica s mriežkami, ktorá je na spodnej strane pokrytá novinami alebo absorpčným papierom. Riadne skladované surové zemiaky vám vydržia 1 až 2 týždne.
Huby
Foto: © VadimVasenin / Depositphotos © guvo59 / Pixabay
Dôležitou zásadou pri skladovaní húb je, že ich neradno umývať až do obdobia, kedy ste pripravení ich spracovať. Najideálnejšie je ich uschovať v papierovom vrecku, do ktorého je možné pridať nejaké vetvičky petržlenu. Ten pôsobí ako antioxidant a zabraňuje vzniku fľakov.
Následne môžete huby vložiť do chladničky. Odporúčaná doba skladovania je 3 až 5 dní.
Citróny
Foto: © matczysko / Pixabay © 41330 / Pixabay © matczysko / Pixabay © 41330 / Pixabay
Ak ste už raz rozkrojili citrón a potrebujete len jednu jeho polovicu, neznamená to, že tá druhá musí poputovať ihneď do odpadu. Zabaľte ju do hliníkovej fólie alebo ju posypte soľou.
Pred ďalším použitím potom stačí už len dobre opláchnuť. Celý citrón vám vydrží do dvoch týždňov, odkrojená polovica do 3 dní bez zmeny farby alebo chuti.
Jahody
Foto: © 5 Minute Crafts © 5 Minute Crafts
Obľúbené ovocie malých i veľkých by sa malo umývať až tesne pred konzumáciou. V opačnom prípade hrozí, že jahôdky absorbujú vodu a začnú rýchlejšie mäknúť. Uistite sa tiež, že v balení nie je žiaden kúsok napadnutý plesňou, pretože tá by sa mohla rýchlo rozšíriť.
Ak chcete jahody zamraziť, môžete ich dezinfikovať pomocou bieleho octu a vody v pomere 1:2. Odstráňte stonku a po očistení ovocie umiestnite do vzduchotesného vaku, v ktorom môže ísť rovno do mrazáku. Jahody tam vydržia od 2 do 4 mesiacov, v chladničke majú životnosť 5 až 6 dní.