Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako udržať vzťah zaujímavý aj po rokoch a predísť zbytočným problémom?

reklama:
Ako udržať vzťah zaujímavý aj po rokoch a predísť zbytočným problémom?

A žili šťastne až do smrti. Typický koniec rozprávok, že? Môže to tak byť aj v reálnom živote? Určite môže, ale nie len tak sa hovorí, že až po svadbe sa začína skutočný život. A ten je mnohokrát na míle vzdialený od rozprávky. V súčasnosti môžeme čoraz častejšie vidieť narastajúci trend rozvodov. Prečo je ale stále viac ľudí rozvedených? Kde sa stala chyba? Prečítajte si rady psychológa Geralda Rogera, ktorý si sám prešiel traumatizujúcim rozvodom a preto sa rozhodol spísať všetky chyby a rady, ktoré keby si vtedy uvedomoval, mohlo všetko dopadnúť inak.

Rady pre mužov, ale aj ženy

"Kiež by som kedysi vedel to, čo viem teraz. Možno by som po 16 rokoch nestratil ženu, ktorú som nadovšetko miloval." hovorí Gerald, ktorý sa rozhodol podeliť s múdrosťou, ktorá mu bohužiaľ už nepomohla zachrániť jeho manželstvo. Síce sú tieto rady venované primárne mužom, ale veríme, že si z toho môžu odniesť mnoho aj ženy. Ak teda táto jeho spoveď zachráni čo i len jedno manželstvo, určite bude mať zmysel!

Nikdy neprestávajte s romantickými gestami

Žena sa musí cítiť milovaná. Nech nie je posledný kvet ten, ktorý dostane pri narodení dieťaťa. Snažte sa ju občas obdarovať. Môže ísť aj o maličkosť. Fialka odtrhnutá pri lúke z lásky môže byť niekedy pre ženu dôležitejšia ako tá najdrahšia ruža. Nezabudnite na drobné gestá lásky. Tie sú pre každý vzťah nevyhnutné ako soľ v polievke.

Milujte aj sami seba

Ako môžete milovať niekoho iného, ​​keď vám chýba zdravá sebaláska? Nezabudnite tiež na svoje vlastné záujmy a koníčky. Snažte sa robiť to, čo vás baví. Pokiaľ budete šťastní, ľahko tento pocit prenesiete aj na svoje okolie a o to v celej pointe ide. Počúvajte svoje srdce a intuíciu. Vždy vás dostane tam, kde potrebujete byť.

Nebojte sa znova zamilovať do rovnakej osoby

Dokážete si vôbec uvedomiť, že dnes ste úplne iným človekom, než ste boli vtedy, keď ste sa vzali? Rovnako aj vaša manželka, manžel je už úplne inou bytosťou. A preto sa nebojte do nej opäť zamilovať. Skúste sa na ňu, neho pozrieť ako na inú bytosť. Sledujte ju, ho so záujmom. Má v sebe veľa, čo vám môže ponúknuť.

Snažte sa na partnerovi stále vidieť len to najlepšie

A to aj vo chvíľach, keby ste ho najradšej utopili v lyžičke vody. Nikdy nevidíme do cudzej hlavy a tak nedokážeme naplno pochopiť dôvody jeho konania. Pokiaľ ho však začneme vidieť v lepšom svetle, sám od seba sa začne meniť.

Nesnažte sa ho zmeniť ani "opraviť"

Pokiaľ ho budete brať takého, aký je, nebudete mať dôvod na dodatočné opravy. Ak sa snažíme niekoho silou mocou zmeniť, výsledkom je len obojstranná frustrácia. A tá predsa nikam nevedie, však?

Nesnažte sa všetku vinu hodiť na partnera

Partner nemôže za každý váš neúspech alebo zlý emocionálny stav. Preto sa ani vy nesnažte v ňom vidieť len vinníka. Vždy pamätajte, že každý má určitý podiel viny na vzniknutom probléme!

Nechajte ho len tak byť

Má problémy? Je frustrovaný? Vašou úlohou nie je ho za každú cenu držať nad vodou. Vyplávať nad hladinu by mal dokázať každý sám. Môžete byť pri ňom, môžete byť jeho oporou. No nemôžete za neho vyriešiť jeho problémy! O takého človeka predsa ani nestojíte, že?


Milujte ho každý deň

Pokúste sa každý deň pocítiť vnútorné spojenie. Je to človek, ktorého ste si vybrali. Tak si to vychutnajte naplno a prejavte svojej drahej polovičke svoje city naplno.

Nezabudnite na detskú naivitu

Smejte sa s chuťou, aj keby malo ísť o absolútnu hlúposť. Radujte sa z maličkostí, pretože len tak budete schopní oceniť maličkosti, aj veľké veci.

Žite v prítomnosti

To, čo bolo, už nie je dôležité. Minulosť je mŕtva. Žite prítomnosťou a netrápte sa kvôli budúcnosti. Samozrejme to neznamená, že by ste mali byť úplne ľahostajní voči záväzkom. Len si v hlave nevytvárajte katastrofické scenáre a očakávania.

Dajte mu priestor

Nešpehujte ako stíhačka. Nemusíte predsa vedieť o všetkom. A tam, kde je dôvera, nie je dôvod na obavy. Alebo snáď nie?

Buďte otvorení

Aj keby malo ísť o naozaj negatívnu vec, treba ísť s pravdou von. Netreba ju ukrývať, pretože skôr či neskôr aj tak vyjde najavo. Čím dlhšie to budete zatajovať, tým z toho budete mať horší pocit. Kto zažil, vie!

Naučte sa odpúšťať. Pokiaľ možno okamžite

Odpustenie je naozaj ušľachtilé a málokto je schopný takého činu. No ak dokážete odpustiť, dokážete úplne milovať. Tak na to nezabúdajte!

Nehádajte sa kvôli peniazom

Ak je zlá finančná situácia, zákonite sa to prenesie do vzťahu. No ak budete ťahať za jeden povraz, oveľa skôr sa vám podarí nájsť rozumné riešenie a problém zdolať.

Na prvom mieste musí byť láska

A nie na druhom, piatom, či dvadsiatom. Pokiaľ je vo vzťahu láska, dá sa prekonať každá nepriazeň osudu. Naozaj je to tak!

Veríme, že rady psychológa Rogersa pomôžu prekonať zlé obdobie nejednému páru. Zmysel jeho rád je jednoduchý, musíme sa starať o milovaného človeka. Investícia, ktorú vložíme do vzťahu, sa nám vráti. A to nespočetne veľakrát!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 30. decembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.