Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako v lete vyzrieť nad mykózou v intímnych partiách? Nedajte kvasinkovej infekcii šancu

reklama:
Ako v lete vyzrieť nad mykózou v intímnych partiách? Nedajte kvasinkovej infekcii šancu

Vaginálna mykóza čiže kvasinková infekcia je nepríjemné ochorenie, s ktorým bojujeme hlavne v lete. Ako sa prejavuje? Bolestivým pálením, svrbením, začervenaním a belavým výtokom. Aby ste sa v lete vaginálnej mykóze nadobro vyhli, nie je od veci, keď budete dodržiavať nasledujúce preventívne opatrenia. Iste budete súhlasiť s tým, že letné mesiace sú rizikovým obdobím na vznik nepríjemných vaginálnych mykóz. Aby ste si leto užili naozaj na plno, oplatí sa vám riadiť niekoľkými jednoduchými zásadami.

1. Nezostávajte v mokrých plavkách dlhšie, než je nutné

Na kúpanie v mori či bazéne majte po ruke vždy dvoje plavky. Potom, čo vyleziete von z vody, okamžite sa prezlečte do suchého. Obmedzte dobu, ktorú strávite v mokrých plavkách, na skutočné minimum. Kvasinkám totiž praje teplo a vlhko. Keby ste tak ostali v mokrých plavkách, len by ste podporili rozvoj kvasinkovej infekcie.

2. Premýšľajte nad tým, kde sa kúpete

Keď si chcete ísť v lete zaplávať, dôrazne sa zamyslite nad kvalitou vody. Ženským intímnym partiám najlepšie prospieva morská voda. Ak sa však idete kúpať do prírody, vyhnite sa rybníkom a jazerám so sinicami i tým, na ktorých hladine plávajú odpadky alebo olejové či ďalšie chemické škvrny. Najväčšie riziko pre ženské zdravie však predstavuje kúpanie v chlórovanej vode, ktoré narúša prirodzené pH pošvy. Vždy, keď vyjdete z bazéna s chlórovanou vodou, sa preto vysprchujte v čistej vode a následne sa prevlečte do suchých plaviek.

3. Noste voľné a vzdušné oblečenie

Počas letných mesiacov noste ľahké a vzdušné oblečenie, ideálne šaty. Neparte sa v upnutých šortkách či džínsoch z veľmi hutnej tkaniny. Zabudnite tiež na príliš tesné overaly.

4. Dodržujte pravidelný pitný režim

Vzniku vaginálnej mykózy v lete predídete aj tak, že budete dodržiavať pravidelný pitný režim. V priebehu dňa vypite aspoň 2 litre čistej neperlivej vody. Svoj pitný režim môžete doplniť aj o zelený čaj a zeleninové šťavy. Zabudnite však na sladenú kávu alebo alkohol, týmito nápojmi by ste skôr kvasinkovej infekcii otvorili dvere.

5. Vyhýbajte sa sladkému

Vyhýbajte sa sladkým zmrzlinám, tortám z cukrárne a prestaňte si sladiť čaj. Nadmerná konzumácia sacharidov totiž vedie k vzniku kvasinkovej infekcie. A počas leta toto odporúčanie platí dvojnásobne.

6. Dbajte na intímnu hygienu

Aby ste sa vaginálnej mykóze nadobro vyhli, obzvlášť v letných mesiacoch sa vám oplatí dodržiavať veľmi prísnu intímnu hygienu. Riaďte sa týmito zásadami:

  1. Svoje intímne partie si umývajte špeciálnymi prípravkami na intímnu hygienu, ktoré majú prirodzené pH a udržujú tak prirodzené vaginálne prostredie.
  2. Po sprchovaní sa nikdy neutierajte vlhkým uterákom. Je totiž ideálnym útočiskom kvasiniek spôsobujúcich mykózu.
  3. Vyhnite sa parfumovaným sprchovým gélom, ale aj parfumovaným vložkám a toaletnému papieru.
  4. Keď máte menštruáciu, vymieňajte vložky a tampóny, ako najčastejšie môžete.
  5. Svoje intímne partie si osprchujte čistou pitnou vodou po každom pohlavnom styku. Vyhnite sa však výplachom pošvy, ktoré narúšajú ochranné kyslé prostredie.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 26. mája 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.