Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako v pivnici získať čo najviac miesta?

reklama:
Ako v pivnici získať čo najviac miesta?

Máte pocit, že sa sem naozaj, ale už naozaj nič nezmestí? Vaša pivnica má väčší potenciál, než sa môže na prvý pohľad zdať. Stačí si vyhradiť voľný víkend a vziať jej renováciu od podlahy. Uvidíte, že na konci dňa získate štedré úložné priestory, ktoré bude výzva naplniť na 100%.

Vypratanie pivnice

Všetko musí von

Vypratať pivnicu plnú vecí je pre väčšinu ľudí trest, ale na samotnom konci sa všetci zhodnú, že to za to stálo. Vezmite tento krok od podlahy a poriadne sa do toho oprite. Len tak bude výsledok naozaj poznať. Čím začať? Ak máte väčšiu pivnicu, prizvite si pomocníka. Pomôže vám nielen s fyzickými úkonmi, ale aj s rozhodovaním, čo zostane a čo pôjde preč. Veci z pivnice vyberte naraz a nie postupne kus po kuse. Len tak získate dokonalý prehľad o tom, koľko vecí ste za ten čas nazhromaždili.

Čo zostane a čo musí ísť?

Následne sa pustite do triedenia jednotlivých vecí. Najúčinnejšou metódou je úprimne sa opýtať sám/sama seba, kedy ste konkrétny predmet naposledy použili. Ak to bolo pred viac ako rokom, bude rozumnejšie sa ho vzdať. Ak má pre vás niektorá z vecí citovú hodnotu, napr. knihy, zbierka suvenírov alebo rodinný album, zamyslite sa, či by ste pre nich nenašli vhodnejšie a dostupnejšie miesto než pivnica. Tu ich je naozaj škoda. Čo napríklad vitrína, ktorá podčiarkne ich skutočnú hodnotu?

V pivnici nič ako organizovaný chaos neexistuje. Dajte jej poriadok.

Zmeták do ruky a hurá do diela

Pokiaľ preživšie kúsky uložíte späť do pivnice, riadne ju vyčistite. Všetky pavučiny aj prípadná pleseň musia preč. Ak múry volajú po novej maľbe, nie je dôvod to odkladať, keď už máte pivnicu kompletne prázdnu. Nemusíte byť nijako starostliví, steny stačí iba hrubo nahodiť. Dôležité je nechať miestnosť starostlivo vyvetrať kvôli vlhkosti, ktorá by mohla napríklad knihám alebo oblečeniu uškodiť.

Vezmite si na pomoc krabice a regály

Regály vám pomôžu získať prehľad

Ste kapsový typ, alebo všetko poctivo triedite do krabíc podľa účelu? Nech sú vaše upratovacie návyky akékoľvek, tentoraz to môžete urobiť lepšie. Základom každej pivnice je otvorený regál, kde budete mať častejšie využívané veci hneď po ruke. Z hľadiska praktickosti je ideálny kovový regál, o ktorý sa nebudete musieť nijako zvlášť starať, má skvelú nosnosť a nevadí mu ani vlhkosť. Výška regálu by mala ideálne siahať až k stropu, aby ste kapacitu pivnice mohli využiť na maximum.

Pokiaľ má regál väčšiu hĺbku, na hornú policu sa ľahko zmestia krabice a boxy, napríklad na sezónne oblečenie, vianočné ozdoby, náradie, športové vybavenie a mnoho ďalšieho. Naozaj ťažké škatule nechajte v dolnej časti regálu. Balansovať s nimi na rebríku je naozaj nebezpečná disciplína. Sezónne oblečenie môžete ešte umiestniť do vákuových vriec, ktoré vám pomôžu ušetriť ešte o chlp viac miesta.

Kam s lyžami alebo pneumatikami, keď nie je sezóna?

Nástenné police uprednostnite pred regálom v prípade, kedy vaša pivnica slúži primárne pre bicykel, lyže alebo pneumatiky a iné väčšie predmety. Poličky jednoducho navŕtame nad ne, takže o úložné priestory na maličkosti ani tak neprídete. Môžete to ale tiež pojať úplne opačne. Ak nechcete bicykel či lyže len tak opierať o stenu, navŕtajte na jednu stenu držiak a je to.

Využite veľkú pivnicu na maximum

Môže sa to zdať ako nehostinné miesto, kam patria len veci, ktoré nepotrebujete. Lenže ak máte to šťastie, že ste vlastníkom veľkej pivnice, prečo ju nevyužiť aj inak? Vášniví vinári môžu ušetriť, keď namiesto nákupu chladiacej chladničky na víno založia v pivnici svoju vlastnú vinotéku. Obstaranie menšieho regálu vám rozpočet nezruinuje. Kutilovia sa tu môžu zašiť a tvoriť skvelé veci. Stačiť im bude starší stôl a pohodlná stolička. Kam o Vianociach a narodeninách s darčekmi, aby ich rodinní príslušníci náhodou neobjavili? Zase tá pivnica!

Premeňte pivnica v koníčkoch dielňu, kam sa môžete kedykoľvek zašiť s novým nápadom.

Pozor na zlodejov

Pivnica je pre zlodeja veľkým lákadlom a radi sa vracajú na miesta, kde boli už raz úspešní. Ak budete v ňom uchovávať drahšie veci ako kolesá, pneumatiky, kočík alebo napríklad kolobežku, zabezpečte ho ideálne rovnako ako svoj vlastný byt. Pevné dvere a kvalitný zámok by mali byť základ. Myslite ale na to, že pivnica nie je trezor, takže šperky a osobné doklady sem nepatria.

Pekne usporiadaná pivnica vám uľahčí život

A to úplne bez preháňania. V byte mnohokrát skladujeme až 50% vecí, ktoré pravidelne nevyužívame alebo nám prekážajú. Otvorte dvere minimalizmu a všetko, čo doma mať skutočne nepotrebujete, premiestnite do pivnice. Ak bude dobre zorganizovaná, všetko v ňom hravo a bez rozčuľovania nájdete. Medzitým to u vás doma prekukne a miestnosti začnú pôsobiť vzdušne, a dokonca aj viac upratané ako doteraz.

(ukulele/PR)

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 28. novembra 2019

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.