Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako zastaviť klebety len jednou frázou?

reklama:
Ako zastaviť klebety len jednou frázou?

Ako hovorí slávny citát: „Veľké mysle diskutujú o nápadoch, priemerné diskutujú o udalostiach a malé mysle diskutujú o ľuďoch.“

Psychológovia sú presvedčení, že ohováranie je len prostriedkom na nadväzovanie sociálnych kontaktov. Ale každý, kto bol niekedy predmetom diskusií, vie, že klebety nie sú neškodné táranie.

Podľa štatistík asi 80 % konverzácií tvorí diskusia o iných ľuďoch, ich zvykoch a činoch. Psychológovia tvrdia, že ohováranie ľudí zbližuje, pretože antipatie, ktoré ľudia zdieľajú, sú oveľa silnejšie ako spoločné záujmy a koníčky. Niektorí ľudia navyše radi diskutujú o chybách a zlyhaniach druhých. Presadzujú sa tak, aj keď prejednávanému vyjadrujú sústrasť slovami.

Pokiaľ je ale niektorým ľuďom jedno, čo sa o nich za ich chrbtom hovorí, iní na akúkoľvek ich kritiku reagujú veľmi bolestne. Šírenie fám alebo dokonca pravdivých informácií o niečích zlyhaniach a chybách môže mať veľmi negatívny vplyv na emočný stav zraniteľnej osoby. Keď ohovárate alebo počúvate ohováranie druhých, priamo alebo nepriamo dotyčnému škodíte.

Existuje jedna jednoduchá fráza, aby ste sa neplietli do ohovárania. Keď sa vám niekto pokúsi povedať ďalší drb, spýtajte sa ho: "Prečo mi to hovoríš?" .

Po prvé, vaša priama otázka rozptýli motív klebety. A za druhé, dáva partnerovi najavo, že vás táto téma nezaujíma. Nenechajte sa vtiahnuť do prúdu negatívnych diskusií a neohovárajte sa. Každý má svoj život a nie je na vás, aby ste súdili ostatných.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 1. januára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.