Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako zistím, či som tehotná? Príznaky tehotenstva podľa expertov

reklama:
Ako zistím, či som tehotná? Príznaky tehotenstva podľa expertov

Som tehotná? Čakám dieťa? Podarilo sa to? Okrem tehotenského testu a lekárskeho vyšetrenie je najspoľahlivejším indikátorom, že vo vás rastie nový život, zmeškaná menštruácia. Problémom však je, že nie každá žena má pravidelný cyklus a v niektorých prípadoch sa dostaví krvácanie aj v skorších štádiách tehotenstva.

Je potrebné si uvedomiť, či absencii menštruačného krvácania nepredchádzalo ochorenie, či žena neprechádzala fyzickými alebo psychickými problémami. Dôvodom môže byť aj nadmerný stres.

Je dobré všímať si aj iné sprievodné znaky tehotenstva, ktoré vám môžu napovedať, ako na tom ste.

  1. Ak práve neprekonávate črevnú chrípku, opakovaný pocit na zvracanie môže byť signálom tehotenstva. Zvykne sa to nazývať ranné nevoľnosti a je pravdou, že veľa žien v prvom trimestri víta nový deň pri záchodovej mise, no vracanie sa môže objaviť aj inokedy počas dňa.Pôvod týchto problémov nie je celkom jasný, ale s najväčšou pravdepodobnosťou za to môžu hormóny. Tie spôsobujú zníženie pohyblivosti steny žalúdka, čriev a zníženie tvorby žalúdočných štiav. Odporúča sa väčšinou diéta. Prijímať potravu častejšie a po menších porciách, piť studené nápoje a vhodné je aj užívať vitamín B6. Pri dlhodobejších problémoch a zvracaniach s úbytkom váhy, Vám predpíše lekár vhodné lieky.
  2. Jedným z otravných sprievodných znakov, ktorý tiež zahŕňa častejšiu návštevu toalety, je nutkanie na močenie. Objavuje sa počas dňa, no aj v noci. Môže za to hormón choriový gonadotropín, vďaka ktorému je viac prekrvená oblasť panvy. Môžu prísť aj iné tráviace ťažkosti ako zápcha, alebo naopak hnačka.V súvislosti s problémami s vyprázdňovaním sa môžu objaviť hemoroidy. Vplyvom hormónu Progesterón sa znižuje napätie a pohyblivosť hrubého čreva. Zvýšené vstrebávanie vody potom býva príčinou hustnutia obsahu čriev. Hemoroidy sú vlastne kŕčové žily v oblasti konečníka a v priebehu tehotenstva ide o obvyklý jav. Hemoroidy sú bolestivé, môžu krvácať a svrbieť. Odporúča sa konzumovať jedlá bohaté na vlákninu, veľa piť a mať dostatočný pohyb.
  3. Počas prvých dvanástich týždňov cítia tehulky často veľkú únavu. Niet divu, v ich tele si hormóny robia koktejlovú párty a ony sa s tým musia vyrovnať. Dá sa povedať, že najlepším riešením je spánok a užívanie vitamínov.Okrem toho vás môže častejšie bolieť hlava a počítať môžete aj s výkyvmi nálad.Nie je preto výnimkou, že sa žena cíti v pohode, smeje sa a ďalšiu minútu by najradšej len plakala. Môže cítiť zlosť, beznádej a ďalšie negatívne emócie, všetko bez akejkoľvek viditeľnej príčiny. Takéto zmeny nálady sú najčastejšie v prvom a treťom trimestri. Odporúčajú sa prechádzky na čerstvom vzduchu, dostatočný prísun tekutín, studený obklad tiež pomáha.
  4. Ak zacítite v nohách kŕče, neľakajte sa. Podľa všetkého ich spôsobuje zmena, ako telo spracúva kalcium. Veľká časť z neho poputuje na výrobu kostí a zúbkov dieťaťa.Po pôrode tieto ťažkosti ustúpia, no odporúčame sa vyvarovať dlhému státiu, sedeniu a je dobré aby ste nenosili tesné a priliehavé oblečenie. Ak máte možnosť, vyložte si nohy.
  5. Veľké zmeny sa dejú aj v prsiach. Môžu byť citlivé na dotyk, bolestivé a zväčšené, podobne ako pred menštruáciou. Niektoré ženy si všimnú viditeľnejšie žilky, tmavšie a vystúpenejšie bradavky.
  6. Aj keď nie každé nočné vyrabovanie chladničky znamená, že ste v tom, s tehotenstvom sa často spájajú nezvyčajné chute. Ak vám len tak zrazu začal chutiť tuniak, môže to byť signál toho, že je jednoducho dobrý, alebo toho, že je načase, urobiť si test. Iné potraviny, ktoré ste doteraz milovali, vám môžu zrazu prísť nechutné. Nezriedka sa tiež objaví odpor k tabakovým výrobkom a kofeínu, intolerancia rôznych pachov. Tehotné ženy často opisujú tiež čudnú, akoby kovovú chuť v ústach.
  7. Zmena kvality vlasov a nechtov je tiež veľmi častá pre budúce mamičky. Niekedy sú vlasy mastnejšie alebo zmenili svoju štruktúru a farbu. Dokonca sa môže zvýšiť ochlpenie na tvári, brušku či okolo bradaviek. S nechtami je to podobné.U niektorých žien sa objavuje hnedo alebo žlto zafarbená tvár. Veľmi častá je tiež tmavá línia medzi podbruškom a pupkom. Ide o následok zvýšenej hladiny hormónov, vďaka ktorým produkuje telo zvýšené množstvo pigmentu. U tehotných žien sa objavuje aj zvýšené množstvo kožného mazu.

Ak sa predtucha potvrdí, gratulujeme! Tu nájdete všetko, čo potrebujete vedieť o tehotenstve týždeň po týždni. Trápia vás ďalšíe otázky? Navštívte našu poradňu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 23. septembra 2018

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.